Marita Skogum
Marita Skogum är en av deltagarna i Mästarnas mästare. - Foto: TT

Här är allt du vill veta om orienteraren Marita Skogum

Orienteraren Marita Skogum är aktuell med att tävla i SVT:s ”Mästarnas mästare”. Hon har vunnit hela sex VM-guld och flera gånger utsetts till årets orienterare. Nyheter24 har tagit fram allt du vill veta om idrottsstjärnan.


Kristallen-belönta tävlingsprogrammet "Mästarnas mästare" är i full gång med att sändas på SVT. 

Programmet har sänts sedan 2009 och i det möts idrottsstjärnor, som avslutat sina karriärer, i olika tävlingar – tills bara en står kvar och kan kalla sig för just mästarnas mästare. 

En av deltagarna är orienteraren Marita Skogum, som bland annat möter hockeyspelaren Tommy Salo och friidrottaren Carolina Klüft i årets säsong. 

Nyheter24 har tagit fram det du vill veta om den svenska orienteringsstjärnan. 

Vuxit upp med orientering 

Marita Skogum är uppvuxen i Berghem, strax söder om Skene, i södra Västergötland. Man kan säga att hon har orienteringen i blodet – hon är nämligen uppvuxen i en familj där alla familjemedlemmar orienterade. 

VM-guld 

Hela sex VM-guld i orientering har Marita Skogum på sin meritlista. Hon har även kammat hem åtta SM-guld och två JSM-guld. 

Marita Skogum har mottagit flertalet priser för sina prestationer genom åren. Bildkälla: PONTUS LUNDAHL / TT

Förbundskapten 

Idrottsstjärnan Marita Skogum blev utsedd till förbundskapten för det svenska damseniorlandslaget i orientering år 2001. År 2006 fick hon även ansvaret för herrseniorlandslaget. 

I samband med en omorganisation i landslagsledningen slutade Marita Skogum som förbundskapten i december 2010. 

Här är alla deltagare i SVT:s Mästarnas mästare. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Utmärkelser 

Marita Skogum har mottagit flertalet priser för sina prestationer genom åren. Årets orienterare utsågs hon till 1989, 1992 och 1993. BT-plaketten har Marita fått hela fem gånger. 

Av Aftonbladet och Riksidrottsförbundet utsågs Skogum till Årets Idrottskvinna både 1989 och 1993. Efter framgångarna i VM 2004 var hon även nominerad som årets tränare till Svenska Idrottsgalan. 

Basket 

Marita Skogum har en mångsidig bakgrund inom idrott. Hon har bland annat ett SM-brons i basket på sin meritlista. 

Kommunikologi 

Idag håller Marita kurser i kommunikologi, vilket är studier om det som är gemensamt i förändrings- och utvecklingsprocesser. 

Hon tar sig an enskilda personer, grupper, företag och organisationer. I kurserna får man ta del av och bli tränad i kommunikationsnycklar. 

Missa i Marita Skogum i Mästarnas mästare som sänds på SVT1 söndagar 20:00. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tittar du på Mästarnas mästare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Raymond hjälte i strid om NHL- slutspel

2 timmar sedan

"Svennis" vädjan: Ge Tomasson tid

2 timmar sedan
Sveriges nye förbundskapten har fått en skakig start. Sveriges mest kände fotbollstränare gillar hans filosofi – och har en önskan. Jag hoppas att vi inte dömer ut honom alldeles för tidigt, säger Sven-Göran Eriksson om Jon Dahl Tomasson.

Palmers snabba hattrick – avgjorde mot Everton

idag 01:06
Cole Palmer bjöd på stor show i Chelseas hemmaseger, 6–0, mot Everton.

Ny seger – Malmö upp i topp

igår 21:10
Tredje raka segern och hela 11–1 i målskillnad. Malmö FF har fått en kanonstart på allsvenskan. Det är en stabil match, vi åker hit och vinner med 4–0, säger Sebastian Nanasi efter mötet med Värnamo

Första segern för Häcken – efter målfest

igår 20:54
Säsongens första seger (4–3) i fotbollsallsvenskan är ett faktum för Häcken, efter ett målrikt och svängigt möte med Brommapojkarna på måndagen. Vi tar tre poäng, det är hur viktigt som helst, säger målskytten Julius Lindberg i Discovery+.

Ymers vändning – ser ut att göra comeback

igår 15:30
Svenske tennisspelaren Mikael Ymer ser ut att sikta på en comeback. 25-åringen antyder att han satsar vidare när hans avstängning – efter brott mot dopningsregler – går ut i början av nästa år.