Måndag 26 Jul
Stockholm

Marcus Berg efter hatstormen: "Klart man blir påverkad"

Marcus Berg utsattes för näthat efter missen mot Spanien.
Marcus Berg utsattes för näthat efter missen mot Spanien. Foto: Janerik Henriksson/TT/Pierre Philippe Marcou/AP/TT

Marcus Berg brände en målchans mot Spanien i EM-premiären.
Efter det vällde näthatet in.
– Det var tungt igår och tungt inatt. Det som händer på sociala medier är skittråkigt, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverige klarade kryss i EM-premiären mot Spanien på måndagskvällen. Men snacket efteråt handlade inte om en säkrad poäng för Blågult, utan om Marcus Bergs missade målchans – och det näthat som följde. 

Både Berg och hans frus Instagramkonton blev bombarderade med hot, kränkningar, könsord och till och med krav på indraget medborgarskap. 

Stöttas efter hatet

Under tisdagen valde Svenska fotbollförbundet att polisanmäla flera av av hoten. 

– Att bli attackerad på det här sättet är fullständigt oacceptabelt. Det är totalt oacceptabelt, säger förbundskapten Janne Andersson på en presskonferens och fortsätter: 

 – Jag blir ledsen. Att tro att man medvetet missar, jag begriper inte vad man tror. Samtidigt är det inte första gången. Någon måste tag tag i det här. Att man inte får bete sig hur man vill på sociala medier. 

"Blir påverkad"

Efter matchen försökte Marcus Berg koppla bort sig så från nätet så mycket som möjligt, och pratade mycket med sin fru –som även hon blev utsatt.

– Jag stängde såklart av mina sociala medier. Det är något man vet om kan hända. Jag har avskärmat mig så gott jag kan, säger han och fortsätter:

– Jag är 35 år och har ett fantastiskt liv, men det är klart att man blir påverkad. Och det är klart att man vill få till en förändring.

Kommentera
Kopiera länk
Dela