Frölundas Magnus Kahnberg fick näta i comebacken
Frölundas Magnus Kahnberg fick näta i comebacken - Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån
Djurgården förnedrade Slavia Prag. Här Christian Eklund efter sitt 3-1-mål.
Djurgården förnedrade Slavia Prag. Här Christian Eklund efter sitt 3-1-mål. - Foto: Björn Tilly/Bildbyrån
HV71:s NHL-meriterade nyförvärv Noah Welch (högst upp i bild) gjorde mål även han. Han har tidigare spelat i Florida Panthers. - Foto: Ryan Remiorz/AP/SCANPIX

Elitserielagens triumf i European Trophy

Elitserielagen kom med formbesked till alla hockeyälskare runt om i landet.

Vad är European Trophy?

Från början hette försäsongsturneringen Nordic Trophy på grund av att endast lag från Sverige och Finland deltog i evenemanget.

År 2010 bestämde man sig för att göra turneringen internationell och plocka in lag från andra delar av hockeyeuropa. Namnet blev naturligtvis European Trophy och i år består turneringen av totalt 24 lag, varav sex av dessa är svenska: Djurgården, Luleå, Linköping, HV71, Färjestad och Frölunda.

EUROPA. Med bara en dryg månad kvar till elitseriestarten visade svensklagen att formen är god. HV71, Djurgården och Frölunda krossade sitt motstånd i European Trophys första omgång.

HV71 hade inga som helst problem med att besegra tjeckiska Sparta Prag. Det var retstickan Per Ledin som inledde målskyttet i början av den andra perioden, assisterad av kedjekamraten Oscar Sundh. Jesper Thörnberg hann sedan med att öka på gästernas målskörd innan det var dags för det NHL-meriterade nyförvärvet Noah Welch att visa upp sig. Segersiffrorna skrevs till 4-1 efter att Jesper Fasth avslutat HV:s målskytte i den tredje perioden.

Och Djurgården ville inte vara sämre. På Johanneshovs isstadion i Stockholm visade man att laget är i bra slag när Slavia Prag enkelt avfärdades med 5-2. Men det skulle dröja till den andra perioden innan det lossnade för hemmalaget, och väl då rann det iväg ordentligt. Perioden var blott två minuter gammal när Djurgården hade hunnit med att gå iväg till en 3-1-ledning efter mål av Jonas Almtorp och Christian "Fimpen" Eklund. När slutsignalen ljöd visade resultattavlan hela 5-2, till djurgårdsfansens förtjusning.

Kahnberg tillbaka som målskytt

Eisbären Berlin gästade Frölunda och Scandinavium, men det tyska storlaget hade ingenting att sätta emot hemmalaget som vann med tennissiffrorna 6-0. Per-Johan Axelsson inledde målskyttet i matchens femte minut, sedan var det dags för hemvändaren Magnus Kahnberg att skriva in sig i målprotokollet med sitt 2-0-mål. Mika Pyörälä avslutade målskyttet med 24 sekunder kvar av matchen.