Fredag 27 Maj
Stockholm

DIF-supporterns fantastiska insats – hjälpte kenyansk kompis

Andreas "Extas" Almén-Karlsson till vänster berättar om sin vänskap med Wycliff som han träffade i Kenya.
1 av 4
Andreas "Extas" Almén-Karlsson till vänster berättar om sin vänskap med Wycliff som han träffade i Kenya. Foto: Privat
Wycliff Onyingwa Morumbwa i mitten, med familj.
2 av 4
Wycliff Onyingwa Morumbwa i mitten, med familj. Foto: Privat
"Extas" är en inbiten djurgårdssupporter.
3 av 4
"Extas" är en inbiten djurgårdssupporter. Foto: Privat
En av korna fick namnet Ko-lunga, en blinkning till fjolårets skyttekung Michael Olunga som även han kommer från Kenya.
4 av 4
En av korna fick namnet Ko-lunga, en blinkning till fjolårets skyttekung Michael Olunga som även han kommer från Kenya. Foto: Privat

Efter en resa till Kenya fick Andreas "Extas" Almén-Karlsson en vän för livet. Nu berättar han om den fina gesten i Djurgårdens namn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Bland kacklande hönor, fattigdom och jordbrukare fann den inbitne djurgårdssupportern Andreas "Extas" Almén-Karlsson mer än vad han hade väntat sig. Resan till Nakuru, Kenyas fjärde största stad, skulle visa sig bli början på en riktigt stark vänskap.

Det var 2010 som Andreas och hans klasskamrater åkte ner till Kenya, då han pluggade på Röda korsets folkhögskola.

– Vi bodde på ett vandrarhem. Där träffade jag en kille som hade det ganska knapert ställt och bodde i ett garage intill. Det sprang omkring massa höns på gården och jag kunde inte förstå hur han kunde sova där, berättar Andreas för Nyheter24.

Killen hette Wycliff Onyingwa Morumbwa, och trots att de kom från helt olika delar av världen knöt de ändå en kontakt. Andreas förklarar att han är en öppen person, och att det inte krävdes mycket för dem att börja prata. Genast insåg de att hade flera gemensamma intressen, däribland fotbollen.

– Vi blev ganska bra kompisar direkt, jag var ju bara några år äldre än honom, säger Andreas och avslöjar att Wycliff även fick en djurgårdströja i avskedsgåva.

De båda killarna, då runt 20 år gamla, skiljdes åt när Andreas åkte tillbaka till Sverige, men höll ändå kontakten över internet. Bara några månader efter att de sagt hejdå kom dock ett tungt besked från Wycliffs håll. Han berättade att hans mamma gått bort, och att han nu hade svårt att betala för sin utbildning.

– Jag frågade direkt mina närmsta djurgårdskompisar, och de var villiga att hjälpa till. Tillsammans samlade vi ihop tillräckligt med pengar för att betala resten av hans skolgång, förklarar Andreas.

Idag har Wycliff gått ut skolan och arbetar med jordbruk, detta till trots är tillvaron ändå tuff. Drömmen är i slutändan att kunna starta eget företag, en bilverkstad. Förutom att försörja sin småsyskon har han dessutom precis fått en dotter. När Andreas fick höra de positiva nyheterna reagerade han instinktivt med att fråga hur han kunde hjälpa till.

Wycliff svarade att han skulle behöva fler kor till sin farm, varpå Andreas surfade in på djurgårdsforumet 11433.net. Han förklarade situationen för de andra fansen, och tillsammans drog de igång en crowdfunding-kampanj. Efter att många chippat in landade summan i slutändan på 4 000 kronor – motsvarande fyra kossor.

– Stort tack till dig min bror, och alla andra Djurgårdens fans som visade så mycket hjärta. Jag är så tacksam för hjälpen, och nu har jag både utbildning och boskap nog att försörja mig och min familj. Jag är riktigt lycklig, svarade Wycliff när han fick höra om Andreas fina insats.

Som någon slags bevis på sina bidrag fick djurgårdsfansen namnge korna, och naturligtvis döptes de i sann djurgårdsanda. En av dem fick namnet Ko-lunga, en blinkning till fjolårets skyttekung Michael Olunga som även han kommer från Kenya. På frågan hur det kommer sig varför Andreas hjälpt till så mycket är svaret självklart.

– Djurgårdare är väldigt givmilda människor måste jag säga, skrattar han.

I framtiden planerar Wycliff att sälja korna när de blivit tillräckligt stora. På så vis tänker han finansiera drömmen om att starta en bilverkstad.

Fotboll Direkt var först med att skriva om den fina historien.

Det verkar definitivt som att Djurgården är mer givmilda, men vilka är egentligen smartast – Djurgården eller AIK?

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du på Djurgården?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Banan för farlig – matchen bröts

Publicerades: 2 timmar sedan

Kastade upp sin racket på läktaren: "Ledsen"

Publicerades: 2 timmar sedan

Rosengård cupmästare efter kontroversiellt mål

Publicerades: igår 20:38

Ymer ställs mot världsfyran: "Intressant"

Publicerades: igår 20:38

Dahlin: "Det suger"

Publicerades: igår 19:47

Selmani syndabock: "Jag är besviken"

Publicerades: igår 19:39