Fredag 27 Maj
Stockholm

Riksidrottsstyrelsen vill behålla 51-procentsregeln

Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.
Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber. Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN

Riksidrottsstyrelsen har valt att slå ett slag för föreningslivet. RS vill att 51-procentsregeln lever vidare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Under torsdagen presenterade Riksidrottsstyrelsen (RS) sina förslag till Riksidrottsförbundets årsstämma som hålls i Uppsala 27-29 maj. Bland annat vill RS att 51-procentsregeln ska stå som den är.

51-procentsregeln innebär att den ideella föreningen måste äga minst 51 procent av aktierna i ett idrottsaktiebolag. Alltså kan ingen extern finansiär gå in och köpa en majoritet.

– Vi kan inte blunda för att många inom idrotten ser det här som en viktig symbolfråga. En sänkning av 51-procentsgränsen kan uppfattas som ett väsentligt avsteg från en av svensk idrotts grundpelare, nämligen att den består av medlemskontrollerade ideella föreningar, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber i ett pressmeddelande.

Under 2009 gjordes en utredning då både Fotboll- och Ishockeyförbundet motionerade för att klubbarna själva skulle få välja hur de vill lägga upp sin gräns för externt ägande av en idrottsklubb. Syftet var att: ”öppna för en vidgad extern finansiering av i första hand elitverksamheten”.

Utredning kom fram till en sänkning till 34 procent

En utredning tog fart och den färdigställdes i fjol. Då kom man fram till att 51-procentsgränsen borde sänkas till 34 procent, så att klubben ändå kan behålla, om än något begränsad, kontroll över klubben.

Men nu vill alltså RS att 51-procentsregeln ska fortsätta leva. Ingen finansiör ska kunna köpa upp majoritet i en förening utan ska drivas på ideell basis.

– Många inom idrotten uppfattar förslaget om att frångå kravet på ett majoritetsägande från föreningens sida som ett fjärmande från svensk idrotts förankring i den demokratiska folkrörelsen. Att sända en sådan signal idag då svensk idrott på flera områden hävdar just den ideella idrottsrörelsens särart och därmed rätt att särbehandlas i förhållande till renodlad kommersiell verksamhet skulle vara negativt.

– Hotet mot ideella föreningar som kan tvingas börja redovisa moms och där regeringen strider i Bryssel för ett fortsatt undantag är bara ett exempel, säger Mattsson Weijber.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Golden State till NBA-final – igen

Publicerades: 2 timmar sedan

Testvecka avgör kritiserat fluorvallabeslut

Publicerades: 2 timmar sedan

Så har Osakas kamp förändrat tennisklassikern

Publicerades: 2 timmar sedan

Ny hemmaseger för Carolina

Publicerades: 3 timmar sedan

Eduardo Berizzo tar över Chiles fotbollslandslag

Publicerades: idag 01:30

Banan för farlig – matchen bröts

Publicerades: igår 22:59