Stockholm

Zlatanismen: Nu har världsstjärnan blivit religion – på Facebook

Zlatan Ibrahimovic är Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna. Men nu har 31-åringen även blivit religion – och även om de svenska grundarna vågar inte lova att de kommer att genomföra bröllop i framtiden hoppas de på det:
– Vi får se om vi tar initiativ till en kyrka, säger en av grundarna till Nyheter24.


Läs mer
Om gruppen

Gruppen Zlatanism       startade i januari 2012. 

Efter en lite slö start, med drygt 1 800 medlemmar vid årsskiftet 2012/2013, har nu medlemmarna ökat till nästan 9 000 i skrivande stund. 

Ifrån början jobbade bara gruppens grundare med sidan, men nu är det två killar i tonåren som styr den. 

Gruppen har även ett Twitterkonto och ett Instagramkonto.

Det finns få som kan säga något annat än att Zlatan Ibrahimovic är en gudabenådad fotbollsspelare 2013. Med tio ligatitlar i fyra av världens bästa fotbollsligor har bara Ryan Giggs, som är aktiv och spelar i de största ligorna i Europa, tagit fler med sina 13. 

Men än så länge är det få som vet att Zlatan utmanar Maradona-kyrkan i Argentina. Den svenske superstjärnan har nämligen en egen religion. Zlatanismen, som den heter, börjar växa sig stor på Facebook och har nästan 9 000 följare. Flera av gruppens inlägg har blivit virala och har delats över 10 000 gånger på Facebook. Nyheter24 har pratat med en av de två svenska grundarna, som vill vara anonym, om den nya religionen.

För dem som inte vet, vad är zlatanismen för religion egentligen?

Vi vill konvertera så många som möjligt till religionen. Framför allt vill vi bjuda på många skratt. Så länge det finns vilsna själar där ut som inte har funnit Ibra ska vi konvertera dem till den rätta religionen.

Hur är Zlatan som gud?

– Dels har han en unik livshistoria. Sen är han en väldigt inspirerande person, han utstrålar karisma, bjuder på sig själv, han är givmild men ber inte om ursäkt för att han är vad han är.

Det är jag med på. Hur hjälper han och guidar sina troende inom Zlatanismen?

– För mig är ju Zlatan en stor inspirationskälla. Det är en väldigt stor förebild. Han visar att det möjligt att gå från att inte ha någonting alls till att bli Sveriges största idrottsman. Sedan är det väldigt häftigt att han trotsade jantelagen i Sverige. 

Om man nu redan är troende, hur konverterar man till Zlatanismen?

– Vi har en trosbekännelse. Vi har ju Maradona-kyrkan som är den enda religionen som är dedikerad till en fotbollsspelare där man faktiskt har en kyrka och genomför bröllop. Vi får se hur det blir i framtiden. Jag kan inte säga att jag har några planer om att bygga en kyrka, men vi får se om vi tar några initiativ till det.

Varför ska man konvertera till zlatanismen?

– Så länge inte de andra så kallade gudarna kan bolla med tuggummi, sätta bicykletas från 30 meter och har svart bälte i taekwondo så står jag fast vid att Ibra är guden. Och eftersom Ibra är guden måste ju zlatanismen vara den rätta religionen. Lev ett sundare liv och skratta mer med zlatanismen.

Inom kristendomen finns julen, inom islam ramadan och inom judendomen finns chanukka, vilka högtider finns inom zlatanismen?

– I maj vinner Zlatan en ligatitel. I juli/augusti byter Gud klubb. Den 3 oktober firar vi Zlatan-afton, det var då han föddes. I november vinner Zlatan Guldbollen och den 14 november har vi minnesdag för de stackars engelsmän som blev slaktade på Friends Arena.

Hur firar man det här?

– Det är en svår fråga. Det ska sägas att det är en ung religion och att den är inte helt färdig än.

Finns det några profeter inom zlatanismen?

– Det finns personer som är lite mer viktiga om man säger så. Vi har Mino Raiola givetvis, sedan har vi Zlatans två söner Maximilian och Vincent och sedan får man inte glömma Helena, kvinnan i Zlatans liv. Det är de centrala personerna.

Vad kan man kalla dem för, profeter?

– Mino Raiola är definitivt en profet. 

Finns det några regler/seder man måste följa som zlatanist?

– Att se alla matcher med Zlatan är nästan ett måste som zlatanist. Sedan är det inte så mycket mer än att ständigt stötta Zlatan.

Hur ser man på anti-zlatanister inom zlatanismen?

– Det är vilsna själar. 

De ska också konverteras?

– Ja. Vi siktar ju på världsherravälde. Så tids nog kommer de att sluta sig till den starka sidan.

Har zlatanismen någon helig skrift?

– Vi har ju bibeln, "Jag är Zlatan". Det är bibeln och guds ord.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.