Bk Häcken, Göteborgs egen kusin från landet.
Bk Häcken, Göteborgs egen kusin från landet. - Foto: Nils Petter Nilsson/TT

"Häcken borde strunta i IFK Göteborg"

KRÖNIKA. BK Häcken har alltid varit de ledsna kranarnas hemmalag. Detta skrivet med stor värme och med ännu större respekt. Underskatta aldrig kraften i utanförskapet som drivkraft.


Jag är född och uppväxt i Göteborg. Jag levde mina första dryga 30 år i staden och kan varenda lutning och varje gatsten, varje gränd och undangömd liten vrå. Jag flyttade därifrån 2004 men jag lämnade egentligen aldrig staden. En hemstad är som en ständig porlande källa inuti en. 

Min egen fotbollskarriär är hysteriskt begränsad. Jag spelade högerback i GAIS och mina främsta meriter är en Gothia Cup-match mot franska Bordeaux och ett pojk-sm där jag blev utvisad efter att ha blivit fälld och sedan bitit en Elfsborg-spelare i benet.

Jag insåg att jag är bättre på att skriva och tala om fotboll än spelet som sådant.

När vi vann På Spåret handlade en del av de avgörande finalfrågorna om just Gothia Cup och om IFK Göteborg.

Frågorna löd: Vilken klubb från Göteborg är inblandad i Gothia Cup? Och nämn fyra Glenn i IFK Göteborg från 80-talet. (Fundera på den ett tag så kommer svaren längst ner.)

BK Häcken har alltid varit de ledsna kranarnas hemmalag. Detta skrivet med stor värme och med ännu större respekt. Underskatta aldrig kraften i utanförskapet som drivkraft. Underskatta aldrig förmågan hos ett fotbollslag som alltid befunnit sig på den massmediala skuggsidan.

I Göteborg dominerar IFK Göteborg det mesta. Det kan i vissa fall (som när det gäller att förankra fotbollen i stadens förorter och ytterområden) vara en ren chimär, men det är trots allt ett faktum att IFK är ett svart hål som sväljer det mesta som slungas åt det hållet. Även ÖIS och GAIS tillhör i viss mån etablissemanget.

BK Häcken är egen planet och det må vara en något mindre planet men rymden klubben rör sig i är trots allt deras egen.

Problemen uppstår när Häcken ska klä sig i “Vi-ska-bli-bäst-i-stan-kostymen”. När man hela tiden envisas med att förhålla sig till de övriga klubbarna i Göteborg. 

Häcken borde högaktningsfullt skita fullständigt i alla andra klubbar i Göteborg. 

När vi hade Häckens sportchef Sonny Karlsson som gäst stod det väldigt klart att han retade sig på den massmediala hackordningen som den ser ut i Göteborg, där Häcken hela tiden ses som kusinen från landet.

Men det är vackert att vara kusinen från landet.

Jag tror att BK Häcken ska omfamna de ledsna kranarna, utanförskapet och sin unika position lite snett utanför de övriga klubbarna i Göteborg.

BK Häcken behöver inte förhålla sig till något annat än sig själva.

(Angående På Spåret: Ni visste säkert att det är just Häcken som har med Gothia Cup att göra. Och de fyra Glenn är: Hysén, Strömberg, Schiller och Holm.)

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nyberg klar som domare i fotbolls-EM

Stark bästa svenska – nära OS efter majorsuccén

1 timme sedan
Maja Starks andraplats i årets första major, Chevron Championship, innebar samtidigt ett jättekliv mot OS i Paris. På världsrankningen klättrar Stark från 46:e till 28:e plats och hon är nu bästa svenska – precis före 29:an Linn Grant.

McDavid historisk – fem assist i målfesten

1 timme sedan
Det blev en målfest när Edmonton Oilers vann med 7–4 mot Los Angeles Kings i den första NHL-åttondelen – mycket tack vare Connor McDavid.

Åhman och Hellvig historiska nya världsettor

1 timme sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, fortsätter skriva historia.

Nylander mystiskt borta i slutspelet

idag 02:02
Storstjärnan William Nylander har missat Torontos två första matcher i NHL-slutspelet. Det är ännu oklart varför.

Serie A: Inter säkrade titeln i Milanoderbyt

igår 22:48
Frågan var inte om utan när Inter skulle säkra klubbens 20:e ligaseger. Tillfället valdes med utsökt känsla. Hemma på ett fullsatt San Siro mot främsta rivalen Milan. Inter vann med 2–1.