Janne Niskala bomben i Finlands OS-trupp.
Janne Niskala bomben i Finlands OS-trupp. - Foto: Scanpix

OS-bomben: Frölundas Niskala petar backstjärna

Janne Niskala petar Petteri Nummelin.


I dag presenterade Jukka Jalonen sin finska OS-trupp. Den innehöll åtminstone en praktknall. Frölundas back Janne Niskala petar veteranbacken Petteri Nummelin.

Frölunda får därmed tre spelare med till Vancouver-OS efter att norrmännen Martin Röymark och Mathis Olimb, förstås, tagit plats i det norska landslaget.

Finland valde en i övrigt väntad trupp i stora drag och valde Anteri Niittymäki som tredje målvakt bakom Niklas Bäckström och Miikka Kiprusoff.

Utöver Niskala hämtar man ytterligare fyra spelare från Europa, samtliga från KHL där Lasse Kukkonen tar en av backplatserna och anfallstrion Niko Kapanen, Jarkko Immonen och Ville Peltonen tar plats.

Peltonen har inte imponerat speciellt i Dynamo Minsk under säsongen, men har övertygat i de två senaste Euro Hockey Tour-turneringarna.

Han gör, precis som Saku Koivu, sitt fjärde OS. Båda två missade spelen 2002. Än värre är tredjelänken från klassiska Knatte-Fnatte-Tjatte-kedjan, Jere Lehtinen, som var med i Salt Lake City 2002 och därmed gör sitt femte OS.

Även veteranen Teemu Selänne gör sin femte OS-turnering. Han fanns med redan i Albertville 92, missade sedan Lillehammer men har spelat alla OS därefter.

Målvakter
Niklas Bäckström, Minnesota
Miikka Kiprusoff, Calgary
Antero Niittymäki, Tampa

Backar
Lasse Kukkonen, Omsk
Sami Lepistö, Phoenix
Toni Lydman, Buffalo
Janne Niskala, Frölunda
Joni Pitkänen, Carolina
Sami Salo, Vancouver
Kimmo Timonen, Philadelphia

Forwards
Valtteri Filppula, Detroit
Niklas Hagman, Toronto
Jarkko Immonen, Kazan
Olli Jokinen, Calgary
Niko Kapanen, Kazan
Mikko Koivu, Minnesota
Saku Koivu, Anaheim
Jere Lehtinen, Dallas
Antti Miettinen, Minnesota
Ville Peltonen, Dynamo Minsk
Jarkko Ruutu, Ottawa
Tuomo Ruutu, Carolina
Teemu Selänne, Anaheim

Hockeysverige.se

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.