Toni Koivisto och hans Frölunda säkrade slutspelsplatsen efter 5-2 mot KalPa.
Toni Koivisto och hans Frölunda säkrade slutspelsplatsen efter 5-2 mot KalPa. - Foto: Adam Ihse/SCANPIX
Djurgården hade allt i egna händer, men tappade ledningen mot Linköping och missar därmed slutspel. - Foto: Joel Marklund/BILDBYRÅN
Hemvändaren Johan Harju såg till att Luleås hopp om slutspel lever.
Hemvändaren Johan Harju såg till att Luleås hopp om slutspel lever. - Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Fritt fall för Djurgården - missade slutspel trots ledning

Djurgården hade allt i sina egna händer, men dyrbara utvisningar straffade laget som i och med förlusten missar slutspel i European Trophy.

Det krävs för att nå slutspel

De 24 lagen har delats in i fyra divisioner där varje lag möter varandra en gång. Ytterligare tre matcher spelas mot lag från de andra divisionerna. Totalt ska åtta matcher per lag avverkas.

För att nå slutspel i turneringen krävs det att man kommer etta eller tvåa i respektive division. Dock går den sämsta grupptvåan miste om sin plats om Red Bull Salzburg inte placerar sig topp två i sin grupp, detta på grund av att man agerar värd åt turneringen.

Slutspelet börjar först i december månad.

MJÖLBY. Djurgårdens chans att nå slutspel i European Trophy hängde på en skör tråd. För att lyckas med bedriften krävdes två saker: Ett bra resultat mot Linköping, samtidigt som IFK Helsingfors skulle tappa poäng mot Vienna Capitals.

Och det började bra för Stockholmslaget. Efter en mållös första period kunde power play-specialisten Marcus Nilson spräcka målnollan, sex sekunder in i mittenakten. Om Djurgården kände slutspelsvittring redan då, skulle det knappast bli sämre av att Vienna Capitals drog ifrån till en 3-1-ledning mot IFK Helsingfors. Nu hade Dif allt i egna händer, det krävdes bara att man behöll sin ledning.

Dyrbara utvisningar kostade segern

Efter tre utvisningar inom loppet av två minuter tvingades Djurgården kapitulera. Den förre Dif-spelaren Mikael Håkansson såg till att utnyttja det numerära överläget på bästa sätt när han stänkte in kvitteringen bakom en förtvivlad Gustaf Wesslau och matchen var helt jämn inför den sista perioden.

Linköping var nu på jakt efter att släcka stockholmarnas hopp om slutspel. Utdelningen kom med nio minuter kvar att spela och återigen var det Mikael Håkansson som slog till. Ett desperat Djurgården plockade i sedvanlig ordning keepern i slutminuterna, men Linköping stod pall för trycket och kunde istället sätta 3-1-målet i öppen kasse genom Erik Lindhagen. Djurgården fick dock det sista ordet efter ett reduceringsmål med 21 sekunder kvar av matchen.

Missar slutspel

Förlusten innebar att Djurgården missade slutspelsplatsen. Det spelade ingen roll att IFK Helsingfors förlorade sin match mot Vienna Capitals - Luleå gjorde nämligen jobbet i kvällsmatchen mot HC Liberec och tog därmed över andraplatsen i den norra divisionen.

Luleå tog vara på chansen

LIBEREC. Djurgården och IFK Helsingfors svarade för varsina snöpliga förluster i den norra divisionens sista omgång. Det öppnade för Luleå som fortfarande hade chans på den sista slutspelsplatsen.

Johan Harju är tillbaka i Luleå efter den misslyckade sejouren i NHL och Tampa Bay Lightning. Det var också 25-åringen som såg till att bortalaget fick en smakstart i mötet mot tjeckiska HC Liberec. 53 sekunder in i den andra perioden kunde hemvändaren göra sitt femte mål i turneringen och därmed ge sitt lag det viktiga ledningsmålet.

Målvaktstavla bäddade för segern

Fyra minuter senare var det dags igen. Hemmalagets målvakt Marec Pink svarade  för en grov tabbe när han lämnade sin målbur, och Chris Abbot behövde bara lägga in pucken i öppet mål för att dubbla gästernas ledning.

Harju och Abbot skulle även agera förgrundsfigurer till 3-0-målet som Simon Hjalmarsson tryckte in tidigt in den tredje perioden.

Hemmalaget kom dock igen efter två snabba reduceringar signerade Michal Bulir och David Stich, men Luleå kunde till slut hålla undan och vinna matchen med uddamålet.

Hoppet om slutspel lever

Luleå kliver i och med vinsten upp på en andraplats bakom ledande Jokerit. Därmed lever hoppet om slutspel för norrlänningarna, som måste förlita sig på att resultaten i den västra divisionens sista omgång går Luleås väg. Skulle Red Bull Salzburg - som redan har spelat sin sista match - behålla sin andraplats kommer österrikarna att sno åt sig en slutspelsplats i egenskap av turneringsvärd. Den sämsta grupptvåan går nämligen miste om sin plats på grund av detta, och Luleå får nu förlita sig på att fru fortuna har vaknat på rätt sida när de sista omgångarna går av stapeln på söndag och tisdag.

Frölunda krossade KalPa - säkrade slutspelsplatsen

KUNGSBACKA. Frölundas imponerande spel håller i sig. Lördagens vinst mot KalPa innebär att "indianerna" definitivt säkrade en slutspelsplats i turneringen, trots att man har en match kvar att spela.

Matchen var blott två minuter gammal innan Toni Koivisto öppnade hemmalagets målskytte, fint framspelad av Nicklas Lasu. En smakstart för Frölunda som inledde matchen i ett rasande tempo. 2-0 kom därför fullt rättvist när norrmannen Mathias Olimb gjorde sitt första mål sedan comebacken.

"Dragkedjan" var splittrad

Frölundas beryktade "dragkedja" var splittrad i och med Joel Lundqvists frånvaro. 29-åringen ådrog sig en spricka i tummen i förlustmatchen mot Jokerit den 21 augusti och valde därför att stå över dagens drabbning. Men Frölunda skulle klara sig aldelles utmärkt trots avbräcket. 1,17 in i den andra perioden kunde Jari Tolsa sätta 3-0 bakom en chanslös Juha Toivonen i KalPa-målet, ett mål som då såg ut att släcka finländarnas hopp.

Men KalPa ville annorlunda. En snabb reducering signerad Jaako Rissanen gav liv i matchen, och värre skulle det bli när Sami Kapanen trycke in ytterligare en reducering med mindre än minuten kvar av den andra perioden.

Pettersson matchhjälte

16 sekunder in i matchens sista akt kom så kallduschen för finnarna. Fredrik Pettersson såg till att definitivt punktera matchen med sitt 4-2-mål inför 1 357 jublande åskådare. Mathias Olimb fastställde sedan slutresultatet till hela 5-2 med sitt andra för dagen.

Det var Frölundas fjärde vinst i den västra divisionen. En vinst som innebär kvalificering till slutspelet, och då ska man komma ihåg att "indianerna" fortfarande har en match kvar att spela.