Lördag 20 Aug
Stockholm

Janne Mian: "Hammarby är som en religion"

Janne Mian i Elfsborg
Janne Mian om kaoset i Hammarby 2009 och om tiden i Elfsborg med Klas Ingesson. Foto: Adam Ihse/TT

Alltiallo-tränaren Janne Mian har återvänt till Hammarby efter sex säsonger i Borås. Nyheter24 har träffat resurstränaren på Årsta IP och Mian berättar om kaoset i Hammarby 2009 och om tiden i Elfsborg med sin bortgångne vän Klas Ingesson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Jan "Janne" Mian öppnar dörren iklädd i sportchef Jesper Janssons träningskläder. Under förra säsongen har det byggts ett nytt klubbhus på Årsta IP och spelare och ledare har nyligen flyttat in i det nya skrytbygget. Han har varit i tjänst i endast ett par dagar men resurstränaren framstår som bekväm och välorienterad i Hammarbys nya träningslokaler.

– Vill du ha kaffe?, frågar Mian. 

Kaffemaskinen är sprillans ny och har många olika varianter av kaffesorter till förfogande. Trots det nybryggda kaffet luktar det snarare nybyggt och ljudet av borrmaskiner bekräftar lukten. Janne Mian leder oss in i ett de många moderna rum. Rummen är små men rymmer ett bord med fyra runda och mjuka stolar som omringar bordet. Mian slänger upp fötterna på en av fåtöljerna och suckar innan han utbrister:

– Alltså, jag får minst tio meddelanden på Facebook om dagen av spelare och agenter som vill till Hammarby. Jag måste göra min profil privat eller något, det här fungerar inte, säger Mian och fortsätter:

– Jag har glömt bort hur det var i Hammarby. Det går inte att jämföra med hur det var i Elfsborg, här är klubben som en religion.

"Klas var ju borta mycket"

Samtalet går in på tiden i IF Elfsborg där Klas Ingesson, Janne Mian och Peter Wettergren utgjorde stommen i ledarstaben som utvecklade Boråsklubben till en av Sveriges mest välskötta föreningar.

– Jag var huvudtränare, Klas (Ingesson) var manager och Peter (Wettergren) var assisterande tränare. Klas var ju borta mycket så jag och Wettergren fick styra väldigt mycket, i Klas frånvaro, säger Mian och berättar om sin vänskap till Klas Ingesson:

– Vi blev ju vänner 2013, när han fick frågan av Elfsborg och ta jobbet. Då kom han in till mig och så sade han: "Jag tänker ta jobbet, men det är på ett villkor – att du blir min högra hand". Det förvånade mig så klart, han kunde se människors kompetens. Han visste att jag gillade att bygga träningar och träningsmetodik.

Under säsongen 2013 fick Elfsborg det värsta tänkbara beskedet för en fotbollsklubb – Klas Ingesson var sjuk i cancer.

– Vi trivdes väldigt bra ihop och klubben sade då att vi släpper topplaceringar och Europaspel, som man spelat frekvent, säger Mian och fortsätter:

– Ändå vann vi Svenska cupen och knep en fjärdeplats i Allsvenskan. I Europa åkte vi på en förlust mot Rio Ave där de gjorde avgörande målet med 28 sekunder kvar av matchen. Plus att Klas (Ingesson) var i ganska dåligt skick och spydde vid sidan om planen, det var en av de värsta matcherna jag varit med om.

"Jag hade lite förfrågningar från utlandet"

Mian är en multikompetent tränare som har varit assisterande tränare, huvudtränare, fystränare och även sysslat med scouting. När det blev bekräftat att han lämnar Elfsborg dök det upp intresse från olika håll.

– Jag hade lite förfrågningar från utlandet som fystränare och i IFK Helsingfors som huvudtränare men vi låg för långt ifrån varandra i kontraktsförhandlingarna samt familjesituationen, säger resurstränaren.

4 januari bekräftade Hammarby på sin hemsida att Jan "Janne" Mian återvänder till Hammarby, samtidigt som Jimmy Lidberg väljer att inte fortsätta som fystränare i klubben. Det berömda projektet i Hammarby var något som lockade Mian till en andra sejour i Hammarby.

– Jesper Jansson ger ett oerhört proffesionellt intryck, han har en idé och tankegång om vad han vill göra. Jag har träffat många genom åren som inte har en vision för sin förening utan det handlar mer om att överleva eller vinna SM-guld, säger Mian och berättar vidare vad han tycker kan bli bättre i Hammarby:

– Att skapa en vinnarmentalitet och en utvecklingskultur är två saker som är väldigt viktiga. Framför allt att ha en utvecklingsmiljö för att vi måste få spelare som blir bättre och vi måste kunna sälja de till bättre ligor än i Danmark och Norge. 

"Vissa spelare fick man punktmarkera"

Hammarbystjärnan Muamer Tanković som nyligen var i väg på landslagsuppdrag har tidigare fått en känga av fystränaren Jimmy Lidberg för hans matvanor. Tanković har ofta setts på Årstas lokala restaurang Palmyra Kebab och Lidberg menade att stjärnan skulle vara betydligt bättre på planen om han inte åt lika mycket kebab. Janne Mian är inte informerad om just Tanković matvanor men menar att matlagning och restriktioner kan förekomma om det behövs. 

– Förra vändan i klubben hade jag några matmenyer som jag kallade "Hammarby elitspelarmenyer" och vissa spelare fick man punktmarkera. I Elfsborg hade vi ett projekt förra året som vi kallade för "Ingesson-projektet" och det var för att sänka trappsteget från U19 till a-laget. Då tog vi in en kock som fick lära ut hur man lagar mat och det fungerande bra, menar Janne Mian.

"Det blev rörigt 2009"

Som bekant var Mian fystränare i Hammarby under perioden 2007-2010 där han var med när klubben åkte ur Allsvenskan 2009. Janne Mian menar att det var flera olika faktorer som resulterade i en kris: 

– Det blev rörigt 2009 då man sålde i väg en handfull spelare som Louay Chanko, Erkan Zengin, Charlie Davies och Petter Andersson. De var fantastiskt bra spelare som man skeppade i väg och man ersatte de inte riktigt. Det jag menar är att när vi åkte ur fanns det något uttalande om att med den här truppen skulle vi ha klarat oss – men det är inte speciellt många som har gjort en allsvensk karriär efteråt, konstaterar Mian och fortsätter beskriva den besvärliga situationen:

– När vi åkte ur hade jag ett möte med tränarna och vi kom överens om hur vi skulle jobba men det blev inte så. Jag var ganska tjurskallig och hade min bild över ur man skulle jobba och det blev inte som jag ville.

Nu är det helt andra vindar som blåser i Hammarby sedan anno 2009. Ekonomi, organisation och spelartrupp är starkare än någonsin och Janne Mian beskriver förväntningarna inför sin andra sejour i Södermalmsklubben:

– Det känns fantastiskt med tanke på att Hammarby har kommit upp från Superettan och man har blivit ett topplag. Sedan är det ett arbete med att hålla sig i toppen, som man har en strategi och tanke kring. Att få vara en del av det känns helt fantastiskt kul och lite grand så jag fungerar, avslutar Janne Mian. 

Kommer Hammarby topp-3 i Allsvenskan 2019?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.