Liverpool leder Premier League med tre poäng.
Liverpool leder Premier League med tre poäng. - Foto: Jon Super

Liverpools nya sanslösa rekord

Liverpool vann mötet med Newcastle hemma med 4-2 (0-0) på måndagen i Premier League – och slog ett svårslaget rekord.

Det innebär 13:e matchen i rad utan förlust för Liverpool.

Första halvlek blev mållös efter många chanser och en straffmiss av Mohamed Salah, men efter pausen slog egyptiern till på pass av Darwin Nunez och gav Liverpool ledningen.

I 54:e minuten gjorde svensken Alexander Isak mål, och kvitterade för Newcastle.

I 74:e minuten gav Curtis Jones Liverpool ledningen på nytt.

Cody Gakpo ökade Liverpools ledning med knappa kvarten kvar.

Newcastle reducerade till 3-2 bara tre minuter senare genom Sven Botman. Fler mål än så blev det inte för Newcastle.

Fem minuter senare var det Mohamed Salah som på straff såg till att Liverpool ökade ledningen till 4-2. 4-2-målet blev matchens sista.

Liverpools xG-rekord

Under matchen skapade Liverpool hela 7.27 xG – ett rekord i Premier League. Newcastle skapade jämförelsevis 0.59 xG.

xG står för "Expected goals", eller förväntade mål på svenska, och är en statistik som bedömer hur många mål ett lag eller en spelare förväntades göra under en match, baserat på målchanser. Trots Liverpools fyra mål underpresterade dem alltså sin målskörd med tre mål, enligt statistiken.

Liverpool i fortsatt serieledning

Resultatet betyder att båda lagen har oförändrad position i tabellen, Liverpool i serieledning och Newcastle på nionde plats.

I nästa omgång har Liverpool Bournemouth borta på Vitality Stadium, söndag 21 januari 17.30. Newcastle spelar hemma mot Manchester City lördag 13 januari 18.30.