Sverige är klara för slutspel i EM 2021.
Sverige är klara för slutspel i EM 2021. - Foto: Erik Simander/TT

Sverige är klart för åttondelsfinal i fotbolls-EM 2021

Grupp B och C är nu avgjorda och utfallet var minst sagt lyckosamt för Sverige. Resultaten gör nämligen att det blågula landslaget, med sina fyra poäng och ett plusmål, är klart för slutspel i fotbolls-EM 2021 – innan sin sista gruppspelsmatch.


Under måndagskvällen avgjordes grupp B respektive C och det var klart sedan tidigare att en särskild lyckosam kombination av resultat kunde ta Sverige vidare till EM-slutspel. Så blev också fallet. 

Resultaten som tog Sverige vidare till EM-slutspel

Matchen mellan Ukraina och Österrike, i grupp C, fick inte sluta oavgjort eftersom dessa nationer då, likt Sverige, hade landat på fyra poäng. När Österrike vann med 1-0 innebar det att Ukraina stannar på totalt tre poäng. 

Därmed kan Sverige, oavsett utfallet i onsdagens match mot Polen, inte hamna efter Ukraina i kampen om att ta sig vidare som en av de fyra bästa grupptreorna. 

Ukrainas sista gruppspelsmatch slutade i förlust. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Senare under kvällen avgjordes även grupp B. Ryssland mötte Danmark och Finland mötte Belgien. 

Villkoret för att Sverige skulle ta sig vidare till åttondelsfinal var att varken Ryssland eller Finland skulle vinna sina matcher, vilket de inte gjorde. Danmark vann med 4-1 och Belgien med 2-0.

Danmark tog hem en storslagen seger mot Ryssland. Foto: Stuart Franklin/AP/TT

Blågult kan fortfarande vinna gruppen

Även om det blågula landslaget alltså redan är klara för slutspel som en av de bästa grupptreorna har de fortfarande chansen att vinna sin grupp om de lyckas kamma hem en vinst mot Polen på onsdag. 

En sådan gruppvinst skulle ge Sverige ett lättare motstånd, och därmed bättre förutsättningar, i åttondelsfinalen. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Världstvåans sorg – pojkvännen död

Vinicius Junior utsatt för mer rasism

Real Madrid har anmält nya rasistiska påhopp på den brasilianske anfallsstjärnan Vinicius Junior.

Landslagskompisarna: "Vi ska visa support"

1 timme sedan
Kristoffer Olssons svåra sjukdom och allvarliga tillstånd berör landslagskompisarna starkt. Spelarna planerar att visa sitt stöd och sin omtanke. Vi ska snacka ihop oss och så får vi se exakt vad vi gör och när vi gör det. Men det är klart att vi ska stötta honom, säger Ludwig Augustinsson.

Stjärnor i Argentina misstänks för våldtäkt

idag 02:38
Fyra spelare i Vélez Sarsfield i den argentinska förstaligan har gripits efter misstankar om att de våldtagit en kvinnlig sportjournalist på ett hotellrum i början av mars.

Svensk storseger mot Skottland

idag 01:46
Det börjar arta sig för de svenska curlingdamerna i VM i Kanada, efter en svag start.

Karlskoga inledde med skrällseger

igår 23:01
Karlskoga fixade en skräll när man vann den första kvartsfinalen mot Södertälje i bäst av sju, i det hockeyallsvenska slutspelet. Theodor Pistek satte avgörande 2–1 i den första förlängningsperioden genom att smälla in segermålet i numerärt överläge.