Måndag 19 Apr
Stockholm

Det här visste du kanske inte om Tre Kronor-truppen i OS

Tre kronor
OS-truppen. Foto: TT

Snart har Tre Kronor sin första match i OS mot Norge. I år ser truppen annorlunda ut med några nya ansikten och inga spelare alls från NHL. Här är det nyaste om Sveriges OS-trupp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förbudskaptenen Rikard Grönborg tar med sig Tre Kronor-truppen till i sydkoreanska Pyeongchang som består av bland annat SHL-backarna Simon Bertilsson, 26, Brynäs, och Mikael Wistrand, 24, Färjestad, som är de två största skrällarna enligt Aftonbladet. 

Övriga SHL-spelare som åker med till Sydkorea är Skellefteås förstakedja, Joakim Lindström, Oscar Möller och Pär Lindholm. Dick Axelsson från Färjestad, Växjös målvakt Victor Fasth och såklart den rutinerade forwarden Joel Lundqvist.

Det här visste du kanske inte om årets OS-trupp:

Joel Lundqvist är Tre kronors lagkapten undre tuneringen i sydkoreanska Pyeongchang. Han ledde även tidigare Sverige till VM-guld i fjol i Tyskland. Vid sin sida kommer han att ha Staffan Kronwall och Erik Gustavsson som kommer vara assisterande kaptener.

I detta OS är inte NHL-spelarna med, det var 24 år senast OS var utan NHL-spelare. De valde att kliva av efter att ha varit med i fem raka turneringar, skriver Sydsvenskan. Det här kan alltså gynna Sverige fram för allt mot Kanada som tog OS-guld både 2010 och 2014.

Backen Staffan Kronwall har gjort över 100 landskamper. Han kommer från Stockholm och är nu lagkapten i en av de största klubbarna i KHL – Lokomotiv Jaroslavl.

Erik Gustafsson är spelaren i truppen som inte är den som har problem att be folk dra någonstans, till och med coacherna ibland, berättar Rikard Grönborg för Svenska Dagbladet.

Den som har dragit in poäng utan dess like under säsongen är Alexander Bergström. Han gjorde mål eller poäng i nästan varje match efter OS-truppens samling i Channel One Cup som var i december.

15 februari inleder Tre Kronor turneringen mot Norge, här är hela truppen:

Backpar

Staffan Kronwall – Simon Bertilsson

Erik Gustafsson – Jonas Ahnelöv

Patrik Hersley – Rasmus Dahlin

Mikael Wikstrand – Johan Fransson

Kedjor

Oscar Möller – Pär Lindholm – Joakim Lindström

Dennis Everberg Anton Lander Linus Omark

Fredrik Pettersson – Joel Lundqvist – Dick Axelsson

Victor Stålberg Patrik Zackrisson – Alexander Bergström

Extraforwards: John Norman och Carl Klingberg

Se mer i klippet ovan.

Följer du OS?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela