1 av 2
- Foto: Faksimil från lifenews.ru
Stefan Liv omkom i kraschen utanför Yaroslavl.
2 av 2
Stefan Liv omkom i kraschen utanför Yaroslavl. - Foto: SCANPIX/FAKSIMIL

Stefan Liv död i rysk flygkrasch

I stort sett hela KHL-klubbens spelartrupp befaras ha omkommit. Svenske målvakten Stefan Liv uppges ha befunnit sig på planet.


Stefan Livs karriär

Stefan Liv föddes den 21 december 1980 i den polska staden Gdynia. Två år senare, efter att ha spenderat de första två åren på ett barnhem i Gdansk, adopterades han av en svensk familj.

Liv slog igenom i HV71 och säsongen 2003/2004 låg Liv bakom finalsegern mot Färjestad efter att ha hållit nollan fyra av totalt sju matcher. Det blev SM-guld även säsongerna 2007/2008 samt 2009/2010.

I landslaget briljerade Liv. På kontot finns ett OS-guld, ett VM-guld, ett VM-silver samt två VM-broms.

YAROSLAVL. Det ryska storlaget Lokomotiv Yaroslavl var med om en flygkrasch vid 12.50-tiden på onsdagen. 43 av 45 passagerare omkom i olyckan. Bland de döda återfanns Tre Kronor-hjälten Stefan Liv, 30.

Stefan Liv spelade 133 landskamper för Tre Kronor och han spelade sex VM- och två OS-turneringar. Bland höjdpunkterna i karriären märks OS-guld 2006, VM-guld 2006 samt tre SM-guld med HV 71 åren 2004, 2008 och 2010.

– Jag har känt Stefan Liv i ganska många år och kommit honom nära både som människa och idrottsman. En av sakerna som känns så tragisk med hans bortgång är att han älskade ishockey, han var så ung i sinnet i ishockeyn och ville ständigt lära sig mer. Han var en fantastisk tävlingsmänniska. Jag tänker samtidigt på att han tackade nej till VM-spel i våras för sina barns skull, säger Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts.

Olyckan har även skakat om hockeyvärlden.

– Det här är den mörkaste dagen i hockeyns historia. Och det är inte bara en rysk tragedi, spelarna och ledarna i Lokomotiv kom från tio nationer, säger ordföranden i det internationella ishockeyförbundet Rene Fasel enligt BBC.

– Vi har drabbats av en oersättlig förlust, jag kan fortfarande inte förstå det. Vår hockey har förlorat stora spelare och tränare. Det är en fruktansvärd tragedi för vår nationella idrott. Jag vill framföra mina kondoleanser till familjer och vänner till offren, liksom till alla hockeyfans, säger ryska ishockeyförbundets ordförande förre målvaktsstjärnan Vladislav Tretjak.

– Vi ska göra vårt bästa för att försäkra oss om att Jaroslavl inte dör, att det fortsätter att leva för de människor som var ombord på planet.

HV71 och fansen sörjer

Stefan Livs svenska klubb HV71 har kallat in all personal till Kinnarps Arena.

– En oerhörd tragedi. Vi levde på vår sista strimma av hopp och nu befinner vi oss i en stor sorg. Det är svårt att förstå vilken ofattbar tragedi. De första tankarna går till Stefans familj och hans närmaste, säger klubbdirektören Peter Eklund till Jnytt.se

– Sorgen är stor och tung i denna stund. Vi har i Stefan Liv förlorat en medmänniska, hockeyvän och en stor ishockeyspelare. Vi sörjer och våra tankar går till Stefan Liv och hans nära och anhöriga, säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

"Explosion och rök"

Planet, av modellen Jak-42, kraschade efter att ha lyft från flygplatsen i Yaroslavl norr om Moskva på väg till Minsk i Vitryssland, uppger nyhetsbyrån Reuters. Enligt vittnesuppgifter fattade planet eld redan i luften efter att ha träffat en trafikfyr då planet misslyckats med att lyfta.

– Det var tydligt att något inte stod rätt till, planet föll bakom träden och sedan kom en explosion och rök vällde upp, säger vittnet Irina Prijachova till AP.

– Piloten bad om starttillstånd vilket jag gav honom, sedan väntade jag på att planet skulle nå 200-metersnivån, men planet kom aldrig högre än tio meter, berättar flygplatschefen Aria Novick för ryska Lifenews.

Två personer sägs ha överlevt, ryske spelaren Alexander Galimov samt flygteknikern Alexander Sizov. Men många döda fanns kvar i planet.

– En del av dem satt fortfarande fastspända i stolarna med säkerhetsbälten på, berättar hon.

Premiärmatch avbröts

I spelartruppen återfinns, förutom Liv, även stjärnor som Pavol Demitra och Ruslan Salei.

– Vi har inte längre något lag, hela vår förstauppställning och alla funktionärer, alla dog i kraschen, säger Vladimir N. Malkov, en talesman för klubben till New York Times.

När nyheten om kraschen kom spelades en premiärmatch i KHL mellan Salavat Yulaev och Atlant. Matchen avbröts kort efter beskedet.

Lokomotiv Jaroslavl kom trea i ryska ligan säsongen 2010-2011, och vann ligan 1997, 2002 och 2003.

Planets svarta låda kommer att undersökas under morgondagen.

KHL
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!