Jens Lindqvist om att dataspelare lika gärna hade kunnat sköta Paris Saint-Germain.
Jens Lindqvist om att dataspelare lika gärna hade kunnat sköta Paris Saint-Germain. - Foto: Nyheter24

PSG har satt sig i en ekonomisk rävsax

Grattis Zlatan och grattis Sverige. Sveriges ende världsstjärna fortsätter med fotbollen till 2016 och får samtidigt en fet löneförhöjning runt 10 miljoner kronor. Men när kommer lönebubblan i Paris Saint-Germain att spricka?


Jens Lindqvist

Jens är sportreporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter här

Som en grön Championship Manager-gamer fick jag tidigt lära mig att hålla lönekurvan på jämn nivå. Köp inte en spelare som kräver en monsterlön. Ge inte någon enskild spelare i laget en rejäl löneförhöjning. Framför allt inte om den är betydligt högre än lagkamraternas. Du kommer att få missnöjda spelare. De kommer att begära högre lön. Innan du vet ordet av är styrelsen och flåsar sig i nacken om att årsbudgeten har spruckit.

Självklart, det är bara ett dataspel. Det är inte bara naivt utan direkt korkat att tro att det har någonting med verkligheten att göra. Men ändå kan jag inte låta bli att dra paralleller mellan Paris Saint-Germain och Championship Manager, eller för er nutida managerspelare, Football Manager.

Sanningen är väl den att de har varit i en virtuell, overklig värld länge PSG men frågan är om verkligheten inte kommer ikapp ägaren Nasser Al-Khelaifi snart?

Enligt L'Equipe har Mino Raiola och klubben precis kommit överens om en kontraktsförlängning för Zlatan Ibrahimovic. Ett kontrakt som ger honom i runda slängar 10 miljoner kronor extra per år och som betyder att han fortsätter i klubben fram till sommaren 2016. Samtidigt har PSG redan förlängt kontrakten med Thiago SilvaMarco Verratti och är i förhandlingar om en förlängning med Blaise Matuidi.

Zlatan, som fyller 32 år i oktober och knappast kommer bli bättre, hade redan ett kontrakt till 2015. Silva och Verratti förlängde sina kontrakt med ett år från 2017 till 2018. Det får mig att tänka på en ivrig Championship Manager-spelare med för kortsiktigt tänk.

För det var inte kärleken till klubbmärket som fick Zlatan, Silva och Verratti att sätta sina signaturer på nyprintade kontrakt. 

– Jag hörde att folk säga att jag bara tänkte på pengarna, men de glömmer bort att vi har familjer att försörja. Varför skulle jag acceptera en lägre lön för att spela för Barcelona? Varför är det spelarna som ska offra sig, frågade Silva sig efter kontraktsförlängningen med PSG. 

Det får mig att ställa mig två frågor: 1. Vem blir näste man på tur som PSG måste muta för att behålla i klubben? Och 2. Vad händer om Al-Khelaifi inte får utdelning för sin investerade pengar med en Champions League-seger i maj?

Det är långt ifrån otänkbart att Edinson Cavani, som skrev på ett femårskontrakt i juli, vill ha sin beskärda del av oljepengarna i januari när Al-Khelaifi redan har satt ribban på världsrekordhöjd. 

Det är sällan ekonomiskt fördelaktigt att driva en fotbollsklubb. Vi har flera exempel på ägare och investerare som har övergett skeppet så fort de insett att det inte är vinstdrivande. Senast i raden är världens 146:e rikaste människa, Anzhis ägare Suleyman Kerimov

När oligarken köpte klubben i början av 2011 gjorde han det i förhoppning om att han skulle bli ägare för en framtida storklubb. Ett och ett halvt år senare budar han ut lagets stjärnor till högstapris efter en dålig affär i gruvbranschen som kostade honom drygt 2,4 miljarder kronor. 

Hur länge håller bubblan i Paris? Om 24 svettiga Championship Manager-timmar är det nog inte lika spännande längre. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!