Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du vill veta om orienteraren Marita Skogum

- 30/03/2019, 22:35 -

Orienteraren Marita Skogum är aktuell med att tävla i SVT:s ”Mästarnas mästare”. Hon har vunnit hela sex VM-guld och flera gånger utsetts till årets orienterare. Nyheter24 har tagit fram allt du vill veta om idrottsstjärnan.

Kristallen-belönta tävlingsprogrammet "Mästarnas mästare" är i full gång med att sändas på SVT. 

Programmet har sänts sedan 2009 och i det möts idrottsstjärnor, som avslutat sina karriärer, i olika tävlingar – tills bara en står kvar och kan kalla sig för just mästarnas mästare. 

En av deltagarna är orienteraren Marita Skogum, som bland annat möter hockeyspelaren Tommy Salo och friidrottaren Carolina Klüft i årets säsong. 

Nyheter24 har tagit fram det du vill veta om den svenska orienteringsstjärnan. 

Vuxit upp med orientering 

Marita Skogum är uppvuxen i Berghem, strax söder om Skene, i södra Västergötland. Man kan säga att hon har orienteringen i blodet – hon är nämligen uppvuxen i en familj där alla familjemedlemmar orienterade. 

VM-guld 

Hela sex VM-guld i orientering har Marita Skogum på sin meritlista. Hon har även kammat hem åtta SM-guld och två JSM-guld. 

Marita Skogum.
Marita Skogum har mottagit flertalet priser för sina prestationer genom åren. Bildkälla: PONTUS LUNDAHL / TT

Förbundskapten 

Idrottsstjärnan Marita Skogum blev utsedd till förbundskapten för det svenska damseniorlandslaget i orientering år 2001. År 2006 fick hon även ansvaret för herrseniorlandslaget. 

I samband med en omorganisation i landslagsledningen slutade Marita Skogum som förbundskapten i december 2010. 

Mästarnas mästare
Här är alla deltagare i SVT:s Mästarnas mästare. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Utmärkelser 

Marita Skogum har mottagit flertalet priser för sina prestationer genom åren. Årets orienterare utsågs hon till 1989, 1992 och 1993. BT-plaketten har Marita fått hela fem gånger. 

Av Aftonbladet och Riksidrottsförbundet utsågs Skogum till Årets Idrottskvinna både 1989 och 1993. Efter framgångarna i VM 2004 var hon även nominerad som årets tränare till Svenska Idrottsgalan. 

Basket 

Marita Skogum har en mångsidig bakgrund inom idrott. Hon har bland annat ett SM-brons i basket på sin meritlista. 

Kommunikologi 

Idag håller Marita kurser i kommunikologi, vilket är studier om det som är gemensamt i förändrings- och utvecklingsprocesser. 

Hon tar sig an enskilda personer, grupper, företag och organisationer. I kurserna får man ta del av och bli tränad i kommunikationsnycklar. 

Missa i Marita Skogum i Mästarnas mästare som sänds på SVT1 söndagar 20:00. 

Tittar du på Mästarnas mästare?