- Foto: JanErik Henriksson/SCANPIX

Luleå nya serieledare

Luleå är tillbaka i toppen efter vinsten mot Frölunda.


Matchfakta:

Mål: 1-0 (00:39 andra perioden) Joonas Vihko. 2-0 (06:02) Joonas Vihko. 3-0 (18:10 tredje perioden) Pär Arlbrandt.

Domare: Christer Lärking

Arena: Coop Arena

Publiksiffra: 5 721

LULEÅ. Luleå fortsätter att chocka Hockeysverige med sitt frejdiga och fartfyllda spel som hittills inte lett till att laget tappat med än fem poäng på på matcher.

Under veckan passade Luleå på att hålla nollan i båda sina matcher. I tisdags gjorde Anders Nilsson det för första gången den här säsongen och mot Frölunda idag, där Luleå vann med 3-0, gjorde David Rautio det samma.

- Alla kämpar som djur framför, så det är lätt för mig och Anders att försöka motta puckar, sade Rautio till Canal Plus efter segermatchen.

Joonas Vihko, en av tre nya finländare i Luleå, dubblade sin målskörd i matchen. Från två till fyra mål totalt. Han sköt både 1-0 och 2-0 och satte Luleå i förarsätet i andra perioden.

Första målet skickade han in efter 39 sekunder. Janne Niinimaa klev ner i vänstra sarghörnet och slog in en flippmacka framför mål där Vihko stod helt ren.

- Det var en otrolig pass från Niinimaa, det var enkelt, förklarade Vihko.

Det andra målet kom i numerärt överläge där han bara lappade till pucken i centralt läge.

- Det var mycket trafik framför mål, så jag försökte bara skjuta.

Luleå tillät, precis som mot AIK, inte motståndarna att få någon luft alls. Låg på frenetiskt hela tiden och störde uppspelen nära på rakt igenom. AIK sköt bara elva skott mot mål senast. Idag hölls Frölunda nere till 16.

- Sen när dom hade lite chanser i tredje så spelade Rautio prickfritt, så det kändes aldrig speciellt farligt faktiskt, menade Pär Arlbrandt som i tredje perioden sköt Luleås och matchens tredje och sista mål.

Målet gjorde han ganska omgående efter att Frölunda plockat målvakten. Han fick pucken i egen zon och sköt i öppet läge redan från egen blå i jakten på sitt femte mål.

- Vi har sagt att leder vi med två mål så kan man chansa och gå för det. Hade vi ledar med en så hade det väl varit dumt att ta chansen, menade smålänningen om risken att slå pucken till icing och skjuta långt före han tagit sig över mittlinjen.

Hockeysverige.se

Se Luleå torska mot Linköping tidigare den här säsongen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!