Grekland är i slutspel. - Foto: Sergei Grits/TT

"Helt osannolika på att klara sig kvar". Ja, så skriver en twittrare om Grekland och det är bara instämma efter en oerhört rafflande match mot Elfenbenskusten.

Grekland–Elfenbenskusten 2–1 (1–0)

Målen: 1–0 (42) Andreas Samaris, 1–1 (74) 2–1(90+3) Georgios Samaras.

Japan–Colombia 1–4 (1–1)

Målen: 0–1 på straff (17) Juan Cuadrado, 1–1 (45+2) Shinji Okazaki, 1–2 (55) Jackson Martínez 1–3 (82) Jackson Martínez, 1–4 (90) James Rodriguez.

Vi kan inte vara säkra på vad det är, men vågar kanske anta: Den grekiska segern i EM 2004 när Sverige var nära semifinal eller myten (?) om hur tråkigt Grekland spelar ligger åtminstone närmast till hands.

Hur som helst är inte Greklands fotbollslandslag populära i Sverige bland gemene man.

"Fotbollens kackerlackor"

Så fort grekerna, som var tvungna att vinna mot Elfenbenskusten i den avslutade gruppspelsomgången för att ta sig till slutspelet, gjorde 1–0 i den första halvleken svämmade sociala medier över av avsky till fotbollsnationen.

Många var inne på just myten om deras stabila försvar men tråkiga anfallsspel.

Frågan är om inte Greklands målfacit under VM talar sitt tydliga språk (lägg dock till ett plus- och ett minusmål i tweetsen nedan)?

Men Grekland, som var förtjänta av mer i matchen mot just Elfenbenskusten, gick inte segrande ur den här striden.

Den nyss inbytte Wilfried Bony kvitterade visserligen för det afrikanska landet i den 74:e minuten – men det räckte inte Elfenbenskusten.

I en oerhört dramatisk match fick Grekland en straff på övertid som veteranen Georgios Samaras säkert satte.

Det betyder att Grekland slutade tvåa i gruppen bakom suveränen Colombia som vann med 4–1 mot Japan.

Grekland ställs nu mot Costa Rica i åttondelsfinalen medan Colombia får vässa klorna inför ett sydamerikanskt derby mot Uruguay.