Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Häcken borde strunta i IFK Göteborg"

- 06/02/2020, 09:56
Bk Häcken, Göteborgs egen kusin från landet.

Bk Häcken, Göteborgs egen kusin från landet.

Nils Petter Nilsson/TT

KRÖNIKA. BK Häcken har alltid varit de ledsna kranarnas hemmalag. Detta skrivet med stor värme och med ännu större respekt. Underskatta aldrig kraften i utanförskapet som drivkraft.

Jag är född och uppväxt i Göteborg. Jag levde mina första dryga 30 år i staden och kan varenda lutning och varje gatsten, varje gränd och undangömd liten vrå. Jag flyttade därifrån 2004 men jag lämnade egentligen aldrig staden. En hemstad är som en ständig porlande källa inuti en. 

Min egen fotbollskarriär är hysteriskt begränsad. Jag spelade högerback i GAIS och mina främsta meriter är en Gothia Cup-match mot franska Bordeaux och ett pojk-sm där jag blev utvisad efter att ha blivit fälld och sedan bitit en Elfsborg-spelare i benet.

Jag insåg att jag är bättre på att skriva och tala om fotboll än spelet som sådant.

När vi vann På Spåret handlade en del av de avgörande finalfrågorna om just Gothia Cup och om IFK Göteborg.

Frågorna löd: Vilken klubb från Göteborg är inblandad i Gothia Cup? Och nämn fyra Glenn i IFK Göteborg från 80-talet. (Fundera på den ett tag så kommer svaren längst ner.)

BK Häcken har alltid varit de ledsna kranarnas hemmalag. Detta skrivet med stor värme och med ännu större respekt. Underskatta aldrig kraften i utanförskapet som drivkraft. Underskatta aldrig förmågan hos ett fotbollslag som alltid befunnit sig på den massmediala skuggsidan.

I Göteborg dominerar IFK Göteborg det mesta. Det kan i vissa fall (som när det gäller att förankra fotbollen i stadens förorter och ytterområden) vara en ren chimär, men det är trots allt ett faktum att IFK är ett svart hål som sväljer det mesta som slungas åt det hållet. Även ÖIS och GAIS tillhör i viss mån etablissemanget.

BK Häcken är egen planet och det må vara en något mindre planet men rymden klubben rör sig i är trots allt deras egen.

Problemen uppstår när Häcken ska klä sig i “Vi-ska-bli-bäst-i-stan-kostymen”. När man hela tiden envisas med att förhålla sig till de övriga klubbarna i Göteborg. 

Häcken borde högaktningsfullt skita fullständigt i alla andra klubbar i Göteborg. 

När vi hade Häckens sportchef Sonny Karlsson som gäst stod det väldigt klart att han retade sig på den massmediala hackordningen som den ser ut i Göteborg, där Häcken hela tiden ses som kusinen från landet.

Men det är vackert att vara kusinen från landet.

Jag tror att BK Häcken ska omfamna de ledsna kranarna, utanförskapet och sin unika position lite snett utanför de övriga klubbarna i Göteborg.

BK Häcken behöver inte förhålla sig till något annat än sig själva.

(Angående På Spåret: Ni visste säkert att det är just Häcken som har med Gothia Cup att göra. Och de fyra Glenn är: Hysén, Strömberg, Schiller och Holm.)