HV ineffektiva framåt - och loja bakåt.

Axa Sports Center kokade efter slutsignalen.

Södertälje SK hade malt ner suveränen HV71.

Segern skrevs till 5-3 efter att SSK bjudit på en stark tredje period.

Redan efter 3 minuter och 59 sekunder smäller det direkt bakom Stefan Liv i HV71:s mål. Linus Klasen levererar en bländande flipp-passning till Robert Carlsson som i sin tur droppar till Petri Pakaslahti innanför för blå linje.

Pakaslahti tar skott och Liv lämnar retur.

Carlsson är först på returen och ledning 1-0 till Södertälje SK.

HV71 äter sig närmare en kvittering och efter 9.30 skjuter Janne Niinimaa.

Mattias Tedenby - styr, pucken hittar så när nät.

En minut senare ringer det.

Johan Davidsson trampar fram på vänsterkanten och serverar Martin Thörnberg som störtrar fram i slottet. Avslutet är förstklassigt och det smattrar till i Björn Bjurlings högra kryss. 1-1 på tavlan.

Gästande HV71 tar över spelet mer och mer och strax innan första pausvila håller sig Per Ledin framme och styr in David Petraseks slagskott.

Björn Bjurling står utan chans att mota det skottet som ändrar riktning.

I den andra perioden från SSK ett powerplay per omgående.

Och det syns att de är nästa sämst i ligan i den spelformen.

Fyra minuter 5-4 resulterar i tre skott - utanför.

Minuten efter att HV71 blir fulltaligt får SSK tryck i gästernas zon och Fredric Andersson vinner puck mot Janne Niinimaa.

Jiri Bicek - som förlängde kontraktet med SSK i dag - hittar nät.

2-2, en chock för HV som inledde, andra perioden som de avslutade den första.

Alltså, mycket starkt.

Men här vänder matchen.

Målet ger SSK kraft för och med 9.18 på tavlan hittar Stefan Gråhns en omarkerad Fredric Andersson i den högra tekningscirkeln och utan bevakning avancerar han mot mål och via ett distinkt handledsskott blir det 3-2 till SSK.

Ett resultat som står sig perioden ut.

HV71 har - hör och häpna - problem att få till farliga lägen i powerplay.

De är bäst i elitserien på spelformen men i inledningen av den tredje perioden går det alldeles för långsamt från Davidsson, Voutilainen, Thörnberg - för att det ska bli farligt.

Direkt efter tredje periodens första numerära överläge för de chansen igen.

Men den farligaste chansen får SSK när Bicek kontrar och lägger upp för målskytten Fredric Andersson. Superräddning Stefan Liv som i det här läget håller kvar HV i matchen.

I nästa powerplay kommer målet.

David Petrasek måttar från blå och 3-3 - 10 minuter in i tredje perioden.

SSK-lägret är upprörda och det skriks på domare Pehr Claesson.

Upprinnelsen är en tackling från Nichlas Torp i ryggen på Robert Carlsson strax innan.

Med sju minuter kvar av den tredje perioden tar sig SSK in i anfallszon och det blir snabbt kalabalik framför Stefan Liv innan pucken når fram till Linus Videll som rakar in pucken i tom bur. 4-3 var hans sjunde mål den här säsongen.

Minuten senare avgörs matchen när kanadensaren Yanick Lehoux tar sig in i zonen och handledsskjuter in 5-3 vilket även blir slutresultatet.