Tre Kronor räddade hedern

Finland tog hem LG Hockey Games och Euro Hockey Tour, men det var Tre Kronor som vann den avslutande matchen i Globen. Niklas Perssons individuella prestation i numerärt underläge avgjorde. - Det har funkat bra för mig de här matcherna, säger "Pajen" efter 3-2-segern.

STOCKHOLM. Två segrar på tolv matcher blev Tre Kronors facit i året Euro Hockey Tour-spel. Bengt-Åke Gustafssons mannskap lyckades rädda helgens heder genom att vinna den avslutande matchen i LG Hockey Games mot Finland med 3-2. Ett Finland som redan innan drabbningen hade säkrat turneringssegern tack vare Tjeckiens 4-2-seger över Ryssland.

Finland var därmed också klar som säsongens totalsegrare i Euro Hockey Tour. Detta efter att ha vunnit Channel One Cup och Karjala Cup såväl som helgens turnering i Stockholm.

Kanske var det förklaringen till finländarnas sega start på matchen. Sverige tilläts roffa åt sig en 2-0-ledning rätt omgående sedan Johan Fransson och Marcus Nilson skrivit in sig i målprotokollet. Petteri Nummelin reducerade med ett rappt handledsskott innan första perioden var över och tidigt i den andra perioden skickade Juhamatti Aaltonen in 2-2. Samme Aaltonen, till vardags i Pelicans, som utsågs till turneringens bästa forward.

Genrepar mot Danmark i veckan

Sverige fick dock sista ordet. Och det var den bästa svenska spelaren under helgens begivenhet som fick äran att avgöra. I spel fyra mot fem kontrade Niklas Persson in 3-2 efter ett fint samarbete med Johan Harju.

- Vi stod bra till i boxen och han (Harju) följde med bra. Det blev perfekt, säger "Pajen" till SVT.

- Det har funkat bra för mig i de här matcherna.

Tre Kronor höll undan i tredje perioden, mycket tack vare ett förtroendeingivande spel av Jonas Gustavsson som gjorde sin första match i turneringen efter att Jacob Markström vaktat kassen i de första två.

- På det stora hela en ganska bra match. Det är en fas i andra perioden där vi blir lite passiva, men vi tog tag i det ganska snabbt och blev bättre och bättre, analyserar Bengt-Åke Gustafsson.

Förbundskaptenen ska nu se över sin trupp inför VM-genrepet mot Danmark i Ängelholm i veckan. Där kommer backen Erik Karlsson att ansluta från Ottawa Senators. I övrigt finns det inga NHL-spelare på ingång i dagsläget.

Hockeysverige.se

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

VAR-domare anklagades av PL-klubb - ska döma EM

Uefa ger VAR-domaren Stuart Attwell grönt ljus att döma EM i Tyskland i sommar. Detta efter att Attwell anklagats för att döma emot Nottingham Forest i matchen mot Everton.

Förlorade benet i Hamas attack – ska spela EM

När Hamas attackerade en musikfestival den 7 oktober förlorade Ben Binyamin sitt högra ben. Nu ska han vara med i EM för amputerade fotbollsspelare. Jag trodde aldrig att jag skulle spela fotboll igen, säger han.

Apple nära rättigheterna till nya klubblags-VM

Teknikjätten Apple ska vara nära ett avtal med Fifa om TV-rättigheterna till nästa års klubblags-VM, enligt New York Times.

Svensken återupptog karriären – hos CL-mästaren

Från målvaktstränare i Alingsås – till målvakt hos Champions League-mästaren Magdeburg. Mikael Aggefors, 39, är tillbaka i hetluften igen.