Sverige är klara för slutspel i EM 2021.
Sverige är klara för slutspel i EM 2021. - Foto: Erik Simander/TT

Sverige är klart för åttondelsfinal i fotbolls-EM 2021

Grupp B och C är nu avgjorda och utfallet var minst sagt lyckosamt för Sverige. Resultaten gör nämligen att det blågula landslaget, med sina fyra poäng och ett plusmål, är klart för slutspel i fotbolls-EM 2021 – innan sin sista gruppspelsmatch.


Under måndagskvällen avgjordes grupp B respektive C och det var klart sedan tidigare att en särskild lyckosam kombination av resultat kunde ta Sverige vidare till EM-slutspel. Så blev också fallet. 

Resultaten som tog Sverige vidare till EM-slutspel

Matchen mellan Ukraina och Österrike, i grupp C, fick inte sluta oavgjort eftersom dessa nationer då, likt Sverige, hade landat på fyra poäng. När Österrike vann med 1-0 innebar det att Ukraina stannar på totalt tre poäng. 

Därmed kan Sverige, oavsett utfallet i onsdagens match mot Polen, inte hamna efter Ukraina i kampen om att ta sig vidare som en av de fyra bästa grupptreorna. 

Ukrainas sista gruppspelsmatch slutade i förlust. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Senare under kvällen avgjordes även grupp B. Ryssland mötte Danmark och Finland mötte Belgien. 

Villkoret för att Sverige skulle ta sig vidare till åttondelsfinal var att varken Ryssland eller Finland skulle vinna sina matcher, vilket de inte gjorde. Danmark vann med 4-1 och Belgien med 2-0.

Danmark tog hem en storslagen seger mot Ryssland. Foto: Stuart Franklin/AP/TT

Blågult kan fortfarande vinna gruppen

Även om det blågula landslaget alltså redan är klara för slutspel som en av de bästa grupptreorna har de fortfarande chansen att vinna sin grupp om de lyckas kamma hem en vinst mot Polen på onsdag. 

En sådan gruppvinst skulle ge Sverige ett lättare motstånd, och därmed bättre förutsättningar, i åttondelsfinalen. 

Senaste nytt

6–0 räckte inte – England missar OS

Seger med tre poäng för Uppsala mot Umeå

Uppsala vann en riktigt jämn match på bortaplan mot Umeå i Svenska Basketligan herr. Matchen avgjordes i fjärde perioden och Uppsala vann till slut med tre poäng, 89-86 (18-28, 23-16, 17-22, 31-20).

Arsenal tog ny seger

Det går fortsatt bra för Arsenal i Premier League i fotboll. På tisdagen mötte laget Luton och tog med sig ännu en seger. Därmed har laget vunnit fyra matcher i rad. Segerresultatet mot Luton blev 4-3 (2-1).

Tuff match slutade med seger för Nässjö mot Köping Stars

Det svängde i matchen i Svenska Basketligan herr mellan Köping Stars och Nässjö i Köpings Bad & Sport. Hemmalaget Köping Stars hade ledningen i halvtid, med 46-52, men efter pausen vände Nässjö matchen och vann till slut med 90-80 (25-23, 21-29, 24-20, 20-8).

Hwang Hee-chan matchhjälte för Wolverhampton

Wolverhampton vann hemmamatchen mot Burnley i Premier League i fotboll med 1–0.

Seger med ett poäng för Södertälje BBK mot Borås Basket

Södertälje BBK vann en riktigt jämn match på hemmaplan mot Borås Basket i Svenska Basketligan herr. Matchen avgjordes i fjärde perioden och Södertälje BBK vann till slut med en enda poäng, 78-77 (13-22, 21-21, 16-17, 28-17).