Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen mörkade sanningen om Hillsborough-katastrofen

- 12/09/2012, 16:12
Justice for the 96. Idag släpptes utredningen som bevisar att tragedin inte var fansens fel.
1 av 6

Justice for the 96. Idag släpptes utredningen som bevisar att tragedin inte var fansens fel.

Scanpix

Kaos rådde den 15 april 1989.
2 av 6

Kaos rådde den 15 april 1989.

Scanpix

Totalt skadades 766 personer.
3 av 6

Totalt skadades 766 personer.

Scanpix

David Cameron bad om ursäkt för den smärta som överlevande och anhöriga fått utstå.
4 av 6

David Cameron bad om ursäkt för den smärta som överlevande och anhöriga fått utstå.

Sang Tan/Scanpix

Fans som lägger tröjor.
5 av 6

Fans som lägger tröjor.

Lee Smith/Bildbyrån

I år är det 23 år sedan.
6 av 6

I år är det 23 år sedan.

Jon Super/Scanpix

Polis och räddningspersonal gjorde allt för att skylla ifrån sig efter den tragiska Hillsborough-katastrofen som krävde 96 människoliv. Det visar en ny, oberoende utredning som gjorts. Bland annat har vittnesmål strukits och ändrats.

England. Den 15 april 1989 omkom 96 Liverpool-fans efter den värsta idrottsolyckan som inträffat i England. Det var under FA-cupsemifinalen mellan Liverpool och Nottingham Forest som 96 åskådare klämdes ihjäl efter att alldeles för många fans släppts in genom något som egentligen var en utgång till arenan, något som gjorde att 5000 personer kunde ta sig in på den redan fulla läktaren.

Vid lunchtid på onsdagen presenterades en oberoende rapport som går under namnet "Hillsborough Independent Panel", där det framgår att det fanns tydliga brister i hur polisen agerade i efterspelet till katastrofen. Bland annat har polisen i Sheffield strukit och ändrat vittnesmål från 164 poliser för att skylla ifrån sig. I den ursprungliga rapporten framgick det att bristande polisarbete låg till grund för katastrofen, men även att fulla Liverpoolfans bidrog till katastrofen. Bland annat testade man i efterhand offer, även barn, för att se om de var alkohol- eller drogpåverkade. 

Strukna och ändrade vittnesmål

Vid presentationen av rapporten höll premiärminister David Cameron ett tal där han bad om ursäkt till de inblandande och deras familjer.

–  Jag är otroligt ledsen för denna dubbla orättvisa som har lämnats ouppklarad så länge. Vi vet att polisrapporter ändrades, och utredningen som presenteras idag visar att 164 vittnesmål kraftigt ändrades. I 116 av dessa har man helt strukit negativa kommentarer om polisens agerande under katastrofen.

The Independent har de kommit över fyra vittnesmål från poliser som var i tjänst under katastrofen. I ett förhör med en av poliserna, Martin McLoughlin, har två stycken med kritik strukits helt. Det ena stycket handlar om hur McLoughlin tyckte att "polisen verkade vara väldigt få för att handskas med alla inblandade". Det andra stycket handlar om att McLoughlin beskriver hur "Det verkade väldigt illa att bara sergeanten hade en walkie-talkie. Därför var det jättesvårt för oss att ta reda på vad som hände och vi jobbade ovetandes alldeles för länge".

"Katastrofen borde aldrig ha inträffat"

Ordföranden för utredningen, biskopen James Jones, talade om rapporten och dess betydelse för de anhöriga.

– Trots alla utredningar har de anhöriga känt att deras sökande efter sanning och upprättelse inte tillfredsställts, ingen har ansetts vara ansvarig.

Jones säger även att de dokument utredningen tagit del av visar att katastrofen aldrig borde ha inträffat. Det gjordes flera fel under och efter katastrofen och det gjordes omfattande försök att skylla ifrån sig på fansen.

– Vår utredning visar hur sårbara offer, överlevande och anhöriga är när transparens och pålitlighet kompromissas. För det är bara med transparens som anhöriga och överlevande kan hedra minnet av de 96 älskade som miste livet, säger James Jones.