Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Avstängd - resten av säsongen

- 25/01/2010, 20:01 -

Patrice Cormier har nu fått sitt straff efter skräcktacklingen på Mikael Tam. Den 19-årige forwarden stängs av resten av säsongen.

Han knockade Anton Rödin utan bestraffning.

Men den här gången kom inte Patrice Cormier undan. På måndagen stängdes den kanadensiske JVM-kaptenen av för resten av säsongen.
- Den var farlig och oacceptabel, säger juniorligan QMJHL:s disciplinärt ansvarige Raymond Bolduc.

Det var den 17 januari som Rouyn-Noranda Huskies forward Patrice Cormier skapade svarta rubriker i hockeykanada. Med en brutal armbågstackling sänkte han Québec Remparts back Mikael Tam så att denne drabbades av ett krampanfall på isen.

Tam, som även slog sönder ett par tänder, togs till sjukhus där det konstaterades att han drabbats av en hjärnskada.
- När jag låg på akuten undrade jag var jag var någonstans. Jag visste inte hur jag hade hamnat där. Jag var rädd, väldigt rädd, berättade Mikael Tam på en presskonferens i fredags.
- När jag återfick medvetandet hade jag inget minne av vad som hade inträffat.

Patrice Cormier, som hann dela ut två liknande armbågar i träningsmatcher mot Sverige (Anton Rödin) och Finland (Teemu Hartikainen) inför JVM, stängdes av på obestämd tid efter överfallet. På måndagen kom domen som förkunnade att hans säsong i QMJHL är över.
- Spelare ska ställas till svars för sina handlingar, de måste ta konsekvenserna av sitt handlande, säger QMJHL-bossen Gilles Corteau i ett uttalande.

Trots avstängningen är det inte helt säkert att det inte blir mer hockey för Patrice Cormier den här säsongen. 19-åringen, som är draftad och kontrakterad av New Jersey Devils, kan rent hypotetiskt spela AHL-hockey så fort hans klubblag Rouyn-Noranda Huskies är utslaget ur slutspelet.

AHL-bossen Dave Andrews ska enligt National Post undersöka ärendet närmare innan han beslutar om farmarligan ska bifalla QMJHL:s avstängning eller inte.

Patrice Cormier, som var lagkapten för Kanada i årets JVM och vann guld med nationen vid fjolårets turnering i Ottawa, intervjuades av franskkanadensiska RDS i fredags. Då påstod han att han aldrig hade haft för avsikt att skada Mikael Tam.
- Men jag tänker inte sitta här och säga att jag inte gjorde någonting. Man ser klart och tydligt på videon att det är en armbåge. Men det var en reflex. Jag försökte bara tackla honom. Det fanns aldrig en tanke på att träffa Mikael i huvudet.

Den ursäkten köpte inte QMJHL.

Hockeysverige.se