1 av 2
- Foto: Scanpix
2 av 2
- Foto: Scanpix

Cratz: "Helt övertygad om att Bajen fixar det"

Den legendariska Hammarby-tränaren om Bajens kris, en eventuell återkomst till Söderstadion - och lyckan över att träna 18-åringar.


Sören Cratz

Född: Den 28 september, 1948 i Finspång. Fyller 63 år.

Tränat klubbar som: Degerfors, Norrköping, Hammarby, Helsingborg.

Största bedrifter som tränare: Vann stora silvret med Norrköping, tog Degersfors från division 2 till Allsvenskan på två säsonger men framför allt - vann SM Guld med Hammarby 2001.

Kuriosa: Fick sparken av Helsingborg efter att ha sprunigt ärevarv på Söderstadion.

Idag: Tränar han Norrköpings juniorlag: "Något som alla tränare borde prova på, jag får så mycket tillbaka"

 

NORRKÖPING. När Nyheter24 når Sören Cratz är han på väg tillbaka tillsammans med IFK Norrköpings juniorlag från en bortamatch mot AIK. Han beskriver det som en bra dag efter att ha krossat Solna-laget med 5-1.

- Visst saknar man den nerven som finns med att ett stort A-lag. Men lik förbannat är det jävligt skönt att slippa den ibland också.

"Jag har varit i samma situation som Sandberg"

Han följer fortfarande Hammarby och såg dem på plats mot Degerfors och från soffan mot Sundsvall. I de båda förlustmatcherna beskriver Cratz Hammarby "som minst lika bra".

- Men jag har varit i samma situation som Roger Sandberg. Lag som är inne i en dålig cirkel kan inte lyfta sig när man hamnar i underläge. Och när man leder och släpper in mål börjar man ta konstiga beslut. Lyfter långt när man borde spela kort också vidare.

Hans recept är lika okomplicerat som svårt.

- Det är killarna som är i omklädningsrummet som ska lösa det. Ingen annan, det kommer inte komma någon uppifrån och helt magiskt lösa alltihopa. Det är tillbaka till glädjen de ska hitta. Det ska vara kul att springa ut på Söderstadion inför fulla läktare. Viljan måste finnas där och tankesättet, på söndag ska de på sin egen fest inte sin begravning.

"Tänker den tanken när jag får frågan"

För Sören Cratz är SM-guldet 2001 med Hammarby den största bedriften i karriären. Och många Hammaby-fans skulle gärna se östgöten som tränare på Söderstadion igen.

Skulle du vara intresserad av att ta över Hammaby?

- Jag har fått den frågan så många gånger och ger alltid samma svar: Förrän jag har fått frågan så är det ingen idé att jag går runt och tänker på det.

För journalisten och vice ordförande i Bajens fans, Gustav Gelin är Sören Cratz den största.

- För oss är han gud, han är den enda guldtränaren vi har och det blir inte större än så.

Skulle du vilja ha Cratz som bajentränare igen?

- Jag vill ha en kompetent och etablerad tränare som kan leda bajen framåt och det tror jag styrelsen löser bäst. Sören har allt att förlora, han är redan störst här och för att toppa det måste han typ ta oss till Champions League - det känns inte realistiskt.

På söndag spelar Hammaby säsongens viktigaste match hemma mot Brommapojkarna. Sören Cratz är helt övertygad om att poäng kommer börja ramla in och att Hammaby spelar i Superettan även nästa år.

- Jag är helt övertygad om att Hammaby fixar det. Samtidigt ska det göras också, det räcker inte att ligga i sängen och drömma det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!