Zlatan kan bli nationalhjälte på fler än ett sätt. Han är nu nominerad till Augustpriset.
1 av 3
Zlatan kan bli nationalhjälte på fler än ett sätt. Han är nu nominerad till Augustpriset. - Foto: Darko Vojinovic/Scanpix
"Jag är Zlatan Ibrahimovic" släpptes 2011 och blev en bestseller direkt.
2 av 3
"Jag är Zlatan Ibrahimovic" släpptes 2011 och blev en bestseller direkt. - Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Björn Ranelid, en annan Malmö FF-spelare och Augustpris-vinnare. Livsnjutare av rang.
3 av 3
Björn Ranelid, en annan Malmö FF-spelare och Augustpris-vinnare. Livsnjutare av rang. - Foto: Christine Olsson/Scanpix

Zlatan kan göra Ranelid sällskap

"Jag är Zlatan Ibrahimovic" är nominerad till Augustpriset. PSG-stjärnan kan då göra Björn Ranelid sällskap i skaran av människor som spelat fotboll i allsvenskan och vunnit Augustpriset.


Augustpriset

Augustpriset delas ut för nyutkomna Sverige-utgivna böcker av Svenska Förläggareföreningen sedan 1989. Sedan 1992 delas priset ut i de tre kategorierna skönlitteratur, faktaböcker respektive barn- och ungdomsböcker.

Björn Ranelid stoltserar med en bedrift som han i dag är ensam om. Han är den enda i hela världen som har spelat fotboll i Allsvenskan och vunnit Augustpriset. Men snart kanske den gode Ranelid inte är så unik längre. "Jag är Zlatan Ibrahimovic" är nämligen nominerad till Augustpriset.

Boken, som skrevs tillsammans med David Lagercrantz, har blivit en storsäljare i flera länder och väckte stort rabalder när den kom förra året. Boken beskriver Zlatans tuffa uppväxt i Malmö-förorten Rosengård, genombrottet i Malmö och proffskarriären. Under bokens gång riktas flera kängor till personer som passerat Zlatans väg under hans mytomspunna karriär.

Fredrik Ljungberg, Hasse Borg (före detta sportchef i Malmö FF) och inte minst Pep Guardiola får sig alla en verbal omgång av Zlatan i boken. Nedan följer några utdrag ur boken:

"Jag kunde söka igenom varenda låda, varenda vrå, för en enda makaron eller köttbulle. Jag åt mig mätt på rostade mackor. Jag kunde smälla i mig en hel limpa, eller så sprang jag över till morsan. Det var inte alltid öppna famnen".

Zlatan om att bo hos sin pappa.

"Han sa inte ens god morgon. Inte ett ord. Han undvek min blick. Steg jag in i ett rum, gick han ut. Vad är det frågan om? tänkte jag".

Zlatan om Pep "Filosofen" Guardiola.

"Vi var ett fint gäng, bra killar och så en primadonna. Primadonnan körde med sitt larv: ”I Arsenal förstår ni, där gör vi så här. Det är faktiskt så man ska göra. För i Arsenal vet man sånt”. Den stilen ungefär. Jag ruttnade på det. ”Jag har ont i ryggen. Ojojoj. Jag kan inte åka i den vanliga bussen. Jag måste ha det och det”. Vem fan var han och komma och köra överklass med oss?"

Zlatan om Fredrik Ljungberg.

"Jag var nitton år och från Rosengård. Jag visste ingenting om världen (...) jag trodde att Hasse Borg var min vän, min extrafarsa, typ. Jag fattade aldrig att han bara tänkte på en enda sak; att tjäna pengar åt klubben.Jag förlåter honom inte, inte en chans. Man gör inte så mot en ung kille från förorten som har noll koll på såna grejer. Man låtsas inte vara extrafarsa samtidigt som man söker vartenda kryphål för att blåsa honom".

Zlatan om Hasse Borg.

Nyheter24 har sökt Björn Ranelid för en kommentar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

3 timmar sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.