Cabrera talar ut: "Östlund och Raiola försökte värva Hallenius"

- 05/09/2010, 23:13 -
Hammarbys fans står lojalt fast vid klubben trots turbulensen.

Hammarbys fans står lojalt fast vid klubben trots turbulensen.

JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Fotbollsagenten Oliver Cabrera väljer nu att tala ut för Nyheter24 om allt som skett kring Linus Hallenius övergång mellan Hammarby och Genoa. Och enligt Cabrera har väldigt mycket lämnats osagt. Läs del tre av Nyheter24:s stora granskning av agent-Sverige där vi visar relationen mellan media, SvFF och agenterna som styr svensk fotboll.

STOCKHOLM. Den omdebbaterade fotbollsagenten Oliver Cabrera har återigen varit i hetluften efter Linus Hallenius kaotiska övergång från Superettanklubben Hammarby till Serie A-klubben Genoa.

Flera personer i Hammarbys styrelse har anklagat Cabrera för fulspel. Samtidigt utreds han av Svenska fotbollförbundet Cabrera för inblandning i fallet med Wanderson och det så kallade "slavkontraktet".

Men allt har ännu inte sagts i röran kring Hallenius. Nu träder Oliver Cabrera fram för att ge sin syn på vad som pågått bakom kulisserna i Hammarby - och det är enligt Cabrera ingen vacker historia.

Du har fått en hel kritik gällande den italienska mellanhanden i Hallenius övergång. Hur ser du på allt som hänt den senaste veckan.

– Om det gäller den italienska advokatbyrån så är det den största och den mest ansedda inom fotboll i Italien som även är godkänd av Hammarbys ägare, säger Cabrera till Nyheter24.

– När det gäller anklagelserna om att jag ska ligga bakom en av Italiens mest ansedda advokatbyråer är det ju bara konstigt och huvudlöst.

– När det gäller Kent Hertzells och Alexander Östlunds egen utredning, så har ju Alexander Östlund försökt värva Linus Hallenius till Mino Raiola vilket innebär att han har en egen agenda och en egen agent i det här fallet. När det gäller Kent Hertzell är det ju beklagligt att han fortsätter skada Hammarbys varumärke genom att uttala sig i huvudlöst i media, han gör verkligen mer skada för Hammarby än han gör nytta. Först anlitar han mig för att rädda den ekonomiska situationen i klubben så den inte ska gå i konkurs, sedan levererar jag den dyraste försäljningen någonsin i superettan och räddar klubben från trolig konkurs. Sen går han ut och sågar mig efteråt.

Alexander Östlund, styrelsemedlem i Hammarby FF, avböjer att uttala sig för Nyheter24 - trots möjligheten att bemöta Cabreras minst sagt uppseendeväckande uttalanden.

Hallenius uppges ha sagt upp Norhern Sky-agenten Per Jonsson och på egen hand förhandlat fram sitt avtal med Genoa. Det har lett till att Northern Skys ägare Philip Huber hotar Hallenius med stämning för kontraktsbrott. Vem har rätt i frågan?

– Jag har aldrig sett ett avtal mellan Per Jonsson och Hallenius. Per Jonsson är en av Sveriges bästa agenter och det är mycket tråkigt att detta har uppkommit. Vad som är riktigt underligt är att Martin Dahlin via Rami Shaaban har försökt att värva Hallenius till sitt stall. Samt att Alexander Östlund har en förtroendepost i Hammarby som han utnyttjat för att värva Hallenius till Mino Raiola vilket tyvärr visar hur illojal han är mot Hammarby samt att det är förbjudet att värva en spelare som är under kontrakt.

Per Jonsson är, föga överraskande, missnöjd med situationen.

– Det enda jag vill ha är respekt. Linus har inte ens kunnat träffa mig efter att han sa upp kontraktet. Och då ska vi komma ihåg att han var beredd att förlänga detsamma två dagar tidigare, säger Per Jonsson till Expressen.

Rami Shaaban bekräftar samtidigt att han rekommenderat Martin Dahlin till sin lagkamrat Hallenius.

– Jag har god kontakt med Martin Dahlin, vi är vänner sen tidigare. Han frågade mig hur Linus Hallenius situation såg ut och om han hade något agent. Jag frågade då Linus hur det stod sig och gav goda referenser angående Martin som representant. Däremot berättade aldrig Hallenius att han hade någon agent. Och om jag ska vara riktigt ärlig, så minns jag inte om jag gav någon av parterna deras telefonnummer. Men ja, jag frågade Linus hur det stod till och rekommenderade Dahlin, säger Rami Shaaban till Nyheter24.

Cabrera menar att han inte vet vem - om någon - som representerade Hallenius när kontraktet med Genoa skulle förhandlas.

– När en spelare ska sälja måste klubbarna komma överens först. Vem som representerar Hallenius har jag inget med att göra, så det får du fråga Hallenius om. Men jag vill påpeka igen, om vi inte fått så mycket betalt som vi fick i denna affär hade Hammarby troligtvis gått i konkurs, så jag tycker de väljer sina syndabockar på ett konstigt sätt då det borde vara tvärt om.

Oliver Cabrera representerade Hammarby i övergångsprocessen. På den italienska sidan fanns bland annat förre Landskronaspelaren Hasan Cetinkaya som förhandlare - en tidigare samarbetspartner till Cabrera. Deras tidigare relation ger kritikerna öppet mål.

Hur kommer det sig att Hasan Cetinkaya blev representant för Genoa?

– Det får du fråga Cetinkaya.

Hur ser du på att samarbeta med före detta anställda när ni står på två sidor av en övergång?

– Jag samarbetar med många agenter både i Sverige och utomlands och Cetinkaya är en av dem. Men då Cetinkaya slutat hos mig och blivit egen agent i Turkiet så bedriver vi två helt skilda bolag. Om det skulle vara bra för Hammarby eller Cetinkaya får du fråga dem om.

Vad tror du Genoa kan ha haft för anledning att anställa Cetinkaya? Skulle han förhandla bättre mot dig eller se till att det blir en bättre deal?

– I Hammarby fanns det tre förhandlare och i Genoa fanns det två förhandlare varav Cetinkaya var en av dem, det är väldigt ovanligt med så många förhandlare.

"Jag och Alexander Östlund ska utreda hela affären"

Efter allt turbulens som varit kring övergången valde styrelsemedlemmen Kent Hertzell att tala ut i Aftonbladet. Där riktar han hård kritik mot Oliver Cabrera samt hänvisar till att det var sportchefen Thomas Andersson som presenterat Oliver Cabrera för styrelsen.

"Det måste ha varit Cabrera, han presenterade advokatfirman för oss, säger Hertzell" - hur kommer du att förhålla dig om det uttalandet?

– Det var jag som presenterade en av Italiens största fotbollsrelaterade advokatbyråer för Hammarby för att hjälpa oss med affären och få mycket mer betalt än vad de fått bud på innan. Men detta vet ju styrelsen om för de gav ju mig detta uppdrag. Så Hammarby har inte blivit blåsta utan fått mer betalt än vad de skulle ha fått och inte gått i konkurs. Sedan allt som läckt till media har gjort att köparen Genoa har utnyttjat denna situation där vi säkert hade fått ännu mer betalt annars. Så uttalandet från Hertzell kommer jag ta tag i då jag kommer tillbaka till Stockholm. Jag vill också påpeka att den italienska advokatbyrån inte har fått något betalt vilket kan få påföljder för Hammarby.  Så det är inte advokatbyrån som blåst Hammarby utan Hetzell och Wesslén som blåst både Hammarby och advokatbyrån.

Oliver Cabrera menar att han inte har insyn i vad som sker i Hammarbys styrelse för tillfället. Det vet inte spelarna heller, säger Rami Shaaban.

– Det skulle vara väldigt jobbigt för styrelsen att ringa runt till alla spelare och berätta vad det är som skett, däremot antar jag vi kommer att få reda på detta när allt lagt sig och vi spelare återkommit från semestern, säger Shaaban till Nyheter24.

Tycker du att SvFF och media ska granska vad som hände i Hammarby nu i och med Hallenius?

– Vad finns det att granska? säger Cabrera. Hammarby har gjort sin bästa affär någonsin och inte gått i konkurs. Samtidigt har Hammarby frågat fotbollsförbundet om det var okej att anlita mig på grund av pågående utredning och fick okej.

Mediernas fortsatta makt inom svensk fotboll

Känner du att det pågår ett drev mot dig just nu?

– Jag finner det otroligt märkligt att jag får ett uppdrag för elva dagar sedan att rädda Hammarbys ekonomiska situation och troligtvis konkurs av bland annat Kent Hertzells och resten av styrelsen. Efter fem dagar lyckades jag få fram ett bud som ligger på rätt nivå. Innan har nivån legat på tio miljoner kronor lägre än vad försäljningen blev. Vill påpeka att hela transfern blev mycket komplicerad då vissa i styrelsen läckte till media hela tiden. Min uppfattning är att det medieuppbåd som uppkommit har uttnyttjats av Genoa för att sänka priset. Om själva mediedrevet så får du väl fråga TV4 och Fotbollskanalen som ligger bakom detta.

Fotbollskanalen valde att granska agentsverige och inledningsvis granskade endast dig - hur ser din relation med Fotbollskanalen ut?

– Det är ju redan känt hur de jobbar och att de sällan har konkreta bevis, men det är väldigt lätt för dem att få mycket uppmärksamhet då de sitter på en av Sveriges största fotbollskanaler och Sveriges största tevekanal. Att de anklagar mig som enda agent kan jag ju förstå. De ansvariga har en egen agenda då både Olof Lundh och Patrik Ekwall är nära vänner med fotbollsagenterna Patrick Mörk, Martin Dahlin och advokaten Carl Fhager. Detta har ju redan bevisats förr då chefredaktören Olof Lundh tidigare blivit sparkad av Expressen på grund av oetiskt samröre med en agent.

Olof Lundh menar å andra sidan att TV4 och Fotbollskanalen inte begått några fel.

– Jag rekommender dig att kolla in den nya granskningen vi gjort. Sändningen visar att vi även granskar två andra agenter. Sen kan jag bara säga att Oliver Cabrera får säga vad han vill. Det är inte upp till mig att säga vad han ska säga. Tycker han att han har bevis så fine, säger Lundh till Nyheter24.