Davidssons HV hade lekstuga i premiären

Ledin och Jämtin i storbråk.

Den svenska hockeypubliken hade längtat och längat. I kväll var det till slut dags för premiär. Och vilken show de bjöds på när HV71 visade musklerna och fullständigt körde över Linköping med hela 6-2 på Cloetta Center.

Och det var till slut HV:s power play-formation som gjorde skillnaden. Fem mål i power play och hela elva poäng av förstakedjan med Johan Davidsson, Martin Thörnberg och Jukka Voutilainen.

– Vi får de där avgörande målen. Det kunde kanske ha blivit jämnare målmässigt, men jag är glad att vi fick det att lossna, säger HV-kaptenen Davidsson till PPV.

– Vi fick en härlig inledning, säger nye HV-tränaren Janne Karlsson i PPV.

Två mål på fyra minuter

Det var egentligen aldrig någon snack om saken. HV71 var inte bara hetast utan även mest effektiva. Finsken Voutilainen spräckte nollan efter bara 2.43 i första perioden i spel 5 mot 3. Sen ökade han på till 2-0 bara minuten efter på ett direktskott i spel 5 mot 4. En perfekt start för ett revanschsuget HV71, samtidigt en allt annat än en perfekt start för Linköpings nye målvakt Fredrik Norrena.

Men Linköpings Mikael Håkansson vek sig inte och reducerade 6.22 in i den första perioden. Det var tyvärr det enda Linköping kunde glädja sig åt i kväll. HV tog över allt mer och i den andra perioden dödade man matchen med två mål. Först var det David Ullström som tryckte in 3-1 och sen satte Thörnberg spiken i kistan när han tryckte in pucken i tom bur.

Ledin och Jämtin slogs - för ovanlighetens skull

Den andra perioden slutade med ett stort slagsmål där Per Ledin och Andreas Jämtin självklart var inblandade. Bråket startade efter Thörnbergs snygga 4-1-mål. Många utvisningar följde.

– De gör ett snyggt mål, sen kan man ju prata om domaren som tar ett tveksamt domslut precis innan vid blålinjen. Det är en solklar bentackling. Men det är sånt som händer och vi måste fortsätta kriga, säger LHC:s Tony Mårtensson i PPV och får stöd av sin tränare:

– Jag hoppas att domaren kan granska situationen och det blir konsekvenser i efterhand, säger Slavomir Lener.

Inga problem tyckte HV-spelarna.

– Nej, nej, för fan. Han åker rätt in i honom. Vi vänder spelet och gör ett jäkligt snyggt mål. Jag tycker inte det är någonting, kontrar HV:s David Ullström.

Ledin målskytt och utvisad - samtidigt

Linköping försökte en sista gång i början av den tredje perioden. I spel 5 mot fyra satte Håkansson sitt andra mål för kvällen. Men det var HV:s kväll. Knappt en minut efter gjorde HV-kaptenen Johan Davidsson sitt första mål för säsongen innan hemvändaren Per Ledin spikade slutresultatet med sitt 6-2-mål i power play. Men blev samtidigt utvisad för felaktig utrustning sedan dennes klubba gått av. Linköpingsspelarna rasade efter målet.

– Han crosscheckade av klubban mot mig, sedan slår han in pucken. Domarna såg inte crosscheckingen och därför kunde de inte döma bort målet. Det var domarens förklaring, säger LHC:s Magnus Johansson.

– De (Domarna) hävdar att de inte ser crosscheckingen och i efterhand kan de inte döma bort målet trots att de vet att det är ett regelbrott. Det är en konstig regel om det är så men jag tror de har bättre koll än jag på det.

Alla var förvirrade men domaren godkände ändå målet - till Linköpings stora förtret.

Budskapet var tydligt - HV är att räkna med. Linköping är inte riktigt där ännu.

NHL: Arizona flyttar till Utah

Orken tog slut: "Bittert så klart"

Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.