MB-hallen, Bajen Fans Hockeys hemtrakter.
1 av 3
MB-hallen, Bajen Fans Hockeys hemtrakter.
Bajen Fans kan under fredagen ta ett stort kliv i rätt riktning.
2 av 3
Bajen Fans kan under fredagen ta ett stort kliv i rätt riktning.
Mycket står på spel under fredagskvällen.
3 av 3
Mycket står på spel under fredagskvällen.

Bajens återtåg: "Vi vill ha en egen arena"

REPORTAGE. 2008 gick Hammarbys ishockeylag i konkurs. Men ur förödelsen föddes Bajen Fans HOCKEY - en klubb med planer på ny arena - och som i dag kan spela sig upp i division 1: "Har inte en enda avlönad spelare i föreningen".


Förutsättningarna:

Bajen Fans Hockey gästas under fredagen av Bålsta Hockey i MB-hallen i Sätra. Förutsättningarna är gynnsamma, om än något krångliga.

För att direkkvalificera sig till kvalet upp till division 1, räcker en poäng. Om Bajen skulle förlora, tvingas de till play-off om den sista platsen i kvalserien.

Med andra ord får Bajen Fans hoppas på åtminstone förlängning under fredagskvällen.

STOCKHOLM. Berättelsen om Bajen Fans Hockey kan lukta som ett Hollywoodmanus, svensk dokusåpa eller andra enorma klichéreferenser. Men faktum kvarstår, klubben har tagit sig upp ur seriesystemets botten och slåss på fredag om en plats till kvalspelet mot division 1.

Resan har, vid sidan av det tunga kansliarbetet, annars gått som en dans på rosor. Divisionerna har avverkats en efter annan, motståndarna likaså. Men när säsongen 2011/21 startade, stötte Bajen Fans på patrull.

– Inledningen på årets säsong blev en svajig historia. Vi öppnade med torsk och allt gick inte riktigt som planerat, konstaterar Bajen Fans Hockey:s ordförande, Richard Slätt, för Nyheter24.

– Men förhållandevis snabbt fick tränarstaben med Tommy Boustedt i spetsen ordning på styrkorna och kunde guida oss in i alltvåan. Där slåss vi nu för en plats i kvalserien upp till division 1.

Och då skulle Bajen vara tillbaka i elithockeyns förtrollande värld.

Kollapsen

22 april 2008 är ett datum som Hammarbyfansen tvingats leva med  i vanära sen Stockholms tingsrätt försatte Hammarby Hockey i konkurs. Drygt fem månader hade gått sedan bolagiseringen. Förfallet var totalt. Den emotionella kollapsen var ännu större. Klubben hade drivits sedan tidigt 20-tal och spelat 42 säsonger i Sveriges högsta hockeyliga. Endast två år hade spenderats i elitserien.

Men nu står alltså klubben inför en ny push mot svensk elithockey. För avancemang till kvalserien krävs en poäng mot Bålsta HC i MB-hallen.

Vill bygga eget

MB-hallen har varit föremål för mycket kritik. Arenan, eller ishockeyrinken med träbänkar, ligger långt avsides ute i Sätra, en av Stockholms mer avlägsna förorter. Situationen kring MB-hallen är något Bajen Fans styrelse nu vill göra något åt.

– Vi har skickat in en begäran om att få bygga en egen hall på Kärrtorps IP, där vi redan i dag spelar våra årliga utomhusmatcher, men vi får se vad stadskontoret säger, berättar Slätt.

– Men förhoppningen är att vi ska få tillgång till en hockeyarena som kan ta emot uppemot 2 000 personer.

Hur ser utsikterna ut?

– Vi har inte fått några indikationer åt endera håll gällande stödet. Men bygglovet finns redan. Samtidigt kommer chefen för stadsförvaltningen på besök till MB-hallen nu på fredag.

Hur har publiksituationen sett ut annars?

– Bättre än förra året, men det finns problem med MB-hallen. Den ligger där den ligger, vilket suger, så att säga.

Även om Bajen Fans ordförande vill belysa att Hammarby Hockey har tagit fler SM-guld än fotbollen, har klubben aldrig riktigt förknippats med ishockey. Men frågan är om solskenshistorien skapad av Hollywood kan gå hela vägen, eller om den faller ihop likt ett korthus som sist?

- Vi har satt upp stadgar i föreningen som gör det svårare att ta stora ekonomiska risker. Vi vill inte hamna i samma situation igen, och det är en av anledningarna till varför vi exempelvis ännu inte har en avlönad spelare i föreningen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mål av Forsberg när Nashville utjämnade

Florida vann efter galna räddningar

2 timmar sedan
Två spektakulära ingripanden i målburen var den stora snackisen efter att Florida besegrade Tampa Bay med 3–2 i förlängning i den andra matchen mellan lagen i Stanley Cup-slutspelet.

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

3 timmar sedan
New York Rangers besegrade Washington med 4–3 i den andra slutspelsmatchen. Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när New York-laget utökade sin ledning i matchserien.

Nylander "en möjlighet" nästa match

idag 03:18
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.