1 av 7
Niklas Svedberg var omutlig i målet och var en av matchens absolut bästa spelare. - Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån
Nu har Brynäs kopplat grepp om SM-finalen.
2 av 7
Nu har Brynäs kopplat grepp om SM-finalen. - Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån
Brynäs vassa kontringar bäddade för segern.
3 av 7
Brynäs vassa kontringar bäddade för segern. - Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
Lagkaptenen Jakob Silfverberg svarade för två mål och en assist.
4 av 7
Lagkaptenen Jakob Silfverberg svarade för två mål och en assist. - Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
5 av 7
Skellefteås fans bjöd upp till fest. Tyvärr höll inte laget samma klass i kväll. - Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån
Som här när Joachim Rohdin stack upp och lade in 3-0.
6 av 7
Som här när Joachim Rohdin stack upp och lade in 3-0. - Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
Lee Goren och Daniel Widing hade flera barnförbjudna samtal.
7 av 7
Lee Goren och Daniel Widing hade flera barnförbjudna samtal. - Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX

Silfverberg sänkte Skellefteå med två mål

Brynäs krossade Skellefteå med 6-3 i den första SM-finalmatchen.– De kommer ut och kör över oss, säger Christian Söderström.

Briljant målvaktsspel av Niklas Svedberg och en Jakob Silfverberg i toppform ledde Brynäs till vinst borta mot Skellefteå. Ett frustrerat SAIK kom inte åt gästrikarna, och slutresultatet blev 6-3.

– Vi har mycket box play så de får bra start och trycker på. Men vi får kontra in två. Det kanske inte var helt rättvist efter första, men grymt skönt för oss, säger Svedberg till TV4.

Silfverberg visade vägen

Hemmalaget Skellefteå började annars bäst och tvingade Niklas Svedberg till flera kvalificerade räddningar. Men trots 7-1 i skott och intensiv press var det gästerna Brynäs som tog ledningen när Jesper Ollas tryckte in pucken i öppet mål.

Sedan var det superstjärnan Jakob Silfverbergs tur att glänsa. 14.11 in i den första perioden snärtade ynglingen, ur snäv vinkel, upp pucken i Joacim Erikssons vänstra kryss – och 2-0 var ett faktum.

Brynäs kontrade blixtsnabbt

I den andra perioden pressade Skellefteå för en reducering, men efter en snabb spelvändning var det istället Brynäs Joachim Rohdin som, helt fri, väntade ut Eriksson och elegant lade in pucken i mål. 9.19 in i andra kom till slut Skellefteås reducering. Pierre-Edouard Bellemare fick en yta i slottet och satte 3-1 med ett rappt handledsskott.

Rohdin tvåmålsskytt

Men bara minuten efter målet åkte SAIK:s John Klingberg ut för en puck out, och i det efterföljande powerplayet avgjorde Niclas Burström matchen när han satte 4-1.

I inledningen av den tredje perioden gjorde Rohdin 5-1. Därefter pressade Skellefteå förtvivlat för att rubba Brynäs. Men trots flera powerplay-lägen var norrlänningarna aldrig riktigt nära. Jakob Silfverberg satte 6-2 i öppen kasse innan Bud Holloway reducerade till 6-3 med två sekunder kvar.