OBS. Spelaren på bilden är inte mannen bakom krönikan.
1 av 2
OBS. Spelaren på bilden är inte mannen bakom krönikan. - Foto: JON SUPER/AP/SCANPIX
Justin Fashanu var fotbollsvärldens förste öppet homosexuella spelare. Han begick självmord 1998.
2 av 2
Justin Fashanu var fotbollsvärldens förste öppet homosexuella spelare. Han begick självmord 1998. - Foto: AP/SCANPIX

"Det är fansen som stoppar bögar från att komma ut"

The Guardians anonyme krönikör berättar om varför det är så få fotbollsproffs som vågat ta klivet ut ur garderoben.


Anton Hysén:

Anton Hysén kom ut i mars 2011 i en intervju med Magasinet Offside.

– Jag kanske inte spelar i allsvenskan, men jag vill ändå bevisa att det inte måste vara en så stor grej. Jag är fotbollsspelare. Och homosexuell. Om jag presterar som fotbollsspelare, då tror jag inte det spelar någon roll om jag gillar tjejer eller killar. So what, liksom?

Han spelade då för division 2 klubben Utsiktens BK. Nu letar han efter en ny klubb och det har ryktats om en karriär i amerikanska ligan MLS.  

ENGLAND. Debatten kring homosexualitet och elitidrottsmän fortsätter vara vid liv. Den forsätter försöka hitta sin grund och mängder med inlägg har gjorts de senaste veckorna.

Nu senast är det The Guardians anonyma krönikör, "The Secret Footballer", som gör sin röst hörd. Med en insyn i fotbollsvärlden som är få förunnat delger han sina argument till varför det inte är fler fotbollsspelare som kommit ut ur garderoben, varför det även 2011 ännu inte finns någon öppet homosexuell spelare i Premier League.

"Säga vad man vill om fotbollsspelare, och där finns det mycket att säga, men det är inte omklädningsrummet som gör det svårt för folk att komma ut." skriver han.

"Det är fansen som gör det smått omöjligt för dessa människor att vara öppna med sin sexuella läggning."

Den hemlige krönikören hävdar att vad supportrar skriker åt spelare ofta angränser till vad man kan kalla "socialt acceptabelt i någon form av situation".

Rasism och homofobi

"Folk skriker konstant rasistiska saker åt med- och motspelare. Även om jag har lyckats bygga upp ett skal mot de vidriga glåporden finns det spelare som ännu inte kan ta allt. Jag minns en kille som storbölade i omklädningsrummet, men han berättade aldrig för någon vad han hade hört. Men så här i efterhand kan jag rätt lätt gissa mig till det."

Vidare menar krönikören att en spelare i grund och botten inte skulle ha några som helst problem med att komma ut framför sina lagkamrater. Att medspelarna inte skulle bry sig överhuvudtaget och att klimat i laget skulle fortsätta att vara skämtsamt med glimten i ögat.

"Men det är en helt annan historia på läktarna. Många fans gör det helt enkelt omöjligt att komma ut."

Maradona svarar på frågan om han är homosexuell:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!