1 av 3
- Foto: Sören Andersson/BILDBYRÅN
2 av 3
- Foto: Sören Andersson/BILDBYRÅN
3 av 3
- Foto: Sören Andersson/BILDBYRÅN

Publikfavoriten: "Hade varit skönt att fortsätta"

Djurgårds-profilen Björn Nord pratar om skadan som stoppade karriären, "torpedsystemet" och Kanye West.


Poängglade Björn Nord?

Backen Björn Nord gjorde totalt 535 elitseriematcher under karriären. Och man kunde verkligen räkna med att han kunde plocka poäng.

Totalt stod han för 102 mål och 144 assists - vilket alltså innebär att han plockade 246 poäng. Inte dåligt för en försvarare!

STOCKHOLM. Björn Nord inledde karriären i Hammarby, men blev en ikon hos ärkerivalen Djurgården. Efter tolv säsonger och nästan 400 matcher med Dif tvingades dock den hårdskjutande backen att lägga av - blott 31 år gammal.

En tuff period i Nords liv som han minns klart och tydligt.

–  Det kändes som om att jag stod inför ett vägskäl - antingen skulle jag vara 100 procent frisk för att kunna fortsätta, eller så skulle jag lägga av. Jag var ju sjukt trött på att äta tabletter och ta sprutor i varenda träning. Så jag skulle vara nöjd med vilket besked det än blev, säger han till Nyheter24.

Det var under vintern 2003 som Nord fattade beslutet att lägga av med ishockeyn. En allvarlig skada i bäckenet hade stört liraren under en längre tid. Och när han märkte att det inte skulle bli bättre bestämde han sig direkt.

Men trots att han ändå var så ung när han lade av, ångrar han ingenting - även om han ibland saknar livet.

– Nej, men visst hade det varit skönt att fortsätta, men skadan tillät inte det. Jag hade inget annat val än att lägga av.

–  Ibland saknar jag det… eller jag vet inte. När man tänker efter så, levde man i en så sluten bubbla. Jag fattar inte hur jag ens orkade träna så mycket, så tätt inpå matchdag. Det är i alla fall kul att man fick vara med, säger han.

Vad är det som du saknar mest?

– Många pratar om att man saknar snacket i omklädningsrummet. Och det är sant, jag saknar den där gruppkänslan. Det är ett lag med olika individer som tränar med samma premisser. De blir lite som en andra familj.

Vilket är det finaste minnet du har från din tid i Dif?

– När vi vann SM-guld. Men sen så finns det så mycket andra småsaker som man också minns. Det var till exempel ett jättesteg för mig när jag kom till Djurgården, och att jag dessutom fick stanna i så många år. Och jag trivdes jäkligt bra. Det är väl den största anledningen till varför jag stannade kvar så länge.

Och det västa minnet?

– Det måste vara när vi förlorade mot Färjestad på Globen i den femte finalmatchen. Då var det bara tomhet man kände.

"Är för gammal för att skämmas för min musiksmak"

I dag har Björn Nord hunnit bli 39 år gammal och mycket har förändrats sedan tiden då han tränade tillsammans med stjärnorna, vann SM-guld 2000 och lirade i landslaget.

Nu är det det mediestudier som gäller. Och naturligtvis att vara med barnen så mycket som det bara går.

– Jag pluggar webbkommunikation med inriktningen sociala medier. Jag tycker om det väldigt mycket, det känns brett och jag tycker att det är intressant, säger han till Nyheter24.

– Jag läste väldigt mycket tidning under tiden som man gjorde det på tryckt form. Och sedan antar jag väl bara att det har följt med utvecklingen, nu när det har digitaliserats.

Vad gör du på fritiden?

– Jag är mycket med barnen. Jag har fyra stycken, så när vintern kommer lär det bli mycket pulkaåkning. Men det blir även en del konserter. Jag var faktiskt på Way Out West och kollade på Prince. Det var superbra. Jag såg även Kanye West. Han fick rätt så dålig kritik, men jag tyckte att han var bra.

Vad har du för musiksmak?

– Jag är skittråkig. Jag gillar allt: pop, soul...

Finns det någon musikstil som du skäms för att du gillar?

– Åh, nej. Jag har blivit för gammal för att skämmas för min musik.

"Torpedsystemet" - perfekt för Nord

Inför säsongen 1999-2000 tog Hardy Nilsson över ett Djurgården som inte hade vunnit SM-guld på flera säsonger. Laget hade varit nära året innan, men föll tungt i finalen mot Frölunda.

Men med Nilsson vid rodret ändrade Dif sitt spel. Ett nytt spelsystem, det så kallade "torpedsystemet", klickade direkt. Och ingen var gladare än Nord, som i och med systemet - som innebar att man spelade med en renodlad back, två halvbackar som var lite längre fram, och två torpeder längst fram - fick utrymme att avlossa sitt fruktade skott.

– Skottet var en av mina styrkor. Men sedan är det mycket mer än att bara kunna skjuta hårt. Först och främst måste man kunna träffa målet. Jag tror att man måste ha en naturlig fallenhet för det. Men sen så tränade jag väldigt mycket på det som barn, säger han.

– Vi hade ett jättebra lag som spelade skitbra tillsammans. Jag ser den där säsongen som en av de roligaste och jag passade väldigt bra in i taktiken.

"För dålig för NHL - tillräckligt bra för Europa"

Efter guldet valdes Nord överraskande nog av Washington Capitals som spelare nummer 289 i den nionde rundan.

Det blev tio dagars provträning.

– Jag kan summera min tid där så här: "vi ringer dig - ring inte oss". Jag var gammal när jag åkte ned dit... eller ja, gammal för att vara hockeyspelare. Jag var därnere och tränade i tio dagar, men jag kände ingenting speciellt när de inte ringde upp. Jag visste ju vad som gällde och det var inga konstigheter, berättar han.

Det blev i stället spel i tyska Nürnberg Ice Tigers för Nord. Men efter endast en säsong där återvände han till till Stockholm och Djurgården.

– Jag var väl för dålig för NHL men tillräckligt bra för Europa, antar jag, förklarar han.

Det var inte bättre förr

Snart har det gått tio år sedan han tvingades lämna spelet. Och förutom förändringarna i hans liv är det även mycket som har hänt på isen.

Men till skillnad från väldigt många andra veteraner, så tycker inte Nord att "det var bättre för".

– Nja, det är svårt att säga när man själv har varit med. Jag har varit och tittat på några matcher och jag tycker att det ser bra ut. Nu är det mest Djurgården jag kollar på, men även lite AIK, och jag tycker att de har spelat väldigt roligt de senaste säsongerna.

Latjade med Mats Sundin

I dag är det inte mycket hockey som gäller för Nord. Matcherna följer han mest med radio eller teve, även om det ibland händer att han går på matcherna. Något som dock händer väldigt sällan.

Och spela hockey, det brukar han nästan aldrig göra. Men han minns en gång som han drog ut och lirade.

– Jag gjorde en träning med Sollentunas veteraner, det var Mats Sundin som drog med mig. Men det var så jäkla jobbigt och sedan blev det ingen fortsättning heller.

Varför inte?

– Jag vet inte hur seriöst det var. Jag fick en förfrågan och jag gick, men det var superjobbigt med tanke på att det i stort sett är det enda jag har gjort sedan jag la av.

Målet: att överleva

Hockeylivet är bakom Nord, som blickar framåt. Det är mediestudier som gäller och han hoppas på att det snart kan ge honom jobbet han drömmer om.

Vad har du för mål nu?

– Att överleva. Att hitta ett jobb inom det jag pluggar, berättar Nord.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.