Ada Hegerberg på scenen efter att ha vunnit guldbollen
Ada Hegerberg vann Guldbollen. Men tyvärr har eftersnacket handlat om något annat än fotboll. - Foto: REUTERS/Benoit Tessier/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ada Hegerberg vann Guldbollen – fick fråga om hon kunde twerka

Norska fotbollsspelaren Ada Hegerberg är historisk som en första kvinna att vinna Guldbollen. Men på scenen fick hon en opassande fråga.


Igår kväll blev den norska fotbollsspelaren Ada Hegerberg, 23, historisk. Hon blev den första kvinna någonsin som tog hem guldbollen – priset för världens bästa fotbollsspelare – en utmärkelse som manliga spelare har kunnat få sen 1956. 

Men snacket efter prisgalan har handlat mycket om en fråga Hegerberg fick från den franska dj:s Martin Solveig som stod på scenen när Hegerberg fick sitt pris. 

– Du såg innan att jag hade förberett en liten hyllning till Kylian Mbappé, och vi undrar om du kan göra något liknande. Vet du hur man twerkar, frågade då dj:n Martin Solveig. 

– Nej, svarade Hegerberg och såg märkbart obekväm ut samtidigt som hon såg ut att göra ett försök att lämna scenen. Samtidigt kunde tv-tittarna se hur gästerna i publiken såg besvärade ut. 

"Löjlig sexism"

Ada Hegerberg gick sen med på att göra en lite lugnare dans med den franske dj:n. 

Kritiken lät inte vänta på sig. Tennisstjärnan Andy Murray skrev på Instagram att detta var "ännu ett exempel på den löjliga sexismen inom sporten". Han frågade sig också om Luca Modrić, som vann herrarnas guldboll, skulle kunna få en liknande fråga.

”Jag har förklarat för henne”

Efter showen gick den 42-åriga dj:n ut på twitter och skrev ner sina tankar om twerk-frågan. 

”Jag har förklarat för Ada och hon har sagt till mig att hon förstod att det var ett skämt. Jag ber om ursäkt om någon tog illa upp. Grattis till Ada”, twittrade Martin Solveig efter prisutdelningen. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stjärnor i Argentina misstänks för våldtäkt

2 timmar sedan

Svensk storseger mot Skottland

3 timmar sedan
Det börjar arta sig för de svenska curlingdamerna i VM i Kanada, efter en svag start.

Karlskoga inledde med skrällseger

igår 23:01
Karlskoga fixade en skräll när man vann den första kvartsfinalen mot Södertälje i bäst av sju, i det hockeyallsvenska slutspelet. Theodor Pistek satte avgörande 2–1 i den första förlängningsperioden genom att smälla in segermålet i numerärt överläge.

Luleå till SM-kvart efter förlängningsrysare

igår 22:08
Örebros säsong är över. Luleås fortsätter in i SM-kvartsfinalerna. Juhani Tyrväinen höftade in det avgörande 1–0-målet i förlängningen av den tredje och avgörande åttondelsfinalen. Nu väntar SHL-tvåan Växjö.

Messi skadad – står över landskamper

igår 21:50
Storstjärnan Lionel Messi kommer inte till spel i Argentinas kommande landskamper i USA, meddelar det argentinska fotbollsförbundet.

En ny början – men vart går landslaget med Tomasson?

igår 20:24
Sommaren 2004 hyssjade Jon Dahl Tomasson de svenska supportrarna på Estádio do Bessa i Porto, i det klassiska "Due-Due"-mötet. Nära 20 år senare står han på en sliten liten arena i samma stad. Som svensk förbundskapten. Så kan det gå. Frågan är hur det ska gå.