4. Markus Rosenberg är det senaste svenska tillskottet i Premier League. Men på Nyheter24:s lista över de hetaste svenskarna slutar han sist.
1 av 4
4. Markus Rosenberg är det senaste svenska tillskottet i Premier League. Men på Nyheter24:s lista över de hetaste svenskarna slutar han sist. - Foto: Bildbyrån
3. Alexander Kacaniklic är den kanske mest intressanta av svenskarna men han har fortfarande en hel del att bevis i Fulham den här säsongen.
2 av 4
3. Alexander Kacaniklic är den kanske mest intressanta av svenskarna men han har fortfarande en hel del att bevis i Fulham den här säsongen. - Foto: Bildbyrån
2. Sveriges svar på Materazzi – Jonas Olsson – är utan tvekan den hårdaste svensken i Premier League. Vilka storstjärnor komma han skälla ut den här säsongen?
3 av 4
2. Sveriges svar på Materazzi – Jonas Olsson – är utan tvekan den hårdaste svensken i Premier League. Vilka storstjärnor komma han skälla ut den här säsongen? - Foto: Paul Burrows/SCANPIX
1. Den bäste av alla är dock Sebastian Larsson. Han gjorde en skrämmande bra säsong för Sunderland i fjol och lär göra om den bedriften. Hur många frisparksmål blir det i år?
4 av 4
1. Den bäste av alla är dock Sebastian Larsson. Han gjorde en skrämmande bra säsong för Sunderland i fjol och lär göra om den bedriften. Hur många frisparksmål blir det i år? - Foto: Lee Smith/SCANPIX

Svenskarna i Premier League är få – men viktiga

Vem är egentligen bäst av Premier League-svenskarna? Nyheter24 ger dig svaret.


Senast i den korta men mycket stolta raden av svenskar i Premier League är Markus Rosenberg. Ingen av de nuvarande svenskarna har visserligen inte samma stjärnstatus som Fredrik Ljungberg i mitten av 2000-talet – men de är ack så viktiga för sina lag. De är till och med nyckelspelare i sina lag – och det är mer än vad man kan säga om Ljungberg i ett nästintill oslagbart Arsenal. 

Här är Nyheter24:s ranking av Premier Leagues svenskar.

4. Markus Rosenberg.

29-årige Rosenberg är en spelare att lita på numera. Tidigare var han boxspelaren med Nistelrooy-egenskaperna, nu har han blivit en, något sämre, Johan Elmander-kopia som ger allt för sitt lag. Med åldern har Rosenberg blivit jämnare och snittar runt tio mål per säsong. 

Men risken är stor att skåningen får antingen nöta bänk eller bli utflyttad på kanten i West Bromwich Albion. Anfallskonkurrensen i Steve Clarkes lag är benhård med den oberäknelige nigerianen Peter Odemwingie, den hårde och nickstarke irländaren Shane Long och Didier Drogbas tänkte ersättare i Chelsea Romelu Lukaku (på lån). 

Till skillnad från de anfallarna i truppen har Rosenberg ingen egenskap som sticker ut på fotbollsplanen. Olof Mellbergs beskrivning på Eidur Gudjohnsen hade lika gärna kunnat passa in på skåningen: "Han är inte jättesnabb och inte jättestark, men han är snabb och han är stark". Han behöver göra bra ifrån sig redan i början av ligan för att få Clarkes fortsatta förtroende.

3. Alexander Kacaniklic

För ett år sedan hade bara den mest inbitne anglofilen koll på Fulham-svensken. 21-åringen slog igenom i våras i Fulham och särskilt sticker hans insats mot hans förra klubb Liverpool ut. Nu har Kacaniklic till och med debuterat i landslaget och framtiden ser ljus ut för honom. Tränaren Martin Jol tror mycket på Helsingborssonen och tittar man på Fulhams försäsong kommer Kacaniklic ta en ordinarie plats redan i höst. 

Fulham har dessutom lite av en kris på mittfältet då Danny Murphy har lämnat och Clint Dempsey ser ut att vara på väg till Liverpool.

Han har potentialen att bli nästa svenske stjärna i Premier League.

2. Jonas Olsson

Sveriges svar på Marco Materazzi kommer även den här säsongen vara som en nagel i ögat på Premier Leagues största stjärnor. Han älskar att möta de allra största stjärnorna och tvekar inte att ge Torres, van Persie, Rooney med flera en rejäl utskällning på planen om de lägger sig för lätt i en närkamp.

29-åringen är navet i West Bromwich Albions försvarsspel och en av lagets viktigaste spelare. Han ryktades länge vara på väg till nykomlingen West Ham men när landslagskompisen Rosenberg anslöt till laget valde han att stanna.

Under sommarens transfercirkus var det den absolut bästa nyheten för Baggies tränare Steve Clarke. 

1. Sebastian Larsson

Man kan berömma de andra svenskarna i Premier League hur mycket man vill. Men Eskilstunas bidrag till den europeiska toppfotbollen har de andra inte chans att rucka på som etta på den här listan. Han gjorde sin bästa säsong någonsin i Sunderland förra året och bär på hela Premier Leagues bästa högerfot. 

Om han var viktig förra året för Sunderland går det inte med ord beskriva hur viktigt han är för sin klubb i år. Martin O'Neills lag har inte varit särskilt aktiva på transfermarknaden och gårdagens värvning av föredettingen Louis Saha säger det mesta. 

Sunderland får hoppas att Larsson har putsat sina skor och ställt in siktet även den här säsongen – annars riskerar klubben att degraderas den här säsongen.

Så viktig är Sebastian Larsson för Sunderland. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!