Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Zlatan kan göra Ranelid sällskap

- 22/10/2012, 15:24
Zlatan kan bli nationalhjälte på fler än ett sätt. Han är nu nominerad till Augustpriset.
1 av 3

Zlatan kan bli nationalhjälte på fler än ett sätt. Han är nu nominerad till Augustpriset.

Darko Vojinovic/Scanpix

"Jag är Zlatan Ibrahimovic" släpptes 2011 och blev en bestseller direkt.
2 av 3

"Jag är Zlatan Ibrahimovic" släpptes 2011 och blev en bestseller direkt.

Pontus Lundahl/Scanpix

Björn Ranelid, en annan Malmö FF-spelare och Augustpris-vinnare. Livsnjutare av rang.
3 av 3

Björn Ranelid, en annan Malmö FF-spelare och Augustpris-vinnare. Livsnjutare av rang.

Christine Olsson/Scanpix

"Jag är Zlatan Ibrahimovic" är nominerad till Augustpriset. PSG-stjärnan kan då göra Björn Ranelid sällskap i skaran av människor som spelat fotboll i allsvenskan och vunnit Augustpriset.

Björn Ranelid stoltserar med en bedrift som han i dag är ensam om. Han är den enda i hela världen som har spelat fotboll i Allsvenskan och vunnit Augustpriset. Men snart kanske den gode Ranelid inte är så unik längre. "Jag är Zlatan Ibrahimovic" är nämligen nominerad till Augustpriset.

Boken, som skrevs tillsammans med David Lagercrantz, har blivit en storsäljare i flera länder och väckte stort rabalder när den kom förra året. Boken beskriver Zlatans tuffa uppväxt i Malmö-förorten Rosengård, genombrottet i Malmö och proffskarriären. Under bokens gång riktas flera kängor till personer som passerat Zlatans väg under hans mytomspunna karriär.

Fredrik Ljungberg, Hasse Borg (före detta sportchef i Malmö FF) och inte minst Pep Guardiola får sig alla en verbal omgång av Zlatan i boken. Nedan följer några utdrag ur boken:

"Jag kunde söka igenom varenda låda, varenda vrå, för en enda makaron eller köttbulle. Jag åt mig mätt på rostade mackor. Jag kunde smälla i mig en hel limpa, eller så sprang jag över till morsan. Det var inte alltid öppna famnen".

Zlatan om att bo hos sin pappa.

"Han sa inte ens god morgon. Inte ett ord. Han undvek min blick. Steg jag in i ett rum, gick han ut. Vad är det frågan om? tänkte jag".

Zlatan om Pep "Filosofen" Guardiola.

"Vi var ett fint gäng, bra killar och så en primadonna. Primadonnan körde med sitt larv: ”I Arsenal förstår ni, där gör vi så här. Det är faktiskt så man ska göra. För i Arsenal vet man sånt”. Den stilen ungefär. Jag ruttnade på det. ”Jag har ont i ryggen. Ojojoj. Jag kan inte åka i den vanliga bussen. Jag måste ha det och det”. Vem fan var han och komma och köra överklass med oss?"

Zlatan om Fredrik Ljungberg.

"Jag var nitton år och från Rosengård. Jag visste ingenting om världen (...) jag trodde att Hasse Borg var min vän, min extrafarsa, typ. Jag fattade aldrig att han bara tänkte på en enda sak; att tjäna pengar åt klubben.Jag förlåter honom inte, inte en chans. Man gör inte så mot en ung kille från förorten som har noll koll på såna grejer. Man låtsas inte vara extrafarsa samtidigt som man söker vartenda kryphål för att blåsa honom".

Zlatan om Hasse Borg.

Nyheter24 har sökt Björn Ranelid för en kommentar.