Alfredsson bakom Ottawaseger

- 06/10/2008, 01:59 -

Ottawa Senators Daniel Alfredsson utsågs till matchens näst bästa spelare i kvällens 3-1-seger mot Pittsburgh i Globen. (TT)

Spelmässigt var NHL-premiären i Stockholm snabbt glömd. Men för minst en av spelarna gav den ändå minnen för livet.

Det här är något som kommer att ligga högt på listan över höjdpunkter i karriären, säger Daniel Alfredsson, som fick lämna Sverige som vinnare.

När Daniel Alfredsson fick reda på att Ottawa skulle inleda hockeysäsongen i Sverige var hans förväntningar höga, inte minst för att ett par dagar i födelsestaden stod på programmet.

Förväntningarna infriades. Men det har varit långt ifrån en semesterresa för Ottawas lagkapten.

Det har varit väldigt hektiskt, jag har inte haft jättemycket fritid direkt, säger Alfredsson till TT.

Det hade varit kul att ha två dagar till, speciellt i Göteborg, så man hade kunnat träffa familj och vänner lite mer.

Den 35-årige göteborgaren har spelat i NHL sedan 1995, med undantag för lockoutsäsongen 2004-2005 då han återvände hem och tog SM-guld med Frölunda. Det har under åren också blivit 120 landskamper i Tre Kronor, med OS-guldet 2006 som självklar höjdpunkt.

Knapp seger

Kort sagt:

Daniel Alfredsson har under veckan i Sverige blivit igenkänd, påpassad och hyllad. Härom dagen kallade han Sverigeresan för en "gigantisk egotripp" och var på söndagen fortfarande omtumlad av intrycken.

– Det har varit... jag vet inte hur jag ska beskriva det. En väldigt händelserik, riktigt rolig vecka. Jag tror inte jag kommer att riktigt kunna beskriva det förrän jag kommit tillbaka hem till Ottawa och har några dagar att slappna av lite.

I premiären i lördags vann Pittsburgh med 4-3 efter förlängning - och förhållandevis slarvigt spel från båda lagen. Söndagskvällens drabbning fortsatte i samma spår. Pittsburghs unga stjärnor Sidney Crosby och Jevgenij Malkin visade spelglädje och Ottawas superkedja med Alfredsson, Dany Heatley och Jason Spezza skapade flera vassa chanser.

Men någon högre spelkvalitet blev det inte. Särskilt påfallande var ineffektiviteten i anfallszon och inte förrän 13.07 in i mittperioden lyckades Ottawa, och Dany Heatley, ta vara på ett powerplay och göra 1-0.

Heatley assisterades av Jason Spezza och Daniel Alfredsson, som därmed blev förste svensk att göra NHL-poäng på svensk mark. I ett nytt numerärt överläge, med 7.43 kvar av matchen, hittade sedan Alfredsson på nytt fram till Heatley, som sköt 2-0. Ett par minuter senare avgjorde Antoine Vermette definitivt matchen när han frispelades av Jesse Winchester och forcerade in 3-0.

Sista matchen i Sverige?

Daniel Alfredsson fick en seger med sig hem till Ottawa, trots att Alex Goligoski fick in ett tröstmål för Pittsburgh i samma sekund som slutsignalen ljöd. Matchen slutade därmed 3-1. Samtidigt innebär matcherna mot Pittsburgh att hans aktiva karriär på svensk mark - troligen - är över.

– Så länge till kommer jag inte spela att Ottawa kommer att komma till Europa igen, det tror jag inte. För mig har det varit en otrolig upplevelse. Att få vara med om det här, med ett NHL lag i Sverige och vara här en hel vecka... Det har varit helt underbart.

Se intervju med Alfredsson inför mötet med Pittsburgh Penguins i Globen:

Skrivet av: