På Tele2 Arena ska man installera metalldetektorer för att undvika att bengaler ska tas sig in på stadion.
1 av 7
På Tele2 Arena ska man installera metalldetektorer för att undvika att bengaler ska tas sig in på stadion. - Foto: Montage: BILDBYRÅN/SCANPIX
Men frågan är om det kommer att lyckas på arenan som är klar till sommaren 2013.
2 av 7
Men frågan är om det kommer att lyckas på arenan som är klar till sommaren 2013. - Foto: Tele2
Bajen Fans ordföranden Sebastian Kuijpens tycker att det är viktigt för supporterkulturen att få använda bengaler.
3 av 7
Bajen Fans ordföranden Sebastian Kuijpens tycker att det är viktigt för supporterkulturen att få använda bengaler.
"Om det kommer att bli som på en flygplats så kommer det bli en jävla massa problem", säger Kuijpens.
4 av 7
"Om det kommer att bli som på en flygplats så kommer det bli en jävla massa problem", säger Kuijpens. - Foto: JACK MIKRUT/SCANPIX
Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg är hårdare i sina ord och tycker att det är pinsamt att de ska installera metalldetektorer.
5 av 7
Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg är hårdare i sina ord och tycker att det är pinsamt att de ska installera metalldetektorer. - Foto: Bildbyrån / Niklas Larsson
Han tror inte att de kommer att hjälpa då det inte har gjort det tidigare.
6 av 7
Han tror inte att de kommer att hjälpa då det inte har gjort det tidigare. - Foto: Niklas Larsson/Bildbyran
Så här såg det ut i Norrköping när de använde metalldetektorer.
7 av 7
Så här såg det ut i Norrköping när de använde metalldetektorer. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX

Bengaler ska stoppas på Tele2 Arena – med metalldetektorer

Ansvariga för Tele2 Arena vill stoppa pyroteknik och installera metalldetektorer. Nu dissar supportrarna tilltaget: "Det är bara pinsamt".


Åsikter om bengaler

Dan Blomberg, ordförande i Järnkaminerna: "Jag personligen älskar bengaler och tycker att de bidrar till en fantastisk stämning på matcherna".

Sebastian Kuijpens, ordförande i Bajen Fans: "Självklart bidrar bengaler till en bättre stämning på matcherna".

Michael Englund, säkerhetsansvarig på Stockholm Globe Arena: "Bengaler är inte pyroteknik, det är nödbloss som är över 2000 grader varmt och brinner under vattnet. Vem som helst borde förstå att det inte hör hemma på en läktare", säger han till Östermalmsnytt.

STOCKHOLM. När Tele2 Arena står klar för användning i sommar kommer med all sannolikhet Hammarby få inviga arenan – och de kommer att få göra det med en rigorös säkerhet.

Arenan kommer nämligen att vara utrustad med avancerad kameraövervakning och metalldetektorer skriver Östermalmsnytt. 

Men fansen tycker inte alls om lösningen.

– Jag kan bara se nackdelar med det, säger Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg till Nyheter24 och förklarar:

– Det här bidrar mest till trängsel, köbildning och allmän irritation.

"Kommer bli en jävla massa problem"

Bajen Fans ordförande Sebastian Kuijpens är dock lite mer försiktig i sina uttalanden.

– Det är deras fulla rätt om det anses att det behövs, säger han samtidigt som han förklarar att det kommer att bli problem vid insläppet på arenan.

– Om det kommer 30 000 till arenan så kommer det bli problem med flödet. Det vet ju alla. Om det kommer att bli som på en flygplats så kommer det bli en jävla massa problem.

Den största anledningen till varför metalldetektorer ska användas på Tele2 Arena är för att stoppa bengalerna från att komma in på fotbollsstadion. 

‒ Många bengaler innehåller metaller som fosfor och magnesium, vilket ger utslag. Om det krävs använder vi sådan teknik. Den nya arenan ger oss helt andra möjligheter att stoppa införseln av så kallade bengaler, säger Michael Englund, säkerhetsansvarig på Stockholm Globe Arena till Östermalmsnytt.

"Bortkastade pengar"

Dan Blomberg tror dock inte att metalldetektorerna kommer att stoppa fans från att ta in bengaler på den nybyggda arenan.

– Det har redan provats ute i landet, bland annat i Norrköping, där man har sett att detektorerna inte ger utslag på alla olika sorters bengaler.

Järnkaminernas ordförande går hårt åt mot Stockholm Globe Arena som har beslutat det här.

– Det är bortkastade pengar att de installerar de här detektorerna. Det är bara pinsamt.

Den 28:e januari anordnar Björn Eriksson, nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld och Stefan Dellså, utredningssekreterare, en konferens om pyroteknik. Då ska bland annat kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth tillsammans med Svenska fotbollsförbundet vara på plats och diskutera bengalers vara eller icke vara på svenska idrottsarenor. 

– Det är en jätteviktig fråga. Bajen Fans jobbar hårt för positiv läktarkultur och det här är en av de viktigaste frågor för att bidra med det, säger Bajen Fans ordföranden Sebastian Kuijpens. 

Sedan 2009 är bengaler förbjudna i Sverige under matcher och klubbarna drabbas av dryga böter ifall om reglerna bryts.

Men nog åker pyrotekniken fram allt lite då och då hos både Bajen och Dif.



/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

1 timme sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

1 timme sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.