Sven-Göran Eriksson är framgångsrik fotbollstränare.
Sven-Göran Eriksson är framgångsrik fotbollstränare. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Henrik Montgomery/TT

Allt om Svennis: Förmögenheten, otroheten och bedrägeriet

Sven-Göran Eriksson, känd som "Svennis", har en lång karriär som förbundskapten och fotbollstränare bakom sig – och det syns på 74-åringens minst sagt saftiga privatekonomi.


Genom åren har Sven-Göran Eriksson, känd under smeknamnet "Svennis", blivit ett välkänt ansikte i fotbollsvärlden – både innanför och utanför Sveriges gränser.

Sven-Göran Erikssons karriär som tränare

Svennis, som inledde sin karriär som fotbollstränare för Degerfors IF och IFK Göteborg under 1970-talet, har nämligen lett fotbollslag världen över.

Sven-Göran Eriksson. Foto: Bertil Ericson/TT

Från att ha tränat lag såsom Lazio och Roma i Italien under 90-talet tog han sig till England för att träna bland andra Manchester City och Leicester City. På senare år var han aktiv som tränare i Kina: då för Kina Guangzhou R&F, Kina Shanghai SIPG FC och Kina Shenzhen FC.

Vid sidan om klubbarna har Sven-Göran Eriksson dessutom varit förbundskapten för fyra fotbollslandslag: England, Mexiko, Elfenbenskusten och Filippinerna.

Svennis exfru Anki Eriksson Graves och otroheten

Redan 1977 gifte sig Sven-Göran Eriksson med Anki Eriksson Graves. Paret var gifta fram till 1995. Två år innan äktenskapet tog slut hade Svennis varit otrogen med italienskan Graziella Mancinelli – medan Anki var bortrest med deras gemensamma barn.

”Anki fortsatte ringa hela natten. På morgonen fick hon till sist tag i mig. Hon undrade var jag hade varit. Jag svarade inte", skriver han i sin självbiografi "Svennis: Min historia", rapporterar Aftonbladet.

"Då gick hon rakt på sak: 'har du varit med en annan kvinna?’ frågade hon. ’Ja’, sa jag. Det blev tyst en sekund. ’Du kan dra åt helvete!’ sa hon och la på luren", fortsätter han i boken.

Nancy Dell'Olio och Sven-Göran Eriksson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Men Svennis affärer slutade inte där. Även hans senare relation med Nancy Dell'Olio skakades av en otrohetsskandal. Fotbollstränaren blev nämligen påkommen med att vara otrogen med Ulrika Jonsson

Inte förrän tre år efter det att Svennis varit otrogen ännu en gång, då med sekreteraren Faria Alam, begärde Dell'Olio skilsmässa, enligt Aftonbladet.

Sven-Göran Erikssons barn Lina och Johan 

Tillsammans med Anki Eriksson Grave fick Sven-Göran Eriksson två barn: sonen Johan, född 1979, och dottern Lina, född 1987. 

Relationen till barnen har alltid varit bra, men prövande på grund av hur hårt mediebevakad Svennis var under sin tid i England.

Sven-Göran Eriksson och dottern Lina. Foto: Gunnar Seijbold/TT

– Min dotter gick på universitet i England, men hon ville aldrig att jag skulle komma och hälsa på. Hon ville aldrig veta av att jag var hennes pappa under den tiden, för att slippa tabloiderna och för att slippa all den skiten, berättar han i TV4:s "Renées Brygga".

Svennis lurades på 102 miljoner kronor

Under sommaren 2013 kom nyheten att Sven-Göran Eriksson blivit lurad på 103 miljoner kronor av sin ekonomiske rådgivare som hade flera fullmakter och fullständig insyn i tränarens ekonomi.

– Jag känner mig sviken, arg och besviken för jag litade på honom i många, många år. Jag gav honom för mycket frihet, sade han då, enligt DN

Svennis fick aldrig tillbaka sina pengar, som ska ha gått till rådgivarens bostad på Barbados. 

Svennis förmögenhet – så mycket pengar tjänar han

Sven-Göran Eriksson. Foto: Paul Thomas/TT

Sven-Göran Eriksson hade, enligt dokument från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en fastställd förvärvsinkomst på 399 073 kronor under 2019, vilket är de senaste uppgifterna som finns att tillgå.

Under samma år hade han ett överskott av kapital som landade på otroliga 773 811 kronor.

Sven-Göran Erikssons herrgård i Sunne

Svennis har bott över hela världen, men numera är han bosatt på i den 900 kvadratmeter stora herrgården Björkefors i värmländska Sunne. 

Under en tid låg herrgården ute till försäljning, för svindlande 40 miljoner kronor, men 74-åringen ångrade sig och bor fortsatt kvar, enligt Expressen

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/