Linköpings tjecker avgjorde

Skellefteå stod upp bra, men favorittippade Linköping vann med 5-4.(TT)

Skellefteå stod upp bra, men favorittippade Linköping vann med 5-4 och tog sin tredje raka elitserieseger.

– En svår match, Skellefteå är det mest fartfyllda laget vi mött hittills, säger Linköpings tränare Slavomir Lener.

Tungan på vågen i dagens möte i Skellefteå blev hans landsmän Tjeckien Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka som visade spetskompetens gång på gång. Hlavac tillverkade tre mål, alla gånger framspelad av polaren Hlinka. Ett radarpar som förmodligen kommer att göra många poäng under fortsättningen av elitserien - precis vad Linköping har hoppas på.

– De har spelat mycket med varandra tidigare i landslaget och jag haft dem tidigare tillsammans i Sparta Prag, säger Slavomir Lener.

– I anfallszon var Hlavac och Hlinka mycket giftiga, de skapade ofta fria ytor åt varandra. Bakåt var det inte helt fläckfritt, men ändå godkänt, tycker Lener.

– Målen som de gjort var mycket viktiga för oss.

Det är på hemmaplan som Skellefteå brukar ha chans mot Linköping. På tio möten under de två senaste säsongerna har västerbottningarna tagit fyra segrar varav tre på hemmais.

Skellefteås tränare Hans Särkijärvi var relativt nöjd, trots förlusten.

Man ska ha klart för sig att det var ett av seriens absolut bästa lag vi mötte. Vi började med lite för mycket respekt för Linköping men spelade upp oss i både första och andra perioderna. I tredje höll inte vårt försvarsspel den klass som krävs för seger.

Första perioden gick spelmässigt till Linköping men slutade ändå med målmässig favör för hemmalaget. Sett till spelfördelningen var det ett kanonresultat för Skellefteå. I andra rundan var det omvända världen, då klev Skellefteå upp ett snäpp medan Linköping såg segare ut. Men lika fullt var det Linköping som fabricerade flest mål.

Och när Hlavac gjorde sitt tredje mål i början av tredje perioden till 5-3 såg hemmalaget slaget ut.

Men Nikos Dimitrakos gjorde sedan reduceringen till 4-5 och höll spänningen vid liv i matchen in i det sista. Tillsammans med Mathias Månsson (två mål) och Brad Moran bildade han Skellefteås farligaste anfallsvapen.

Ett ja och två nej till VM-spel

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.