Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Damkronorna överlägsna i VM-premiär

- 05/04/2009, 21:17 -

Det blev en enkel seger för Sverige i dagens premiärmatch.

Det blev en enkel seger för Sverige i premiärmatchen i ishockey-VM. Damkronorna avfärdade Kina med 6-1, exakt hälften så stort som när Sverige vann med 12-2 när lagen möttes senast i VM för två år sedan.

Den här gången hade de en riktig målvakt, säger förbundskapten Peter Elander till TT.

Söndagens möte med Kina var en måste-vinna-match eftersom en förlust med största sannolikhet inneburit att Sverige varit borta från kampen om medaljerna.

Det är alltid nervöst med såna här matcher som vi ska vinna. Vi möter en motståndare som ställer upp med fem spelare i egen zon och det blir hugg och slag när vi anfaller.

Lyckligtvis tog Sverige ledningen tidigt i matchen genom Danijela Rundqvist och tio sekunder före slutet av den första perioden ökade Elin Holmlöv på till 2-0.

I andra perioden gjorde Danijela Rundqvist sitt andra mål och innan mellanakten var över hade Sverige gått ifrån till 5-0. Skottstatistiken var då 35-3.

Vi hade en kedja som var vaken hela matchen och det var Rundqvist, Holmlöv och Erika Holst.

I tredje perioden bevakade Sverige ledningen och även Erika Holst blev tvåmålsskytt.

Maria Rooth, som jagade sitt hundrade mål, blev för ovanlighets skull mållös.

Förhoppningsvis kommer det i morgon (måndag) i stället, säger Elander.

På måndag spelar Sverige mot Kanada. För att Sverige ska kunna gå vidare till spel om guldet krävs det blågul seger eftersom Kanada vann mot Kina med 13-1. Om Sverige spelar oavgjort eller förlorar väntar matcher mot övriga grupptvåor för att nå en bronsmatch.

I november förra året vann Sverige sin första historiska seger mot damhockeyns giganter.

Skrivet av: