Skandalbeslutet: Sverige accepterar vitryskt VM-arrangemang

- 20/01/2012, 13:39 -
2014 spelar Tre Kronor VM i Vitryssland. Ett mästerskap som nu får utstå hård kritik
1 av 3

2014 spelar Tre Kronor VM i Vitryssland. Ett mästerskap som nu får utstå hård kritik

Matt Slocum/SCANPIX

Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare, Mikael Peterson, hävdar att SIF inte är en politisk organisation.
2 av 3

Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare, Mikael Peterson, hävdar att SIF inte är en politisk organisation.

JESSICA GOW / SCANPIX

Utländska internetsajter är blockade i Vitryssland, uppger riksdagsledamoten Caroline Szbyer.
3 av 3

Utländska internetsajter är blockade i Vitryssland, uppger riksdagsledamoten Caroline Szbyer.

Tor Johnsson/SvD/SCANPIX

En demokratisk process gav diktaturen Vitryssland rätten att anordna ishockey-VM. Ishockeyförbundet: "Vi är ingen politisk organisation".

ZÜRICH/STOCKHOLM. I kölvattnet efter det svenska fotbollslandslagets kritiserade vänskapsmatch mot diktaturen Bahrain, är det nu dags för ishockeyn att inte ta aktiv ställning mot förtryckande statsmakter.

– Det internationella ishockeyförbundet (IIHF) är en demokratisk organisation, så med andra ord är det våra medlemsförbund som äger makten i kongressen, säger Martin Merk hos det internationella ishockeyförbundets presstjänst.

– Och kongressen antog Vitrysslands förslag.

Europas sista kvarlevande diktatur ska få anordna VM 2014. Ett beslut som nu får utstå hård kritik från riksdagsledamoten tillika valobservatören från det vitryska valet, Caroline Szyber (Kd).

– Om man delar ut så här pass stora sportevenemang till diktaturer ger man förtrycket en legitimitet, säger hon till Nyheter24.

– I Vitryssland heter säkerhetspolisen fortfarande KGB, så pass modernt och demokratiskt är det landet.

Det svenska ishockeyförbundet (SIF) gömmer sig, i likhet med dess motsvarighet i fotbollssverige, bakom devisen; ”sport och politik hör inte ihop”.

- Vi är en idrottsorganisation och har ingen politisk inriktning, säger SIF:s generalsekreterare, Mikael Peterson, till Nyheter24 och fortsätter:

- Vi stämmer av med regeringen, EU och det internationella förbundet och ingen av dessa har satt sig emot beslutet. Men det är bra att riksdagsledamöter engagerar sig, det är nyttigt i en demokrati.

Caroline Szyber fortsätter och ställer sig frågande till vad som krävs för att en nation inte ska diskvalificeras från sportvärlden. Men, i likhet med SvFF vägrar IIHF ta ställning i frågan om politik och idrott.

– Som organisation tar vi inte ställning till medlemsländers politiska klimat även om det förekommit interna diskussioner kring just Vitrysslands lämplighet som arrangör, kommenterar Merk.

Har ishockeyförbundets ordförande, Christer Englund, deltagit i dessa informella diskussioner?

– Nej, konstaterar generalsekreteraren.

I valet den 19 december 2010 lyckades den sittande diktatorn, Alexandr Lukasjenko få närmare 80 procent av rösterna. Men valobservatörer från den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE gick till hårt angrepp mot diktaturen efter valet.

– Jag har aldrig sett OSSE vara så kritiska efter ett val, som de var efter valet, berättar Szyber som agerade valobservatör å OSSE:s räkning.