Fredag 14 Maj
Stockholm

Sitskiåkaren Marit Sundin – här är allt du vill veta

Marit Sundin
Fem saker om Marit Sundin i Vinnarskallar. Foto: TV4

I kvällens avsnitt av Vinnarskallar är det fokus på sitskiåkaren Marit Sundin. Nyheter24 har listat fem saker du måste veta om henne!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Marit Sundin, 46, råkade ut för en bilolycka när hon var endast tre år gammal, vilket gjorde att hon fick amputera båda benen. Men vid elva års ålder var hon med och uppfann världens första sitski, vilket kunde möjliggöra alpinåkning för paraidrottare.

Efter en framgångsrik karriär har hon både VM och OS-guld på meritlistan. Nu är Sundin en av åtta deltagare, inom svensk parasports absoluta elit, som tävlar i TV4:s program Vinnarskallar.

Nyheter24 har listat allt du vill veta om sitskistjärnan.

Gick med skor på händer

Efter den hemska bilolyckan så begränsades hennes vardag markant. Som barn gick Sundin med skor på händer, hoppade hage på rumpan, men lekte precis som alla andra barn. Och när hon var elva år så började hon åka alpint och började i tidig ålder träna med landslaget.

Tog fem VM-guld samma år

I världmästerskapet i Colorado 1990 ställde Marit Sundin upp i samtliga fem grenar; slalom, super-g, storslalom, störtlopp och superkombination. Och vad blev det hennes slutresultat? Jo, hon vann precis allting och åkte hem med fem VM-guld runt halsen. 

Marit Sundin är en av deltagarna i Vinnarskallar. Bildkälla: TV4

Startade en fond

Efter den sagolika uppvisningen i Colorado, startade Sundin en fond, nämligen Marit Ruths VM-fond. Syftet var att ge stipendier till handikappidrottare i Hedemora kommun, vilket är hennes hemort. 

Årets uppfinnarkvinna

Under sin karriär föll Sundin väldigt ofta i skidbackarna, vilket gjorde att hennes rygg skadades så illa att hon fick avsluta sin karriär. Det inspirerade henne till uppfinningen AddSeats, vilket är en flyttbar sits och parkeringskonstruktion till Gyrofordon. 

– När jag tittade på ett Youtube-klipp där någon monterat en rullstolsram på en Segway såg jag möjligheten att utveckla ett aktivt och häftigt fordon, sa Marit Sundin i en intervju med Uppfinnare.

Satsade på rullstolstennis

Sundin var en riktig multitalang och satsade även på rullstolstennis. Som bäst var hon rankad 39:a i världen.

Se klippet ovan när Marit Sundin berättar om sin hemska bilolycka!

Vinnarskallar sänds på TV4 varje tisdag klockan 20.00.

Tittar du på Vinnarskallar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela