1 av 7
Niklas Svedberg var inte den vägg han var i match tre. Han fick släppa fyra mål förbi sig. - Foto: Bildbyrån
2 av 7
Skellefteå fick målskyttet att lossna i Gävle, en nyckel till att de tog sin första seger i SM-finalen. - Foto: Jens L´Estrade / SCANPIX
3 av 7
Det var grinigt och tufft på isen. Jakob Silfverberg i handgemäng med Skellefteå-spelare. - Foto: Bildbyrån
Även Pierre-Edouard Bellemare och Jonathan Granström var i luven på varandra.
4 av 7
Även Pierre-Edouard Bellemare och Jonathan Granström var i luven på varandra. - Foto: Bildbyrån
Skellefteå fick jubla sist i Gävle. Oscar Lindberg avgjorde efter övertidsspel.
5 av 7
Skellefteå fick jubla sist i Gävle. Oscar Lindberg avgjorde efter övertidsspel. - Foto: Bildbyrån
Oscar Lindberg jublar direkt efter sitt matchavgörande mål.
6 av 7
Oscar Lindberg jublar direkt efter sitt matchavgörande mål. - Foto: Bildbyrån
Skellefteåspelarna firar första segern i finalserien.
7 av 7

Här förstör Skellefteå Brynäs guldfest

Oscar Lindberg avgjorde på övertid efter en målrik och tuff match i Läkerol Arena. Jakob Silfverberg kunde blivit stor hjälte - men missade straff.

Brynäs IF - Skellefteå AIK 3-4 OT

(2-1, 0-2, 1-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (03:08) Jakob Silfverberg (Jonas Nordquist) PP2, 1-1 (14:08) Erik Forssell (Jimmie Ericsson, Joakim Lindström) EQ, 2-1 (17.41) Jakob Silfverberg (Calle Järnkrok, Johan Larsson) PP1.

Andra perioden: 2-2 (27:23) Anders Söderberg (George Holloway) EQ, 2-3 Joakim Lindström (George Holloway) PP1.

Tredje perioden: 3-3 (45:25) Ryan Gunderson (Calle Järnkrok) EQ.

Fjärde perioden: 3-4 (66:35) Oscar Lindberg (Melker Karlsson, Fredrik Lindgren) PP1.

Skott: 27-36

Utv: Brynäs IF: 8x2. Skellefteå AIK: 9x2.

Domare: Mikael Nord, Sören Persson.

Linjemän: Henrik Pihlblad, Fredrik Ulriksson.

Ställningen i matcher: Skellefteå AIK - Brynäs 1-3

GÄVLE. Oscar Lindbergs mål sju minuter in på övertiden satte stopp för Brynäs guldfestplaner. Hans powerplay-mål innebär att Skellefteå tog sin första seger i SM-finalserien.

- Skönt att få knäppa dem på näsan. Nu har vi startat en historisk vändning. Lite dåligt av Brynäs som tapetserat ett rum för guldfest, men det tar vi med oss som tändvätska, säger Skellefteås tränare Anders Forsberg till TV4.

Målrikt och jämnt

Brynäs inledde matchen bäst med två mål från stjärnan Jakob Silfverberg i den första perioden. Men Skellefteå studsade tillbaka efter mål från veteranerna Anders Söderberg och Joakim Lindström och hade en 2-3-ledning inför den tredje perioden.

Väl där såg Brynäs amerikan Ryan Gunderson till att kvittera tillställningen, ett mål som tog matchen till övertid.

Silfverberg guldsumpare

Väl där var Jakob Silfverberg nära att bärga guldet i övertiden, men blev istället syndabock. En stolpträff från hattrick och SM-guld.

När sedan Skellefteå fick spela powerplay höll sig Lindberg påpassligt framme och stänkte in det matchvinnande 3-4-målet.

- Vi har förtjänat den här segern under flera matcher. Skönt att det lossnar nu, säger Anders Forsberg till TV4.