- Foto: Scanpix

Succé för Zuccarello

Tore Vikingstad gjorde ett hattrick, men det var Mats Zuccarello Aasens tekniska nummer som värmde i vinterkölden. Detta när Norge överraskande stal en poäng av Schweiz i den avslutande gruppmatchen.- Det känns fel att vi inte vinner, säger Modostjärnan efter 4-5-förlusten.


Bara en assist - men massor med hockeygodis. Mats Zuccarello Aasens OS håller på att förvandlas till en jättesuccé. I lördagskvällens drabbning med Schweiz lyckades den kvicke lille norrmannen skapa något i anfallsväg nästan varje gång han beträdde isen. 22-åringen var också en av de största orsakerna till att ett uträknat Norge lyckades stjäla poäng av ett namnkunnigare schweiziskt lag.

Zuccarellos höjdpunkt kom sent i den andra perioden. Med en magnifik backhandpassning hittade fram till Tore Vikingstad som petade in 3-3-målet i sin position framför Schweizs målvakt Jonas Hiller.

Norge höll jämna steg med sin motståndare hela matchen, men såg ut att gå mot förlust när Färjestads back Severin Blindenbacher gjorde 4-3 halvvägs in i den tredje perioden. Målet kom i powerplay efter en kraftigt ifrågasatt utvisning där Norge straffades för att ha haft sex spelare på isen.

Norrmännen - och framför allt Tore Vikingstad - hade ett mål kvar att inkassera. Den tidigare Färjestads- och Leksandsforwarden fullbordade sitt hattrick genom att kvittera till 4-4 efter 12.18. Patrick Thoresen stod för framspelningen sedan Jonas Hiller sjabblat med pucken bakom egen kasse.

"Borde ha satt en pinne till"

Matchen gick till förlängning där Norge, med Mats Zuccarello Aasen i spetsen, skapade flera vassa chanser innan Romano Lemm avgjorde matchen efter 2.28.

- En tuff och jämn kamp. Vi skapar mycket så det känns fel att vi inte vinner, recenserar Mats Zuccarello Aasen den mycket underhållande matchen i samspråk med SVT.

Sin egen insats tonar han ned.

- Helt okej. Jag kanske borde ha satt en pinne till, men de har en bra målvakt, menar Modoforwarden.

På frågan hur han ser på sina NHL-chanser efter framgångarna i OS svarar han diplomatiskt:

- Det är alla dröm att få spela där. Jag har inte hört något därifrån, men det är klart att det vore en dröm att prova.

Schweiz kom inte alls upp i samma klass som när man stal en poäng av Kanada härom natten. Ex-frölundaiten Martin Plüss var trots segern missnöjd med spelet.

- Vårat uppspel fungerade inte, vi kom inte med tillräckligt hög fart och kunde inte sätta press på dem, tyckte han.

Hockeysverige.se

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!