Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Krönika: Löven blåser vidare

- 02/02/2012, 21:14 -
Phil Kessel (t.v.) och Joffrey Lupul (t.h.).

Phil Kessel (t.v.) och Joffrey Lupul (t.h.).

John Dunn/AP/SCANPIX

Sixten Funquist om att Toronto Maple Leafs haltar i tabellen – trots sju vinster av elva möjliga under 2012.

Trots en bra inledning på 2012 har Toronto Maple Leafs sackat i tabellen. Man ligger just nu utanför slutspelsplats, dock på samma poäng (55) som åttondeplacerade New Jersey Devils. Leafs har med andra ord inte spelat dåligt, egentligen, men det har saknats en spets i vissa matcher. Joffrey Lupul (52 poäng i dagsläget) och Phil Kessel (51) går båda två mot personliga poängrekord den här säsongen och det är imponerande, men bakom dessa två herrar är det ett glapp på hela 19 poäng till lagets tredje bästa poängplockare (Michail Grabovski, 32p). För att Toronto ska bli ett lag att räkna med i vår måste övriga spelare börja producera.

Leafs har ligans åttonde bästa offensiv och lider i dagsläget inte jättemycket av den ojämna individuella poängfördelningen, så länge firma Lupul/Kessel får ytorna. Plockar motståndarna bort dessa två så saknar man ordentlig uppbackning. Grabovski i all ära men bakom honom är det tunnsått. Tim Connolly har till exempel inte riktigt producerat så mycket som man kanske hade hoppats, men han var lite av en chansning inför säsongen.

Leafs har en bra lagstomme och det är det man har levt på under säsongen. Man är inte långt borta från åttondeplatsen och egentligen är man ett givet slutspelslag. De senaste åren har Leafs varit otursförföljda, dessutom har man tradat och draftat fel. Kanske vänder det nu ändå? För trots att jag precis har hackat på individualisterna i laget så kan det här kollektivet uträtta något stort framöver.

Ge laget lite lugn och ro, främst på målvaktssidan, och vi kan (likt Edmonton) se en ny dynasti formas. Toronto vinner troligen inte Stanley Cup i år (gör man det är det en bedrift utan dess like). Laget har en bra stomme, och saknar bara det där lilla sista: En joker. Trade deadline om mindre än en månad; tror General Manager Brian Burke på sitt manskap, eller trollar han fram något ur hatten?

Skrivet av: Sixten Funqvist.