Sverige backar om fotbolls-EM

Uefa kräver i nytt brev fler arenor än Sverige och Norge mäktar med.


Sverige hade tänkt satsa stort på ett norsksvenskt fotbolls-EM. Nu kan den drömmen ha grusats. Ett brev har skickats till båda ländernas fotbollsförbund och Uefa kräver fler och större arenor trots den rådande finanskrisen.

– Vi måste fråga oss själva om det verkligen är värt att söka nu, eller om man helt enkelt ska vänta, säger Lars-Åke Lagrell, ordförande för Svenska Fotbollsförbundet, till DN.se.

Tillsammans med Norge ansökte Sverige om att få anordna EM 2016, och enigheten var stor. När brevet damp ned i brevlådan rörde det om i kanslihusen.

– Alla som jobbar med det här blev flera snäpp oroligare, säger Hilde Barstad, norrmännens EM-general till tidningen Aftenposten.

Uefa har bytt inställning i stadionfrågan. I stället för att tidigare ha krävt åtta stora spelplatser, kräver nu organisationen nio, samt att tre reservarenor står till förfogande. Utöver detta krävs att arenorna kan ta in fler åskådare än tidigare.

Fotbollsförbundet ser det som en omöjlig ekvation.

– De vill se två byggen med plats för 50 000 människor och fyra för 30 000. Dessutom ska man helst ha ett riktigt stort, som klarar 60 000. Solna, Ullevi och möjligen Malmö stadion motsvarar förväntningarna. Ullevål i Norge gör det verkligen inte. Några andra än dessa har vi tyvärr inte att erbjuda, säger Lagrell, till DN.se.

Båda fotbollsförbunden kommer att skyndsamt överlägga om ansökan och fatta beslut. Innan den 9 mars ska en eventuell ansökan vara inskickad till Uefas kontor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!