Skellefteå i topp efter 27 år

- 30/10/2008, 22:39 -

Tre matcher på fyra dagar blev för mycket för HV 71. (TT)

Tre matcher på fyra dagar blev för mycket för HV 71.

För första gången på nära 27 år är därför Skellefteå i topp av elitserien.

– Vi landade klockan fyra i morse. Det var väl kanske inte optimal förberedelse, sade HV 71:s tränare Kent Johansson efter Skellefteås 5-1-seger.

De regerande mästarna har haft ett tungt program på sistone med match i Linköping i måndags, Champions league-uppgörelse borta mot finländska Espoo Blues i på onsdagen och så direkt på det en ny bortamatch mot elitseriens bästa hemmalag Skellefteå.

Orken höll ett tag, men till slut tog alla matcher och allt resande ut sin rätt.

Stabilt Skellefteå

När HV 71 i den andra perioden ökade trycket var det i stället Skellefteå som gjorde målen, tre stycken till och med. Då var matchen i praktiken avgjord. Och Skellefteå i serieledning.

Tycker att vi har spelat stabilt hela säsongen med några få dippar. Materialet är jämnt och brett och så har vi två målvakter som spelar stabilt, var Skellefteåtränaren Hans Särkijärvis förklaring till lagets rad av framgångar under hösten.

På hemmais har segrarna kommit via blixtrande anfallshockey från samtliga formationer med ett extra plus till trion med grekamerikanen Niko Dimitrakos, kanadensaren Brad Moran och förre brynäsaren Mathias Månsson. På bortaplan är det ett disciplinerat försvarsarbete som har gett oväntat många sköna poäng.

– Hade väl inte tippat Skellefteå som ett topplag men "Säcken" har gjort ett bra jobb, sade Kent Johansson, som var nöjd med inledningen av matchen.

Men när HV såg ut att koppla greppet kom några ödesdigra misstag med baklängesmål som resultat. Det värsta gjorde Pasi Puistola, som drattade på ändan och gav pucken till Skellefteås Anders Söderberg. Då blev det 2-0 och plötsligt såg HV 71 både trött och grinigt ut.Hetta på isen I slutet höll matchen på att urarta med handgemäng och fyra matchstraff, två för vardera laget, som resultat.

– Vi blev griniga och hade väl inte vår bästa dag. Men det hade inte domarna heller, tyckte Kent Johansson.

Och från läktarna skanderade 5 665 lyckliga hemmafans taktfast: "Toppen mot botten". Det har de väntat på sedan den 15 november 1981.

Skrivet av: