1 av 6
- Foto: Foto: AP Photo/Eduardo Di Baia/Scanpix
2 av 6
- Foto: Foto: AP Photo/Eduardo Di Baia/Scanpix
3 av 6
- Foto: Foto: AP Photo/Eduardo Di Baia/Scanpix
4 av 6
- Foto: Foto: AP Photo/Eduardo Di Baia/Scanpix
5 av 6
- Foto: Foto: AP Photo/Eduardo Di Baia/Scanpix
6 av 6
- Foto: Foto: AP Photo/Eduardo Di Baia/Scanpix

Palermo megahyllad i sista matchen

Boca Juniors bäste målskytt genom tiderna fick ett makalöst avsked från den egna publiken.


Palermos fem favoritmål

Inför sin sista hemmamatch fick Martín Palermo själv välja sina fem favoritmål i karriären. Han skippade den här magnifika bicycletan för de här.

1. Superclasico mot River Plate i Copa Libertadores 2000 - Palermo hade varit skadad i ett halvår, blev inbytt på slutet och gjorde mål.

2. Mål från halva plan mot Indenpendiente.

3. Nickmålet från 40 meter mot Velez.

4. Målet för Argentina mot Peru på övertid. Palermo hade inte gjort en landskamp på tio år innan Diego Maradona gav veteranen sitt förtroende. Målet räddade en VM-plats åt Argentina.

5. Målet mot Grekland i VM i Sydafrika.

Se alla målen här.

 

 

BUENOS AIRES. I Europa är Martín Palermo kanske mest känd som mannen som missade tre straffar i samma landskamp, eller som mannen som bröt benet när han firade ett mål. I hemlandet Argentina är han i stället hyllad som en av landets störste och mest älskade målskyttar genom tiderna. När Palermo i går spelade sista hemmamatch för Boca Juniors fick han en hyllning som få spelare i världshistorien har fått. Redan på vägen från Bocas hotell till Bombonerastadion följdes Martín Palermo av mer än 5 000 Bocafans, och längs vägen hängde banderoller och Bocaflaggor från husväggarna, skriver Olé.

Matchen mot Banfield slutade 1-1, men det var efter slutsignalen som den verkliga festen började. Ett fullsatt La Bombonera stannade kvar för en halvtimmeslång hyllning som rörde Palermo till tårar. På läktaren fanns en av få spelare som varit med om något liknande: Diego Maradona – mannen som såg till att Palermo fick spela sitt första VM i Sydafrika, 36 år gammal.

Fick målet med sig hem

Presenterna som ”Supermannen” Palermo fick efter söndagens match var också spektakulära: först en gul och blå mantel, gjord av barn. Sedan fick Bocas meste målskytt genom tiderna med sig La Bomboneras ena mål hem, efter att två gaffeltruckar lyft upp det.

I en makalös fotbollskarriär finns en stor plump i protokollet: misslyckandet i Europa. När Palermo gick till Villarreal i januari 2001, efter att ha avgjort Intercontinenatalcupen mot Real Madrid, utryckte Diego Maradona förvåning av att han gick till en sådan liten klubb. Efter att han bröt ett ben i foten när en läktare rasade när han firade ett mål, kom han aldrig riktigt tillbaka. Palermos Europasejour avlslutades med en säsong i andradivisionen med Alavés innan han återvände ”hem” till Boca.

Kämpen Palermo

Bocafansen älskar Palermo för alla målen – men kanske framför allt för att han är en sådan kämpe. I en match mot Colón de Santa Fé 1999 gjorde han mål med ena korsbandet av – en skada som det tog sex månader att läka ifrån, och som gjorde att Lazio, som redan gjort klart med ett köp, drog sig ur den affären.

Gamle stortränaren Carlos Bianchi gav Palermo smeknamnet ”El optimista del gol” - ”Målets optimist. Nu får han en avslutande bortamatch på sig att ytterligare förbättra sitt målsnitt i Boca Juniors: 112 mål på 215 ligamatcher.

Se Palermos avsked från Boca Juniors publik:

Palermo får med sig ena målet hem som avskedsgåva:

Mer:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!