Torsdag 16 Sep
Stockholm

När huliganerna står vid frontlinjen

Hajduk Splits beryktade supportergruppering...
1 av 5
Hajduk Splits beryktade supportergruppering... Foto: Dmitry Lovetsky / AP
...och Dinamo Zagrebs dito.
2 av 5
...och Dinamo Zagrebs dito. Foto: DARKO BANDIC / AP
En medlem i English Defence League under en marsch till minne av terrorattackerna mot World Trade Center 11 september 2001.
3 av 5
En medlem i English Defence League under en marsch till minne av terrorattackerna mot World Trade Center 11 september 2001. Foto: Karel Prinsloo / AP
Ett minnesplakat utanför Dinamos hemmaarena Maksimir i Zagreb, till minne av Dinamosupportrar som dog i kriget.
4 av 5
Ett minnesplakat utanför Dinamos hemmaarena Maksimir i Zagreb, till minne av Dinamosupportrar som dog i kriget. Foto: Viktor Adolfsson
Upplopp i samband med en egyptisk ligamatch med Zamalek tidigare i våras.
5 av 5
Upplopp i samband med en egyptisk ligamatch med Zamalek tidigare i våras. Foto: STR / AP

DOKUMENT. Från Tahrirtorget till inbördeskriget i Jugoslavien. Det är vanligt att fotbollshuliganer är de som står längst fram även vid andra våldsamma sammandrabbningar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Blev nationalhjälte

Efter hoppsparken mot den jugoslaviska polismannen under upploppen mellan Dinamo Zagreb och Röda Stjärnan 1990 blev Zvonomir Boban en nationell idol i Kroatien.

Det kostade honom dock en plats i det jugoslaviska VM-laget 1990 eftersom han, föga förvånande, stängdes av från spel.

Kroatien förklarades självständigt 1991 men redan i december 1990 gjorde Boban sin landslagsdebut för landet, i dess blott andra match som egen nation sedan 1956.

Boban var lagkapten både i EM 1996 och i succé-VM 1998 när Kroatien tog bronset efter att ha slagit Holland. Boban spelade fram Davor Suker till det matchvinnande målet.

Totalt blev det 51 landskamper och 12 mål i den kroatiska landslagströjan.

Det har flera gånger i historien varit så att de som stått allra längst fram i ett krig, en revolution eller en politisk protest varit samma personer som slagits på och kring världens fotbollsarenor.

Ett exempel är revolutionen i Egypten. När tusentals människor som demonstrerade för frihet och diktatorn Hosni Mubaraks avgång attackerades av polis var det våldsamma supportrar till de egyptiska fotbollsklubbarna som stod allra längst fram och försvarade folkhopen.

Enligt Al Arabiya fanns både Zamaleks gruppering Ultras White Knights (UWK) och deras motsvarighet hos ärkerivalen Al-Ahly SC längst fram vid frontlinjen under protesterna på Tahrirtorget, mycket tack vare sina erfarenheter av att slåss mot ordningsmakten.

18 personer ur UWK fängslades för en vecka sedan under en fotbollsmatch, samma dag som de största demonstrationerna sedan revolutionen. Grupperingen har tillsammans med klubben Zamalek begärt att dessa ska släppas fria.

Matchen som förändrade Balkan

När det gäller krig finns det ett väldigt tydligt exempel. Det jugoslaviska inbördeskriget. På den kroatiska sidan: Hajduk Splits firma Torcida och Dinamo Zagrebs motsvarighet Bad Blue Boys, normalt värsta fiender. På den serbiska sidan: Partizan Belgrad och Röda Stjärnans mest hårdföra supportrar (Grobari respektive Delije), även de värsta fiender i normala fall. I kriget slogs de tillsammans för sitt land, på varsin frontlinje.

Faktum är att den ökände paramilitära ledaren Zeljko Raznatovic, mer känd som Arkan, 1990 var ledare för Delije när de besökte Zagreb för match mot Dinamo. Den mestadels serbiska polisen grep inte in när Röda Stjärnan-supportrar härjade på läktarna men när Bad Blue Boys försökte slå tillbaka tog polisen i med hårdhandskarna.

Dinamos lagkapten Zvonomir Boban stod för ett klassiskt ögonblick när han hoppsparkade en polis. Matchen har av CNN utsetts till en av fem fotbollsmatcher som förändrat världen. Vissa hävdar att matchen var själva startskottet för kriget.

Även i det land som oftast förknippas med huliganism, England, har det till och med på senare tid förekommit politiska protester där fotbollshuliganer varit framstående.

Högerextrema huliganer i England

Den högerextrema organisationen English Defence League (EDL) består bland annat av gamla fotbollshuliganer. Organisationen, som bland annat arrangerar marscher och demonstrationer mot muslimer och den påstådda islamiseringen av England, har dock försökt tvätta bort stämpeln som huliganer.

EDL har på senare tid fått en svensk motsvarighet, Swedish Defence League, som dock inte har samma koppling till fotbollshuliganism.

Kommentera
Kopiera länk
Dela