Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Känner inte sina ben när hon springer – slår alla ändå

- 24/11/2014, 18:04 -
För fyra år sedan diagnosticerades Kayla med MS.
1 av 4

För fyra år sedan diagnosticerades Kayla med MS.

Youtube

Kayla Montgomery trotsar oddsen med sin löpning.
2 av 4

Kayla Montgomery trotsar oddsen med sin löpning.

Youtube

Kaylas mor, Alysia Montgomery.
3 av 4

Kaylas mor, Alysia Montgomery.

Youtube

Patrick Cromwell måste ta emot Kayla när hon går i mål.
4 av 4

Patrick Cromwell måste ta emot Kayla när hon går i mål.

Youtube

Sjukdomen MS gör att Kayla Montgomery inte känna sina ben när hon springer. Därför kan hon inte sluta av egen maskin. Ändå älskar hon löpning. Och hon är riktigt duktig.

När hon var liten älskade Kayla Montgomery, 18, att spela fotboll. Men efter en match för fyra år sedan kändes hennes ben konstiga. Hon kände det som om det kittlade i hennes tår. Men det var bara början. 

Diagnosticerades med MS

Den kittlande känslan gick över i att hon tappade känseln i hela sina ben. Hon gick igenom många undersökningar innan det stod klart att hon hade MS, Multipel Skleros. Det är en sjukdom i det centrala nervsystemet som bland annat leder till att de drabbade ofta får problem med känseln och att gå. Kayla hade ingen som helst känsla i benen i åtta månader. Kaylas mamma, Alysia Montgomery, berättar för ESPN att hon kände till sjukdomen väl redan innan hennes dotter blev sjuk.

– När jag fick höra att Kayla hade MS tappade jag andan helt. Det gjorde mig illamående, säger hon. 

Började löpa – utan känsel i benen

Till slut började medicinen hjälpa. Trots det stod det klart att Kayla inte längre kunde ägna sig åt fotboll. I stället började Kayla att ägna sig åt löpning. Men när hon blir varm tappar hon känseln i benen igen. Hon var tvungen att lära sig att springa utan känsel i benen.

– Det är en konstig känsla att veta att ens ben rör sig, men att inte kunna veta hur fort de rör sig, säger Kayla. 


Kan inte stanna

Till en början var hon medelmåttig. Sen blev hon bättre och bättre. Till slut fick hon träna på heltid med pojklaget i sitt high school. Hon var bland de bästa i sin hemstat, North Carolina. Hennes tränare, Patrick Cromwell, har stöttat henne från början. I och med att hon inte har någon känsel kan hon inte stanna när loppen är färdiga. Därför får tränaren bokstavligen fånga henne vid målgången. 

– Hon behöver hjälp. För hon är hjälplös ett tag efter målgång, säger Cromwell. 

Avslutade som en Hollywood-film

Kayla gjorde sitt sista lopp för sitt high school och tillsammans med Cromwell i maj i år. Och det slutade som i en Hollywood-film. Se klippet för att få veta hur historien slutar.