Nyheter24 listar några av de värsta skandalerna i OS.
Nyheter24 listar några av de värsta skandalerna i OS. - Foto: Koji Sasahara/AP/TT, EPU/TT och Phil Sandlin/AP/TT

Lista: 6 häpnadsväckande OS-skandaler vi minns

Med tanke på att de olympiska spelen anordnats ända sedan antiken är det kanske inte så konstigt att det skett både en och två uppseendeväckande händelser i samband med evenemanget? Nyheter24 listar sex helt sjuka OS-skandaler vi sent lär glömma.


1. Nancy Kerrigan attackeras på beställning

Inför OS i norska Lillehammer 1994 var det framförallt två konståkare som slogs om en plats i det amerikanska landslaget: Tonya Harding och Nancy Kerrigan

Tonya Harding till vänster och Nancy Kerrigan i mitten. Foto: Phil Sandlin/AP/TT

Men med bara ett fåtal veckor kvar till de olympiska spelen skedde en brutal attack mot Kerrigan. En okänd man överföll henne efter ett träningspass och använde en batong för att försöka krossa hennes knäskålar. 

Man misstänkte först att det var en fanatisk stalker begått våldsdådet, men snart kom det fram att det var Hardings team som hade beställt attacken i hopp om att Kerrigan då skulle missa OS.

Efter detta blev Harding permanent avstängd från att utöva konståkning, medan Kerrigan återhämtade sig så pass väl att hon kammade hem ett OS-silver i Lillehammer.

2. Frank Anderssons skänker OS-bronset

Ja, var och en får väl bedöma om det är en skandal eller inte, men nog väckte det en hel del uppståndelse när det visade sig att den svenska brottaren Frank Andersson gav bort sin bronsmedalj till en taxichaufför.

Frank Andersson, till höger, vid prisutdelningen 1984. Foto: Ron Edmonds/AP/TT

Det ska ha varit under en stökig natt i Los Angeles, efter bronsmatchen i OS 1984, som Andersson ska ha använt medaljen som betalning efter en taxitur som annars skulle kostat honom drygt 200 dollar. 

3. Frederick Lorz liftar vid maratonlopp

De olympiska spelen 1904 i Saint Louis utspelade sig för första gången någonsin på amerikansk mark. Då ville löparen Frederick "Fred" Lorz ta tillfället i akt för att göra hemmapubliken stolt.

Frederick "Fred" Lorz. Bildkälla: Wikimedia Commons

Men efter drygt 15 kilometer började det kännas tungt för Lorz, som då beslutade sig för att lifta med sin tränare en bra bit av loppet. 

Vid mållinjen välkomnades Lorz av Franklin D. Roosevelts dotter som gratulerade honom till segern. Det dröjde dock inte länge innan löparen fick dåligt samvete, erkände vad han gjort och diskvalificerades i efterhand. 

4. Boris Onisjenko fuskar med hemlig knapp

En annan idrottsman som tog till fusk för att vinna var den ryske femkamparen Boris Onisjenko som vid OS i Montreal 1976 var tippad att ta hem vinsten i fäktningsgrenen.

Och ryssen levererade minst sagt – fullträff efter fullträff, registrerade på elektronisk väg, haglade in i Onisjenkos alla matcher. 

Boris Onisjenko. Foto: EPU/TT

Men till slut började domarna ana oråd och upptäckte då att en hemlig knapp, vilken registrera träffar som egentligen inte skett, fanns monterad i ryssens värja. Behöver vi säga att han förstås diskades?

Tilltaget väckte starka känslor både bland konkurrenter och den ryska befolkningen. 

5. Maratonlöparen Lima brottas ned av präst

Vid OS i Aten 2004 var det den brasilianske maratonlöparen Vanderlei de Lima som, med nära fyra sprungna mil, hade ledningen. Men då hände något som inte fick hända – och som knappast någon hade räknat med.

Vanderlei de Lima brottades ned av en irländsk präst. Foto: Koji Sasahara/AP/TT

En irländsk präst rusade plötsligt in innanför avspärrningarna och kastade sig över Lima. Efter en tids kamp kunde löparen, mycket tack vare den hjälpsamma publiken, ta sig loss från prästens grepp och fortsätta loppet.

Hur gick det då? Ja, Lima blev omsprungen och fick nöja sig med en bronsmedalj. 

6. Ryan Lochte fabricerar ihop ett rån

Den flerfaldiga OS-vinnaren Ryan Lochte gjorde ett minst sagt uppseendeväckande uttalande under OS i Rio de Janeiro 2016. Amerikanen hävdade nämligen att han hade blivit rånad på sina värdesaker under pistolhot.

Simmaren Ryan Lochte. Foto: Ashley Landis/AP/TT

Problemet? Att det aldrig hände. Istället var det så att en kraftigt berusad Lochte hade hamnat i konflikt med ägaren av en bensinmack – efter att ha vandaliserat en toalettdörr.

Det påhittade rånet togs inte väl emot av OS-publiken. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Minns du någon av dessa skandaler?
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

2 timmar sedan

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.