Bajen och AIK i Pride - fansen rasar

Inte alla supportrar är nöjda med klubbarnas planer på att delta i Prideparaden.


Idrottsklubbarna Hammarby IF och AIK kommer att delta i årets Prideparad i Stockholm. För första gången.

– Det var väl på tiden. Jag känner glädje och stolthet över att klubbarna deltar i denna demonstration för allas lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter, hälsar Joachim Åberg, verksamhetschef för Prideparaden i ett pressmeddelande.

Från klubbarnas håll låter det likadant. Men alla är inte lika nöjda.

Som Nyheter24:s bloggare Joakim Hall tidigare skrivit i sin blogg har AIK-fansen yttrat sitt missnöje på olika forum. Att homofobin fortfarande är utbredd inom fotbollen är tydligt. Och man vill heller inte bli sammankopplad med HBT-världen.

"Idioti, vad fan tjänar AIK på att gå med i ett bögtåg?" har någon skrivit.

Joakim Hall replikerade så här i bloggen:

"...neandertalarna får allt ta och tänka om. Den som har någonting emot AIK:s deltagande är antingen oerhört trångsynta eller helt enkelt rädda för jag vet inte ens vad. Alla är välkomna i AIK och till AIK:s matcher, och det här är ett bra sätt att visa det." skriver Hall.

När Nyheter24 nu pratar med Joakim Hall menar han att motståndet är större än han anat. Inför matchen mot Göteborg hemma på måndagen var Prideparaden den största "snackisen".

– De ser det som politik. Men det handlar om tolerans tycker jag. För tio år sedan hade jag säkert också skrikit rakt ut, men det har jag kommit förbi nu.

Jocke Hall ser Prideparaden framför allt som en bra chans till god pr för AIK.

– Vi måste hitta nya vägar. Det blir en stor vinst för klubben och våra sponsorer.

Denna åsikt delas inte av Bajen Fans. Hammarbys största supporterförening och klack kom i förra veckan med ett uttalande via sin ordförande Daniel Sundqvist där de ber Hammarby IF att dra sig ur paraden:

"Inte av moraliska skäl utan pga att vi inte vill associeras med ett i våra ögon sett politiskt ställningstagande utanför vårt intresseområde. Frågan vi ställer oss är vad blir det härnäst? Ska vi gå med i feministiskt initiativ och promenera fram till Benny Anderssons toner?"

Sundqvist fortsätter:

"Vilket kön och vilka sexuella preferenser våra medlemmar har är totalt oviktigt för oss. För vår del får du vara en svart man som föddes katolik men lever som buddhist och har elefanthanar som sexuell preferens och försörjer dig på bankrån."

Det kan läsas här i sin helhet. Sundqvist avslutar med att konstatera att den reporter som citerar honom är ett resultat av tidelag. Man kan fråga sig om ordföranden representerar sina medlemmar i Bajen Fans när han skriver så. Röster har efter uttalandet höjts inom föreningen för hans avgång.

En Bajensupporter som inte ställer upp är Hannes Tirén. Hammarbyare sedan barnsben som går på varje hemmamatch.

– Majoriteten av dem som kommer på Hammarbys matcher tycker nog att det är bra att stå bakom Pride. Jag har svårt att förstå varför man tar ställning mot festivalen på detta sätt. Hur styrs Bajen Fans? De vettiga människor som finns i föreningen borde engagera sig mer.

Ska man skilja på förening och "politiska ställningstaganden"?

– Nej, absolut inte. Tvärtom. Inom idrottskulturen behövs det. Det märks på uttalandet från Bajen Fans, om inte annat. Det känns inte som att de har någon koll.

– Jag är inte medlem i Bajen Fans och inte blev jag mer sugen på att gå med heller. Jag tycker snarare att folk bör lämna föreningen och bli medlemmar i Hammarby IF i stället.

Hannes brukar titta på Prideparaden.

– Men i år borde man kanske gå i tåget. Jag tycker att alla ska visa sitt stöd för paraden. Det berör alla som vill ha ett demokratiskt samhälle.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

Friidrotten sågas för OS-prispengar

1 timme sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

2 timmar sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

idag 15:02
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

idag 14:54
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

idag 14:32
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.