Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tre Kronor räddade hedern

- 02/05/2010, 20:01 -

BILDBYRÅN

Finland tog hem LG Hockey Games och Euro Hockey Tour, men det var Tre Kronor som vann den avslutande matchen i Globen. Niklas Perssons individuella prestation i numerärt underläge avgjorde. - Det har funkat bra för mig de här matcherna, säger "Pajen" efter 3-2-segern.

STOCKHOLM. Två segrar på tolv matcher blev Tre Kronors facit i året Euro Hockey Tour-spel. Bengt-Åke Gustafssons mannskap lyckades rädda helgens heder genom att vinna den avslutande matchen i LG Hockey Games mot Finland med 3-2. Ett Finland som redan innan drabbningen hade säkrat turneringssegern tack vare Tjeckiens 4-2-seger över Ryssland.

Finland var därmed också klar som säsongens totalsegrare i Euro Hockey Tour. Detta efter att ha vunnit Channel One Cup och Karjala Cup såväl som helgens turnering i Stockholm.

Kanske var det förklaringen till finländarnas sega start på matchen. Sverige tilläts roffa åt sig en 2-0-ledning rätt omgående sedan Johan Fransson och Marcus Nilson skrivit in sig i målprotokollet. Petteri Nummelin reducerade med ett rappt handledsskott innan första perioden var över och tidigt i den andra perioden skickade Juhamatti Aaltonen in 2-2. Samme Aaltonen, till vardags i Pelicans, som utsågs till turneringens bästa forward.

Genrepar mot Danmark i veckan

Sverige fick dock sista ordet. Och det var den bästa svenska spelaren under helgens begivenhet som fick äran att avgöra. I spel fyra mot fem kontrade Niklas Persson in 3-2 efter ett fint samarbete med Johan Harju.

- Vi stod bra till i boxen och han (Harju) följde med bra. Det blev perfekt, säger "Pajen" till SVT.

- Det har funkat bra för mig i de här matcherna.

Tre Kronor höll undan i tredje perioden, mycket tack vare ett förtroendeingivande spel av Jonas Gustavsson som gjorde sin första match i turneringen efter att Jacob Markström vaktat kassen i de första två.

- På det stora hela en ganska bra match. Det är en fas i andra perioden där vi blir lite passiva, men vi tog tag i det ganska snabbt och blev bättre och bättre, analyserar Bengt-Åke Gustafsson.

Förbundskaptenen ska nu se över sin trupp inför VM-genrepet mot Danmark i Ängelholm i veckan. Där kommer backen Erik Karlsson att ansluta från Ottawa Senators. I övrigt finns det inga NHL-spelare på ingång i dagsläget.

Hockeysverige.se