Torsdag 23 Sep
Stockholm

Publikfavoriten: "Jag blev blåst på flera miljoner"

2001 avslutar AIK-anfallarenn Daniel Hock Hans Eskilssons karriär med en brutal tackling.
1 av 4
2001 avslutar AIK-anfallarenn Daniel Hock Hans Eskilssons karriär med en brutal tackling. Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX
"Lejonkungen" Hans Eskilsson.
2 av 4
"Lejonkungen" Hans Eskilsson. Foto: Scanpix Sweden
Hans Eskilsson gör mål mot Djurgården i ett derby 1999.
3 av 4
Hans Eskilsson gör mål mot Djurgården i ett derby 1999. Foto: SCANPIX SWEDEN
Hans Eskilsson och Hasse Berggren ligger bakom segern mot Helsingborg 1999 hemma på Söderstadion.
4 av 4
Hans Eskilsson och Hasse Berggren ligger bakom segern mot Helsingborg 1999 hemma på Söderstadion. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Hans Eskilsson om tiden i Portugal där Sepp Blatter såg till att Sporting kunde lura svensken på miljoner kronor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hans Eskilssons karriär:

Klubbar:

Ope IF (1973-1975

IFK Östersund (1976-1984)

IFK Norrköping (1985-1987)

Hammarby (1988)

Sporting Clube de Portugal (1988-1989)

Sporting Clube Braga (1989-1990)

AIK (1991)

Estoril (1991)

Hammarby (1992-1995)

Vasalund (1995)

Hearts (1995-1996)

Hammarby (1996-2001)

Östersunds FK (2003)

 

Meriter:

Landskamper 8

U21-landskamper 12

Allsvenska matcher 172 (1 SM-Guld)

 

Östersundssonen Hans Eskilsson som blev mest känd som mittbacken med lejonmanen under tiden i Hammarby har – som kanske inte många känner till – även en gedigen karriär utomlands bakom sig.

Att hjärtat klappar lite extra för Bajen är givet men det är framförallt tiden i Portugal som framkallar både roliga och mindre trevliga minnen.

– Jag har ju inga bevis. Men jag sätter min högra hand på att de mutade Sepp Blatter.

Efter bara ett halvår i Hammarby säljs Eskilsson, talangfull anfallare på den tiden, vidare till den portugisiska storklubben Sporting. Lissabon-klubben betalar över fyra miljoner kronor för anfallaren, en väl tilltagen summa 1988, och det var en ung svensk anfallare med fagert hårsvall som anlände Portugal.

– Ingen kunde ju knappt någon engelska. Jag minns den första träningen, vi tränade utanför nationalarenan i Lissabon, en gryta som tog in 70000 åskådare. Jag kommer ihåg när jag kom in i omklädningsrummet, där satt 22 spelare med enorma mustascher. Själv hade man något fjun på överläppen. Jag minns det tydligt, alla andra såg så hårda ut – ärrade kan man säga. Det var som en gammal film.

Det blir bara en säsong i Sporting, klubben värvar in ett par brassar istället. Hans och en annan utländsk spelare blir utlånade, Braga plockar upp den svenske anfallaren men det är först efter den säsongen problemen börjar.

– Helt plötsligt dyker det upp ett dokument där det står att jag avsagt mig återstående lön på mitt kontrakt. Min underskrift fanns med, den var förfalskad men det blev ju svårt att bevisa.

Till en början verkar UEFA gå på Eskilssons linje och man hotar Sporting med uteslutning från europeiskt cupspel. Hans Eskilsson skrev 1988 på ett femårskontrakt med klubben och enligt egen utsago undanhåller klubben tre till fyra miljoner kronor i uteblivna löneutbetalningar.

– Presidenten åker för att träffa Sepp Blatter. Dagen efter ser jag en bild i tidningen på presidenten och Sepp Blatter som skakar hand. I dag varje gång man läser om korruption och Blatter i tidningen så får man ju en unken smak i munnen.

Hans Eskilsson får ut drygt 300 000 kronor från portugiserna, övriga miljoner har än i dag inte betalats ut. Däremot betalade en svensk bank ut den sign-on-bonus Eskilsson hade rätt till, pengar som också mystiskt ”försvunnit” innan.

Bitterheten, som man tycker borde lysa igenom hos Hans, infinner sig inte under vårt samtal – tvärtom.

– Jag brukar säga att jag fick en helt gratis advokatutbildning i Portugal.

Jobbade heltid på tipstjänst

Hammarby ligger i dåvarande division ett när Eskilsson flyttar hem till Stockholm. Valet faller på AIK men det blir bara en kort sejour i Gnaget innan Eskilsson via en portugisisk omväg återigen hamnar i Hammarby.

– Klart att jag har starka känslor för Hammarby. Det blev trots allt elva säsonger i klubben men på den tiden var ju ingen proffs i Sverige. Jag fick tack vare goda betyg i skolan jobb på tipstjänst – jag jobbade heltid där och spelade fotboll på sidan av.

Men det blir ytterligare en vända utomlands, Eskilsson skriver på för skotska Hearts och får därmed spela spektakulära matcher inför storpublik när klubbar som Rangers och Celtic står på andra sidan planhalvan. Av den brittiska festkulturen märker han inte av särskilt mycket även fast spelarna efter matcherna inte var främmande för att ta ett par öl.

– Jag minns efter en match borta mot Aberdeen när vi satt i spelarbussen. Helt plötsligt kommer tränaren in med två flak öl och delar ut. Det tyckte jag var lite märkligt faktiskt.

Det blir bara ett år i Skottland innan Hans flyttar hem till Stockholm igen för sin tredje sejour i Hammarby. Eskilsson skolas om till mittback, något han helst velat göra i ett tidigare skede, och karriären pikar 2001 då Hammarby vinner SM-guld.

År 2000 i ett derby mot AIK avslutar anfallaren Daniel Hoch Bajen-ikonens karriär. Eskilsson bryter benet och sadlar istället om till pokerproffs – något han sysslar med än idag.

Förutom pokern har Hans ett enormt fotbollsintresse, han reser ofta till Valencia med familjen och han besöker gärna Tyskland för att kolla på fotboll. En lång och spännande karriär både utomlands och hemma i Sverige har naturligtvis fört med sig en mängd minnen varpå favoritskrönan är given.

– När jag spelade i Norrköping hade vi en spelare från Mjällby i truppen, Lennart Weidenstolpe hette han. Han var en sådan där kille som när man sa att man själv hade vart på Maldiverna så svarade han att han vart där tjugotvå gånger och dessutom kände presidenten. En dag satt vi i omklädningsrummet och snackade om när alla hade begått sin sexdebut. Någon sa 18 år, en annan 16 år och så vidare. Till slut sade någon att han var 13 år när han förlorade oskulden varpå Lennart blixtsnabbt kontrade med att han minsann var 12 och ett halvt. Alla blev ju rätt förvånade men det var ju inte helt otippat att Lennart drog till med det. Efter ett tag kom Tor-Arne Fredheim in i rummet, han meddelade stolt att han var 12 år när han var med en tjej första gången. Lennart kontrar då ytterligare en gång genom att berätta att han nu bara var 9 och ett halvt år gammal när han förlorade oskulden. Vi konfronterade honom med att han sagt 12 och ett halvt bara minuten innan varpå Lennart svarade:

– Jag trodde ni menade regelbundet sex!

Slutligen. Ett par snabba med Hans Eskilsson.

Bästa spelaren du mött?

– Jag mötte ju aldrig Maradona men i en förturnering till EM snuddade jag honom i spelargången – jag minns att jag tyckte det var extremt stort. Sen har jag mött spelare som Maldini och Gascoigne vilket naturligtvis är fantastiskt stort.

Fulaste spelaren du mött?

– Dunga var helt tokig. I en träningsmatch mot Fiorentina hamnade jag i en duell med målvakten, det slutade med att Dunga stämplade mig i skrevet. Jag blev helt vansinnig så klart, Glenn Hysén fick medla till slut då han spelade i just Fiorentina.

– En annan händelse jag minns var också i Portugal. Jag fälldes två meter innanför straffområdet men domaren dömde frispark. Jag började skrika på linjemannen som jag tyckte borde ha sett det hela. Då kastar han tillbaka slängkyssar åt mig. Jag blev rosenrasande, mitt långa hår tyckte väl linjedomaren anspelade på en kvinnas.

Bästa spelaren du spelat med?

– Måste lyfta fram en spelare som Dan Sahlin. Han var otroligt bra, tror inte folk fattade hur bra han var. Han hade samma talang som Torbjörn Nilsson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela