Måndag 26 Jul
Stockholm

Du fixar detta, Christian

Christian Eriksen och Marcus Birro
Marcus Birro skriver det vi alla känner när vi såg Christian Eriksens kollapsa. Foto: TT

"Hjältarna räddar hans liv. Christian Eriksen är inte ens fyllda 30 år och glädjen som slår ut som ljus ur ett svart hål när nyheten att han är vid medvetande kommer, liknar ingenting jag känt på länge", skriver författaren Marcus Birro.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Man tar allting för givet. Varje dag tänker man aldrig på hur nära vi hela tiden befinner oss. Vi alla. Även 29-åriga världsstjärnor som precis vunnit Serie A och leder sitt älskade landslag i ett stort mästerskap.

Vi behöver formulera oss runt det som skrämmer. När skräcken slår till behöver vi tala, läsa och kanske skriva om det vi varit med om.

När Eriksen faller och vi snabbt förstår att det är allvar blir vi iskalla. Det är som om också vi och vår bräckliga mänsklighet faller med honom. Vad är det som händer? Varför händer det? Frågorna är djupt medmänskliga. Svaren är också våra och vi finner dem alltid tillsammans.

De danska spelarna bildar en bedjande mur framför sin lagkapten när han kämpar för sitt liv.
Vi är många som ber framför teven.
Ovissheten är fruktansvärd.
När de skymmer sikten med skynken påminner det om en krasch på en Formel 1-bana.

Vi är många som ber. I bön. I hjärta. I seger.

Hjältarna räddar hans liv. Eriksen är inte ens fyllda 30 år och glädjen som slår ut som ljus ur ett svart hål när nyheten att han är vid medvetande kommer, liknar ingenting jag känt på länge.

Jag skakar och jag gråter lite.

Jag känner inte Eriksen. Men jag har sett honom spela fotboll i stort sett varje vecka i Serie A. Jag har stor respekt för hans konstform. Han är en konstnär.

Många av oss har våra allra närmaste relationer med fotbollsspelare. Vi lär känna dem. Vi älskar dem kanske. Vi lever med dem.

Jag vet inte om ni tror på bön. Men jag tror på en kraft starkare än min egen. Och när många tror på en sådan kraft sker mirakel.

Du fixar detta, Christian. Du har en hel värld vid din sjukhussäng som applåderar dig med tårarna rinnande. Du har en hel fotbollsvärld vid sida.

I bön. I hjärta. I seger.
/Marcus Birro

Kommentera
Kopiera länk
Dela